Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΛΗ, ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ


Αρνούμαι να περιγράψω το επεισόδιο στη περίφημη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου πρωταγωνίστησε ένα απίστευτο γέννημα της φύσης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Ό, τι και να γράψω θα 'ναι λίγο. Κλείστηκε σ' ένα ανασφαλές, ασθενές οικοδόμημα μαζύ με άλλους 100 δικούς του και για ώρες σκότωνε, σκότωνε, σκότωνε με το σπαθί στο χέρι.
Για σκέψου τη σκηνή. Ένα άγριο ζώο, ντοπαρισμένο, μανιασμένο, να χύνει αίμα ατελείωτο από τους επιτιθέμενους οθωμανούς του Ομέρ Βρυώνη. Ποτέ άλλοτε από καταβολής, ένας άνθρωπος δεν ξάπλωσε τόσους πολλούς σε μία μάχη μονάχα, με το σπαθί. Ομηρικός ήρως.
Είναι δυνατόν, βρε αρχιμαλάκες Έλληνες πολιτικοί του 1821, ένα τέτοιο θηρίο να κάθεται προσοχή και να δέχεται εντολές, με πνεύμα πειθαρχίας και δίχως την προσωπική του βούληση. Τον δολοφόνησαν, μπαμπέσικα βέβαια.

Μιλάμε για τα χρόνια του ξεσηκωμού, την επανάσταση του 1821, τότε που έλαμψε ό, τι πούστικο και προδοτικό στην μακραίωνη Ιστορία του έθνους. Ναι, η πιο μαύρη σελίδα είναι το 1821, που όμως αγιοποιήθηκε επειδή έφυγαν οι Τούρκοι μετά από 400 χρόνια, όταν πια δέχτηκαν το τελειωτικό κτύπημα από τον ενωμένο στόλο Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας.
Γαμημένη μοίρα. Το πρωτοπαλλήκαρο του Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς, η μάχη της οποίας έγινε σα σήμερα 8 Μαϊου, το 1821, ήταν ο Γκούρας. Ο δολοφόνος του. Άτιμη ζωή.
Ο στρατηγός Ιωάννης Γκούρας διορίστηκε φρούραρχος της Ακροπόλεως κι εκεί, στο αθάνατο μνημείο του αιώνιου ελληνισμού, στραγγάλισε τον κρατούμενο Οδυσσέα Ανδρούτσο, αφού τον βασάνισε, και τον έθαψε χωρίς να τον ψάλλει. Αυτό ήταν η εντολή του Κωλέττη στον Γκούρα.
Ήταν, λέει, ένας “εγκληματίας” ο Δυσσέας. Συμπεριφερόταν ωμά, φρικτά, δεν υπολόγιζε κανέναν. Βεβαίως δεν το είχε σε τίποτα να πάρει το κεφάλι κάποιου πρόκριτου, ακόμα και να σουβλίσει, να κάψει ζωντανό έναν φαντάρο, αν το 'ριξε στις ληστείες.
Δεν βγήκε από τη Σχολή Ευελπίδων ο Ανδρούτσος. Ήταν πρωτοπαλλήκαρο του Αλή Πασά. Ό, τι πήρε, και ήταν πολλά αυτά που πήρε από τον “δάσκαλό” του, τον φοβερό αυτό τύπο, τον Αλή τον Τεπενενλή, και ό, τι τον πλούτισε η φύση. Τόλμη, ευφυία, πανουργία.
Πριν ακόμα σηκωθεί το λάβαρο στη Μονή της Λάβρας, σκότωσε έναν αγά και 60 νοματαίους του. Είπε: “Οι Τούρκοι ό, τι να ζητήσω μου το δίνουν παρακαλώντας, γιατί το σπαθί του Δυσσέα δεν χωρατεύει”.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα