Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σύμβολα και Ατενισμοί


άπειρο
Σύμβολα και Συμβολισμοί
Ο όρος Σύμβολο αποδίδεται σε οτιδήποτε που αντιπροσωπεύει μία έννοια, είτε ως σημείο (απεικόνιση), είτε ως πρόσωπο που ενσαρκώνει συγκεκριμένη έννοια, κατά παραδειγματικό τρόπο, ή συναισθηματικό φόρτο, ή κάποιο γεγονός, ομοίως με ιδιαίτερη φόρτιση.
Παραδοσιακά κάθε σύμβολο φέρεται (παρουσιάζεται) με διττή απεικόνιση (ορατή και σημαινόμενη) και με τριπλή σημασιολογία που αποτελεί και το χαρακτηριστικό του. Για παράδειγμα το περιστέρι αποτελεί σύμβολο ειρήνης, έτσι η απεικόνισή του ως σύμβολο παρουσιάζει ένα περιστέρι, (ορατή απεικόνιση), και ταυτόχρονα αλληγορικά την ειρήνη (αλληγορική απεικόνιση), στη συνέχεια αυτό δημιουργεί με τη σειρά του ένα συναίσθημα φόρτου επί της συγκεκριμένης αλληγορικής σημασίας, διάφορης έντασης, που αποτελεί και τον επ΄ αυτού του συμβόλου ψυχισμό (θετικό, αρνητικό ή αδιάφορο). Συνεπώς τα διακριτά μέρη του κάθε συμβόλου είναι τρία.

Το σύμβολο μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή σημείο, ή πρόσωπο, ή φράση, ή γεγονός που χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει μια έννοια, ιδέα ή παρεμφερή πληροφορία του αντικειμένου. Ποτέ όμως η ίδια η ιδέα. Το αναγνωριστικό σχήμα, σημάδι ή αναπαράσταση συμβάλλει (εξ ου και το όνομα) στην αποκρυπτογράφηση του νοήματος που αυτό φέρει. Έτσι, η συμβολική αναπαράσταση εννοιών και αντικειμένων είναι η βάση της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποκειμένων. Συνεπώς το κάθε σύμβολο αποτελεί μέσον επικοινωνίας.
Το σύμβολο απευθύνεται σε καθαρά διανοητική λειτουργία της ανθρώπινης σκέψης και βοηθά στην αποτύπωση και την απομνημόνευση ενός νοήματος. Κατά αυτή την έννοια το αλφάβητο και οιαριθμοί αποτελούν τα πρώτα σύμβολα που μαθαίνει ο άνθρωπος να διαχειρίζεται είτε για επικοινωνία, είτε για τη διανοητική του ανάπτυξη, είτε για δική του εσωτερική καλλιέργεια ή καταγραφή των ιδεών του. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Τι είναι ένα σύμβολο;
Είναι μια απλή άμεση σύντομη απεικόνιση της πρωταρχικής αιθερικής Ιδέας στην υλιστική της σχηματική μορφή.
Είναι άμεση γνώση και επιδρά μέσω του υποσυνειδήτου διαμορφώνοντας το συλλογικό και προσωπικό συνειδητό της κάθε εποχής.
Είναι πολύ ισχυρή η επίδραση αυτή και ξεκινάει από την πρώτη του ανθρώπου χαραυγή με τα πρώτα σκίτσα, μορφές χρώματα  σπηλαιογραφίες στους τοίχους των σπηλαίων που ζούσε ως  τροφοσυλλέκτης και αργότερα κυνηγός με λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής  κοπής.
Τα πιο σημαντικά είναι τα γράμματα και οι αριθμοί και αργότερα προστέθηκαν οι μονάδες μετρήσεις  σήμαιες  εθνόσημα  νομίσματα κ.α
Όλος ο ορθολογικός κόσμος γύρω μας , οι υπολογιστές, οι χάρτες , οι τράπεζες ,οι ζυγαριές, αποτελείται από σύμβολα αλληγορίες και συμβολισμούς εκτός από τους  μεγάλους ποιητές που είναι πάντοτε   “ανορθόδοξα ρεαλιστές” .
Η ιστορία των συμβόλων είναι η ιστορία της Γνώσης και της περιπέτειας της. Είναι η διαδρομή των συλλογικών Αρχετύπων σε πορεία καθοδική και η κατανόηση τους σε προσπάθεια ανοδικά  ατομική.
Δεν υπάρχουν καινούργια  σύμβολα γιατί όλα είναι πολύ παλιά. Όπως ήταν από την Αρχή στην αλληλεπίδραση της Ιστορίας διαλλακτικώς διαλεκτικά.
Το πρόβλημα των συμβόλων είναι πάντοτε ένα πρόβλημα ατενίσματος στο μέσον του πουθενά.
Στέκεσαι ανάμεσα στο Μηδέν και το Άπειρο και χαράσσεις τον κύκλο με κέντρο και σημείο αναφοράς αυτό που η καρδιά σου γνωρίζει καλά και αγαπά.
Τα υπόλοιπα,  άνθρωποι, λιοντάρια,  χαμαιλέοντες , γκόλουμ,  παπαγάλοι καρδερίνες αετοί και άλλα πτερωτά  θα σε ακολουθήσουν μετά….
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα