Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πώς πήρε το όνομά του το Κολωνάκι;


Η ονομασία της γνωστότερης ίσως συνοικίας Αθήνας, οφείλεται σε ένα μαρμάρινο μονολιθικό ρωμαϊκό κίονα, που βρισκόταν στη Δεξαμενή, δίπλα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. 


Το ύψος του ήταν 
2 μέτρα και η διάμετρός του 30 εκατοστά και αναστηλώθηκε στη δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. 


Οι Αθηναίοι της τουρκοκρατούμενης Αθήνας, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών, συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών μόσχων. 



Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Από το 1938, το συγκεκριμένο "κολωνάκι" έχει μεταφερθεί στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας. 


Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα, που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.  


toperiodikomas

Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν χτισμένο εκεί για προληπτικούς λόγους, όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία.
Από πού Πήρε το Όνομά του το Κολωνάκι;
Η πλατεία Φιλικής εταιρίας ή Κολωνακίου, όπως είναι γνωστή, είναι μια από τις κεντρικότερες και πολυσύχναστες της πόλης. Η πλατεία και η συνοικία πήραν το λαϊκό τους όνομα από έναν αρχαίο κίονα (κολωνάκι) που βρίσκεται στη πλατεία και στήθηκε εκεί πριν από πολλά χρόνια για προληπτικούς λόγους του αραιού πληθυσμού που έμενε στη περιοχή κάτω από τον Λυκαβηττό.
Η λέξη κολωνάκι είναι το υποκοριστικό της ιταλικής λέξης κολόνα (colonna) που σημαίνει ό,τι και η ελληνική λέξη κίονας (κίων στην αρχαία Ελληνική). Δηλαδή ελληνικά θα το λέγαμε ο Κιονίσκος(ελληνιστικής προέλευσης)
Το επίθετο φιλικός-ή, ό προέρχεται από τη λέξη φίλος που απαντάται ακόμα και στις Μυκηναϊκές πινακίδες pi-ro-me-noφιλόμενος – μετοχή αορίστου. Η δε λέξη εταιρεία ακόμα στον 6ο π.Χ. αιώνα είχε τη σημασία του συλλόγου ή των συνεργαζομένων προσώπων. Τέλος η Φιλική  Εταιρεία που προς τιμή της ονομάστηκε η πλατεία είναι η μυστική επαναστατική οργάνωση που ίδρυσαν το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες έμποροι της διασποράς, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και ο Τσακάλωφ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα