Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ..ΔΙΑΛΕΞΤΕ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΝΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ..

Η οσφυαλγία κατ αρχήν ( που σημαίνει κατά κανόνα..) , δεν αποτελεί ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, αλλά συμπτωματική εκδήλωσηυποκείμενου νοσήματος.. και συνεπώς δεν υφίσταται ως διάγνωση…Είναι λάθος να λέμε¨έχω οσφυαλγία¨.
Συνήθως  συνοδεύεται από ..ισχιαλγία, πόνο δηλαδή που ακτινοβολεί προς τον έναν ή και τους δύο γλουτούς ή και προς τα κάτω άκρα, στις περιοχές κατανομής του ισχιακού νεύρου.
              
(  Ισχιαλγία (Sciatica) ή ισχιάδα ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του Ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από το είδος του αιτίου που το προκάλεσε. )
Πρόκειται για το συχνότερο μυοσκελετικό προβλημα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 80% των ενηλίκων θα προσβληθεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του από επεισόδιο οσφυαλγίας και ότι οι μισοί περίπου από αυτούς θα προσβληθούν εκ νέου. Ερχεται δεύτερη, μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανήκει στη  διαγνωστική προσέγγιση του ρευματολόγου.
Η καθιστική ζωή, και η επίπονη σωματική εργασία, χωρίς την πρόνοια της σωστής κίνησης, αλλά και η παχυσαρκία, μαζί με τη μεγάλη ηλικία, ( το κάπνισμα) , το πάνδημο  άγχος, την κατάθλιψη, το.. γυναικείο φύλο, την ινομυαλγία και την εγκυμοσύνη…αποτελούν τις κύριες αιτίες της νοσηρότητας..
Διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες: την  μηχανικού χαρακτήρα κατά την οποία τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την δραστηριότητα και βελτιώνονται με την ανάπαυση και την οσφυαλγία φλεγμονώδους χαρακτήρα κατά την οποία τα συμπτώματα ..βελτιώνονται με την δραστηριότητα  και επιδεινώνονται με την ανάπαυση.
Ανάλογα με τη διάρκεια  των συμπτωμάτων διακρίνεται: σε οξεία όταν διαρκεί λιγότερο από 4 εβδομάδες, υποξεία όταν διαρκεί 4-12 εβδομάδες και χρόνια όταν διαρκεί πάνω από 12 εβδομάδες.
Tα αίτια εμφάνισης οσφυαλγίας διαιρούνται σε δύο κύριες κατηγορίες:
Αυτά που προερχονται από την σπονδυλική στήλη ή τους παρακείμενους μυς και συνδέσμους: Μηχανικά 95% (δισκοκήλες, σπονδυλ-ολίσθηση, σπονδυλική στένωση, διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική ..υπερόστωση, κατάγματα, οσφυϊκή σπονδυλο-αρθροπάθεια).
Νεοπλασματικά (
πολλαπλό μυέλωμα ή μεταστάσεις από καρκίνο προστάτη, πνεύμονα, μαστού κλπ), 
Λοιμώδη (
φυματίωση, βρουκέλλωση, οστεομυελίτιδα κλπ),
Φλεγμονώδη (
οροαρνητικές σπονδυλο-αρθροπάθειες) 
Μεταβολικά (
νόσος Paget, οστεοπόρωση κλπ)
Σπλαγχνικά αίτιαΕίναι σπάνια και τέτοια μπορεί να είναι Ο Κωλικός Του Ουρητήρα, Οι Ωοθηκικές Κύστεις, Η Πυελονεφρίτιδα, Η Χρόνια Προστατίτιδα, Η Ενδομητρίωση, Νεοπλάσματα Του Παχέος Εντέρου Και Του Παγκρέατος, Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου Και Η Ρήξη Ανευρύσματος Της Κοιλιακής Αορτής.
Η οξεία οσφυαλγία (ακριβώς αυτό που λέμε..λουμπάγκο..) είναι η συχνότερη μορφή και ακολουθεί συνήθως την απότομη άρση βάρους, ασυνήθιστη επιβάρυνση ή δραστηριότητα. Χαρακτηρίζεται από έκδηλη μυϊκή τάση, εντοπισμένη ευαισθησία ή σπασμό..
Σε προσβολή των σπονδυλικών νευρικών ριζών και του ισχιακού νεύρου η συμπτωματολογία ποικίλει, αφού η εντόπιση του πόνου διαφέρει ανάλογα της ρίζας που προσβάλλεται.
Ειδικότερα σε ριζίτιδα O4.. παρατηρείται πόνος στο γλουτό και στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού, ατροφία τετρακεφάλου και ελαττωμένο ως ανύπαρκτο επιγονάτιο αντανακλαστικό.
Η ριζίτιδα Ο5.. χαρακτηρίζεται από πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού, την πρόσθια επιφάνεια της κνήμης μέχρι το μεγάλο δάκτυλο, αισθητικές διαταραχές και ενίοτε πτώση του άκρου ποδός.
Χαρακτηριστικό σημείο.. ο ασθενής αδυνατεί να περπατήσει στις πτέρνες.
Η ριζίτιδα Ι1.. εκδηλώνεται με πόνο στην έξω επιφάνεια της γαστροκνημίας και του άκρου ποδός, απώλεια του αχίλλειου αντανακλαστικού, αδυναμία ραχιαίας κάμψης και αισθητικές διαταραχές.
Χαρακτηριστικά ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει στις μύτες.
Η σπονδυλική στένωση εκδηλώνεται με πόνο στους γλουτούς, στους μηρούς ή στις γάμπες κατά τη βάδιση, το τρέξιμο ή το ανέβασμα σκάλας, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια ελέγχου της κύστεως και του εντέρου. Ο πόνος υποχωρεί όταν ο ασθενής κάθεται ή κάμπτει την ράχη και επιδεινώνεται όταν στέκεται όρθιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς αυτοί περπατάνε πιο εύκολα στην ανηφόρα από ότι στην κατηφόρα.
Το σύνδρομο ιππουρίδας.. οφείλεται σε πλήρη σχεδόν παράλυση του ισχιακού νεύρου και στα δύο άκρα…Εδώ θέλει προσοχή γιατι η κατασταση.. απαιτεί επείγουσα νευροχειρουργική παρέμβαση. Χαρακτηρίζεται από οξύ αμφοτερόπλευρο πόνο, πάρεση των σφιγκτήρων με ορθοκυστικές διαταραχές, χαρακτηριστική η…αναισθησία περινέου (συμπτωματολογία δίκην σέλας) και αμφοτερόπλευρη πτώση άκρου ποδός.
Η οσφυαλγία σπλαγχνικής αιτιολογίας έχει αντανακλαστικό χαρακτήρα, κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις και δεν υποχωρεί με την ανάπαυση. Ο πόνος ενισχύεται συνήθως και γίνεται πιο σταθερός κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η φλεγμονώδης οσφυαλγία εμφανίζεται …Σε Νέους Ενήλικες, Εκδηλώνεται Βαθμιαία, Έχει Σαφή Προτίμηση Στο Αντρικό Φύλο Και Χαρακτηρίζεται Από Πρωινή Δυσκαμψία. Χαρακτηριστικάβελτίωνεται με την δραστηριότητα και κυρίως με την άσκηση, ενώ  επιδεινώνεται με την ανάπαυση.Διαρκεί πάνω από 3 μήνες και  έχει χαρακτηριστικές ακτινολογικές αλλοιώσεις
Η λοιμώδους αιτιολογίας οσφυαλγία συνοδεύεται από πυρετό και άλλες συστηματικές εκδηλώσεις, ενώ
Η νεοπλασματικής φύσεως από απώλεια βάρους και καταβολή δυνάμεων.
Και οι δύο περιπτώσεις πιθανώς να συνοδεύονται από λεμφαδενοπάθεια συνήθως βουβωνική.
Συμπερασματικά..η οσφυαλγία είναι μια πολύ συχνή κλινική εκδήλωση διαφόρων παθήσεων που ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας.
Σχετίζεται συχνότερα με την καταπόνηση, τις μεγαλύτερες ηλικίες, την παχυσαρκία και την κακή φυσική κατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνεται αυτόματα εντός 4 εβδομάδων.
Όταν όμως συνοδεύεται από .. Πυρετική Κίνηση, Απώλεια Βάρους Και Καταβολή Δυνάμεων, Απώλεια Ελέγχου Ούρων Και Κοπράνων, Κοιλιακό Άλγος, Μυϊκή Αδυναμία Κάτω Άκρων, Αιμωδία Στην Έσω Επιφάνεια Των Μηρών (Δίκην Σέλας), Πρωινή Δυσκαμψία, Νυκτερινό Άλγος, θα πρέπει να καταφύγουμε άμεσα στον ειδικό γιατρό, ή ακόμα καλύτερα σ ένα Νοσοκομείο Αυτές είναι: διάρκεια
όσο και να χρειασθεί να ταλαιπωρηθούμε..).
Και μην ξεχνάτε ο ενημερωμένος ασθενής…πονά λιγώτερο..Χαίρετε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα