Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Δεν μπορείτε να ζείτε μια συνειδητή ζωή αν δεν έχετε αυτά τα τρία πράγματα (Ruja Madan)


Ο συνειδητός διαλογισμός έτυχε μεγάλης προσοχής το 2014. Το τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού ΤΙΜΕ αφορά τη συνειδητότητα. Η έρευνα για τον όρο διπλασιάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια και διάφοροι οργανισμοί προσθέτουν ασκήσεις συνειδητότητας στα προγράμματα ευεξίας τους. Αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο χρειάζεται σήμερα η αγχωμένη, και εξουθενωμένη κοινωνία μας, αυτό είναι η άσκηση συνειδητότητας.
Η συνειδητότητα μας δίνει θάρρος για να ζήσουμε την αλήθεια μας και την εσωτερική καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά άγχη. Η ζωή συνεχίζεται, αλλά με τη βοήθεια της συνειδητότητας υπάρχει περισσότερη ευτυχία, καθαρότητα, δημιουργικότητα και ενέργεια.

Το πρόβλημα είναι ότι η αρχαία ανατολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ίσως απογοήτευση. Αποτελεί πρόκληση το να είμαστε συνειδητοί όταν οι σκέψεις μάς αρπάζουν και μάς πηγαίνουν σε ταξίδια. Το κόλπο είναι να είμαστε οι μάρτυρες οι οποίοι παρακολουθούν αυτές τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν. Φανταστείτε να κάθεστε στη βεράντα του σπιτιού σας και να παρακολουθείτε την κίνηση στον δρόμο. Δεν θέλετε να μπείτε σε όλα τα αυτοκίνητα και να φύγετε, έτσι δεν είναι; Πώς θα παραμείνετε στη βεράντα σας και να παρακολουθείτε την κίνηση χωρίς να θέλετε να μπείτε στα αυτοκίνητα;
Πριν ξεκινήσουμε μια διαλογιστική άσκηση, είναι σημαντικό να χτίσουμε γερά θεμέλια τα οποία θα υποστηρίζουν αυτή την διαδικασία. Αν τα θεμέλια είναι αδύναμα, τότε η εμπειρία της ευλογημένης σιωπής δεν θα είναι απλά μια πρόκληση, αλλά και αδύνατη. Ας δούμε αυτές τις τρεις πτυχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις ισορροπήσουμε στη ζωή μας.

1. Σωστές τροφές

Εδώ υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να δούμε. Πρώτα, ας μιλήσουμε για το ποιες τροφές μας απομακρύνουν από το κέντρο μας.
Οι τροφές οι οποίες μας καταπραΰνουν, μας κάνουν να νιώθουμε μουδιασμένοι και οι τοξικές τροφές. Αν και το αλκοόλ είναι πρώτο στη λίστα, υπάρχουν και άλλες τροφές που συνεισφέρουν στην οξύτητα του σώματος, δημιουργώντας εμπόδια στην εμπειρία μιας υψηλότερης συνειδητότητας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τον καφέ, την επεξεργασμένη ζάχαρη και τις τροφές γεμάτες χημικά. Αν τρώτε κάτι που δεν σας κάνει να νιώθετε ζωηροί και ζωντανοί λίγες ώρες αφού το φάτε, τότε πιθανότατα δεν είναι καλή τροφή για εσάς. Ο καλύτερος τρόπος για να το βρείτε είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τι τρώτε και πως νιώθετε μετά.
Το δεύτερο πράγμα που αφορά τις τροφές είναι η κατάσταση του νου σας όταν τρώτε, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο από την ίδια την τροφή. Η ίδια τροφή αν καταναλωθεί με χαρά, αγάπη και ευγνωμοσύνη, θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο μυαλό και στο σώμα από το αν καταναλωθεί με στενοχώρια, άγχος ή πίεση. Το να γευματίζετε με αγαπημένα άτομα, σας φροντίζει διαφορετικά από ένα γεύμα το οποίο καταναλώνεται στο αυτοκίνητο ή στη διαδρομή για τη δουλειά.

2. Οι σωστές κινήσεις

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μας έχει αποκόψει εντελώς από τα σώματά μας και τη διαίσθηση που αυτά έχουν. Αυτή η αποσύνδεση μας κοστίζει πολύ, από φυσικές ανισορροπίες μέχρι τη δημιουργία ψυχολογικών θεμάτων. Προσθέστε σε αυτό και ένα τεράστιο ποσοστό τροφής (όχι απαραίτητα θρεπτικής) στο οποίο έχουμε πρόσβαση και δείτε πόσο ανθυγιεινή ζωή κάνουμε.
Για να δουλέψει η συνειδητότητα, η κίνηση είναι πολύ σημαντική, γιατί δημιουργεί ευκαιρίες να βρούμε το κέντρο μας. Η ενέργεια αρχίζει να κινείται από τον εγκέφαλο προς τα κάτω κι έτσι εναρμονίζεται και εξισορροπείται μέσα στο σώμα μας. Αν τρέχετε, ξέρετε ότι εκείνη την ώρα που το σώμα σας είναι σε κίνηση, δεν υπάρχει χώρος για σκέψη ή ανησυχία. Η κίνηση επιτρέπει στην εμπειρία της “απώλειας σκέψης” να έλθει κι έτσι δημιουργείται ένας πολύ γερός δομικός λίθος της συνειδητότητας.
Η κίνηση μπορεί να εκτείνεται από απλές καθημερινές δραστηριότητες (πλύσιμο πιάτων, καθάρισμα σπιτιού κλπ) μέχρι πιο έντονες όπως το τρέξιμο και η άσκηση σε γυμναστήριο. Ο χορός, η yoga, το Pilates, το taichi και το chigong αποτελούν τύπους κίνησης οι οποίες υποστηρίζουν την ροή της ενέργειας από το κεφάλι στον αφαλό, ο οποίος ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος.
Συχνά χρησιμοποιώ αυτή την αναλογία: πρέπει να δοκιμάσετε διάφορες κινήσεις μέχρι να βρείτε τη σωστή για εσάς. Κάντε μερικά μαθήματα, δοκιμάστε ασκήσεις από DVD στο σπίτι για να δείτε ποιος τύπος συνηχεί μαζί σας και σας κάνει να νιώθετε ζωηροί και ενεργητικοί.

3. Ο σωστός ύπνος

Χωρίς σωστά οργανωμένες ασκήσεις και τροφή, δεν είναι έκπληξη που είμαστε λαός (και πλανήτης) γεμάτος διαταραχές ύπνου.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, “Τα άτομα που βιώνουν έλλειψη ύπνου είναι πιθανόν να υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η βουλιμία, όπως επίσης ο καρκίνος, η υψηλή θνησιμότητα και η μειωμένη ποιότητα ζωής και δημιουργικότητας”.
Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το συκώτι κάνει πολύ σημαντική εργασία κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ειδικά μεταξύ των ωρών 22:00 και 02:00. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει την αποτοξίνωση και το φιλτράρισμα των τοξινών του σώματος. Αν το συκώτι δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία του, οι τοξίνες επιστρέφουν στο αίμα και κυκλοφορούν, δημιουργώντας ανισορροπίες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν διαταραχές. Η δυνατότητα να ανακτήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτά που χάσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντική για την φυσική και ψυχική σας υγεία.
Αν και υπάρχουν κανόνες για το πόσος ύπνος μας χρειάζεται, ο καθένας είναι διαφορετικός και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία παίζουν επίσης ρόλο. Η Ανατολική σοφία προτείνει να ξυπνάτε με την ανατολή του ήλιου γιατί έτσι η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να ανεβαίνει, αλλά προτείνω τον πειραματισμό ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
Ισορροπώντας αυτούς τους τομείς στη ζωή μας, έχουμε μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ευτυχία και συνειδητότητα. Πώς είναι τα δικά σας θεμέλια;
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα