Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ...


Όρθιος άνθρωπος με κλειστά πόδια και τα χέρια σε έκταση. Αυτό είναι το τρίγωνο Αϊντχοβεν. Δεν μιλάμε για την ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Βυλεμ Αϊντχοβεν είναι αυτός που πρώτος ανεκάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Και για να ολοκληρώσει την εφεύρεση του ξεκίνησε από το «τρίγωνο» του, το ισοσκελές τρίγωνο. Η μια πλευρά είναι η «ευθεία» από τον καρπό του ενός χεριού στο άλλον καρπό, και οι άλλες δυο «πλευρές» του τριγώνου η απόσταση από τους καρπούς των χεριών μέχρι τους ενωμένους αστραγάλους.
Δεν θα μιλήσουμε επιστημονικά, εφευρετικά. Αυτό αρκεί. Ότι για να καταγράφει σε διάγραμμα την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ο Αϊντχοβεν πρώτα οδηγήθηκε από την αρμονία του ανθρώπινου σώματος.

Τίποτα καινούργιο δεν γεννήθηκε από το τίποτα. Το ένα φέρνει το άλλο. Το ψάξιμο δεν σταματά ποτέ. Στην περίπτωση μας. Το 1842 ανακαλύφθηκε ότι η καρδιά λειτουργεί ηλεκτρικά, ότι έχει δράση ηλεκτρική. Και το 1887 καταγράφηκε ο ηλεκτρισμός του οργάνου, που σήμερα αποτελεί μια από τις πιο κυρίες αιτίες θανάτου. Δεν σταμάτησε ο κόσμος να πεθαίνει πρόωρα από τις παθήσεις της καρδιάς.
Ο Αϊντχοβεν, που γεννήθηκε στις 21 Μαΐου, το 1860, είναι ο πρώτος, στο έμπα του 20ου αιώνα, που κατασκεύασε το ηλεκτροκαρδιογράφημα κι αυτή θεωρείται η Νο2 προσφορά της επιστήμης στην ιατρική μετά την ανακάλυψη των ακτίνων Χ. Η Νο3 είναι το εγκεφαλογράφημα, το 1924. 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα