Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι μυστικοί ήχοι που ελέγχουν τη ζωή μας


noise

Θα μπορούσαν οι κόρνες των αυτοκινήτων να είναι ένας πιθανός μη σιωπηλός δολοφόνος; Ισως ναι. Ορισμένοι επιστήμονες συγκρίνουν το θόρυβο του περιβάλλοντος με το παθητικό κάπνισμα.

«Πρόκειται για ανεπιθύμητους αερομεταφερόμενους ρύπους που προκαλούνται από άλλους. Και όπως ακριβώς το παθητικό κάπνισμα, έτσι και ο παθητικός θόρυβος μπορεί να είναι θανατηφόρος», γράφουν σε άρθρο για την ηχορύπανση που δημοσιεύτηκε στην Southern Medical Journal.
Σε κάθε περίπτωση ο θόρυβος είναι ένα ισχυρό στρεσογόνο.
Ο συνεχής θόρυβος όπως οι σειρήνες των ασθενοφόρων ή τα φρένα των αυτοκινήτων, αν ζείτε στην πόλη, πυροδοτούν αντιδράσεις πάλης-πτήσης (fight οr flight) του σώματός σας. Και μετά από χρόνια έκθεσης, η κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, έχει δυσμενές αντίκτυπο στην καρδιά σας: Ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο αυξήθηκε κατά 49% μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στα πιο θορυβώδη μέρη του Βανκούβερ, σε σύγκριση με τα πιο ήσυχα, σύμφωνα με έρευνα.
Μπορεί, λοιπόν, να νομίζετε πως έχετε εξοικειωθεί με τον θόρυβο του περιβάλλοντος αν έχετε μεγαλώσει μέσα σ’ αυτόν και γι’ αυτό δεν σας ενοχλεί. Αλλά σύμφωνα με πρόσφατη  μελέτη οι δυνατοί θόρυβοι της κυκλοφορίας ή οι σειρήνες των ασθενοφόρων προκαλούν αύξηση του καρδιακού παλμού ακόμα και στους ανθρώπους που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν συνηθίσει εδώ και καιρό να ξανακοιμούνται μόλις περάσει ο ξαφνικός θόρυβος.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε; Προσπαθήστε να είναι η κρεβατοκάμαρά σας όσο πιο αθόρυβη γίνεται τη νύχτα, όταν το σώμα σας χρειάζεται να χαλαρώσει. Σβήστε την τηλεόραση, κοιμηθείτε σε πιο ήσυχο δωμάτιο και μετακινήστε το κρεβάτι σας μακριά από παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Ο στόχος πρέπει να είναι τα 40 ντεσιμπέλ (dB) ή και παρακάτω, κατά προσέγγιση δηλαδή θα πρέπει να είναι ένας ήχος αντίστοιχος με το ήσυχο περιβάλλον μιας βιβλιοθήκης.
Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι θόρυβοι εχθρικοί για την υγεία σας Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους που ο θόρυβος γύρω μας επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε, είτε θετικά, είτε αρνητικά:
Θολώνει την κοινωνική οξύτητα. Aν έχετε πει κάποτε κάτι απερίσκεπτο σε έναν φίλο σας μιλώντας μαζί του σε ένα μπαρ, φταίει ο θόρυβος πολύ περισσότερο από το αλκοόλ. Οι δυνατοί ήχοι που υπάρχουν ως υπόβαθρο, βλάπτουν την ικανότητά σας να σκεφτείτε και να εκφράσετε σωστά αυτό που θέλετε, απέναντι σε έναν φίλο που έχει μελαγχολική διάθεση, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Ορεγκον.
Αυξάνει τη μνήμη. Στη σύγκριση ανάμεσα σε δυνατά και ήσυχα περιβάλλοντα, τα πιο φασαριόζικα αυξάνουν σημαντικά την εστίαση και την ανάκληση της μνήμης, σύμφωνα με κινεζική μελέτη. Αν ένα δωμάτιο είναι πάρα πολύ ήρεμο, η προσοχή σας διεγείρεται με το παραμικρό από ένα θόρυβο στον πάνω όροφο, ή από ένα μικρό τρίξιμο των επίπλων, ενώ και οι πολύ δυνατοί θόρυβοι αποσπούν επίσης την προσοχή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επίπεδα θορύβου γύρω στα 70 ντεσιμπέλ είναι ιδανικά για την συγκέντρωση και τη μνήμη. Τόση είναι περίπου η ποσότητα ήχου που υπάρχει σε ένα ήρεμο καφέ ή στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύει με 100 χλμ. την ώρα.
Βελτιώνει τη δημιουργικότητα. Ο ίδιος ακριβώς θόρυβος των 70 ντεσιμπέλ που μπορεί να υπάρχει σε ένα ήσυχο καφέ, βοήθησε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη δημιουργικότητά τους κατά 35% σε σύγκριση με ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Με μια πολύ απαλή διατάραξη, ένα τμήμα της ικανότητας επεξεργασίας του εγκεφάλου διεγείρεται προς ένα ευρύτερο επίπεδο σκέψης που είναι πιο ευνοϊκό για τη δημιουργικότητα.
Διασπά την συγκέντρωση. Ο πολύ δυνατός θόρυβος του περιβάλλοντος που βιώνετε για παράδειγμα όταν πετάτε με το αεροπλάνο, εμποδίζει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε σε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι αν έχετε πιει τρία-τέσσερα κοκτέιλ μαζεμένα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η μνήμη εργασίας και η βραχυπρόθεσμη μνήμη που είναι αμφότερες απαραίτητες για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε διανοητικής εργασίας υποφέρουν. Ευτυχώς, υπάρχει λύση που δεν είναι άλλη από τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Πρόκειται για ακουστικά που ανιχνεύουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος, μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου που διαθέτουν και παράγουν έναν ήχο αντίθετης φάσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο θόρυβος και να μπορείτε έτσι να ακούτε μουσική ακόμα και σε χαμηλή ένταση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα μέσα σε αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα