Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Το κρύο είναι θάνατος, η ζεστασιά είναι ζωή - Οσσο




Ο Ηράκλειτος θεωρεί τη φωτιά το βασικό συστατικό της ζωής. Και είναι! Οι επιστήμονες τώρα συμφωνούν με τον Ηράκλειτο. Συμφωνούν ότι ο ηλεκτρισμός είναι η βάση όλης της ύπαρξης, ότι τα πάντα δεν είναι παρά τρόποι εκδήλωσης του ηλεκτρισμού. Ο Ηράκλειτος λέει πως τα πάντα είναι φωτιά. Ποια η διαφορά; Εξάλλου η ''φωτιά'' είναι πολύ ομορφότερη από τον ''ηλεκτρισμό''. 

Η φωτιά δίνει μια πιο ζωντανή αίσθηση απ'ότι ο ηλεκτρισμός. Η φωτιά είναι πιο άγρια από τον ηλεκτρισμό. Όταν λες πως ο ηλεκτρισμός είναι η βάση, το σύμπαν μοιάζει κάπως μηχανικό, γιατί ο ηλεκτρισμός έχει συσχετιστεί με τη μηχανική και τότε ο Θεός θυμίζει μηχανικό. Ο ηλεκτρισμός όμως είναι φωτιά.

Οι Ινδουιστές ονομάζουν αυτό το βασικό στοιχείο πράνα, ζωτικότητα. Η ζωτικότητα είναι φωτιά. Όταν έχεις μέσα σου ζωή, είσαι ζωντανός, είσαι διάπυρος, φλέγεσαι. Ο Ανρί Μπερξόν ονόμαζε τη βάση των όλων ''ελάν βιτάλ'' ακριβώς σαν το πράνα. Όσοι έχουν αναζητήσει έφτασαν από κάποιο δρόμο στη φωτιά. Βαθιά μέσα στην ύπαρξη υπάρχει η φωτιά. 


Η φωτιά είναι ζωή. Κι ο Ζαρατούστρας έχει δίκιο, όταν όριζε τη φωτιά σαν τον υπέρτατο θεό. Θα πρέπει να συμφωνούσε με τον Ηράκλειτο. Ήταν σύγχρονοι ο Ζαρατούστρας κι ο Ηράκλειτος. Η φωτιά έγινε ο ανώτερος θεός για τους οπαδούς του Ζαρατούστρα.

Η φωτιά κλείνει πολλά πράγματα βαθιά μέσα της. Πρέπει να καταλάβεις το φαινόμενο της φωτιάς, το σύμβολο γιατί είναι μια μεταφορά. Κάτι βαθύ θέλει ο Ηράκλειτος να καταδείξει, όταν λέει ότι η βάση είναι η φωτιά. Παρατήρησε τη φωτιά μια νύχτα του χειμώνα. Κάθησε πλάι στη φωτιά και απλώς παρατήρησέ την, νιώσε τη ζέστη της.

Το κρύο είναι θάνατος, η ζεστασιά είναι ζωή. Ένα σώμα νεκρό είναι κρύο, ένα σώμα ζεστό είναι ζωντανό και διατηρεί σταθερή μιαν ορισμένη θερμοκρασία. Ένας μηχανισμός μέσα στον άνθρωπο διατηρεί τη θερμοκρασία μέσα σ'ένα ορισμένο όριο, γιατί μόνο μέσα σ'αυτό το όριο υπάρχει ζωή.

Η ανθρώπινη ζωή υπάρχει ανάμεσα στους 35 και στους 43.3 βαθμούς Κελσίου - μόνο ανάμεσα σ' αυτούς τους 8 βαθμούς θερμοκρασίας. Υπάρχουν άλλες μορφές ζωής, σε άλλες θερμοκρασίες, αλλά η ανθρώπινη ζωή έχει ένα περιθώριο οκτώ μονάχα βαθμών.


The Fire Dragon by fire-doused


Ο Νασραντίν ήταν κάποτε πολύ άρρωστος, με υψηλό πυρετό. Ο γιατρός του πήρε την θερμοκρασία, ''Σαράντα και μισό'' είπε. Ο Νασραντίν άνοιξε τα μάτια του και ρώτησε: ''Ποιο είναι το παγκόσμιο ρεκόρ;'' Το εγώ του ανθρώπου πάντα σκέφτεται με βάση τα ρεκόρ. Σκεφτόταν, ''δεν μπόρεσα να νικήσω κανέναν, πουθενά, αλλά ίσως μπορέσω να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ στον πυρετό.'' Αλλά πέρα από τους 43.3 βαθμούς δεν υπάρχει ρεκόρ, γιατί τότε ο άνθρωπος χάνεται. Τόση φωτιά δεν μπορεί να απορροφήσει. Κάτω από τους 35 βαθμούς σβήνει. Με τόσο κρύο έρχεται ο θάνατος.

Γι'αυτό λέμε, θερμά καλωσορίσματα κι όχι κρύα καλωσορίσματα...θερμή αγάπη κι όχι κρύα αγάπη. Το κρύο συμβολίζει το θάνατο, η ζέστη συμβολίζει τη ζωή. Ο ήλιος είναι η πηγή, η ηλιακή ενέργεια είναι φωτιά. Το βράδυ όλα θλίβονται, ακόμα και τα δέντρα. Τα πουλιά σωπαίνουν εντελώς, παύουν όλα τα τραγούδια. Τα λουλούδια κλείνουν κι όλη η γη περιμένει την αυγή. Και την αυγή, πριν ο ήλιος ανέβει, η γη ετοιμάζεται να τον καλωσορίσει. Πριν ακόμα σηκωθεί ο ήλιος, τα πουλιά πιάνουν το κελαήδημα, σημάδι καλωσορίσματος, Αρχίζουν να ανθίζουν τα λουλούδια, τα πάντα ξαναζωντανεύουν, αρχίζει η κίνηση.

Η φωτιά είναι σύμβολο με μεγάλη σημασία, σύμβολο και με άλλους τρόπους. Αν παρατηρήσεις τη φωτιά, θα δεις μια συνεχή ανοδική κίνηση.Το νερό ρέει προς τα κάτω, η φωτιά κινείται προς τα πάνω. Γι'αυτό μιλούν οι Ινδουιστές για τη' φωτιά του κουνταλίνι'. Όταν ανασηκώνεσαι, δεν είσαι σαν το νερό, είσαι σαν μια γλώσσα φωτιάς. Όταν ο μέσα κόσμος σου αλλάζει, νιώθεις μια φλόγα ν'ανεβαίνει. Το νερό, ακόμα και το νερό, σ'επαφή με τη φωτιά αρχίζει να εξατμίζεται προς τα πάνω.
Fire Kirin by sakimichan


Σε ένα πολύ παλιό θιβετανικό κείμενο, είναι γραμμένο πως ο Δάσκαλος είναι σαν την φωτιά κι ο μαθητής σαν το νερό. Όταν ο μαθητής έρθει σε βαθιά επαφή με το Δάσκαλο, οι ιδιότητες του μαθητή αλλάζουν, γίνονται ιδιότητες της φωτιάς, όπως το νερό, που όταν βράζει εξατμίζεται. Το νερό, χωρίς τη φωτιά κινείται προς τα κάτω. Με τη φωτιά αμέσως επέρχεται μια μεταβολή. Πάνω από ορισμένους βαθμούς, η φωτιά έχει προετοιμάσει το νερό να κινηθεί προς τα πάνω. Η διάσταση αλλάζει.

Απόσπασμα από το βιβλίο '' Η Κρυμμένη Αρμονία''
Ομιλίες πάνω σε αποσπάσματα από τον Ηράκλειτο
Οσσο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα