Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

kathimerini-katanalosi-karidiwn-meiwsei-kindyno-kardiaggeiakwn
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Metabolism υποδεικνύει ότι μια διαιτα με καρύδια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με μείωση της ΜΗ-HDL χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνη Β (ApoB)-δύο προγνωστικοί παράγοντες για κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ερευνα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Medical Center, στη Γερμανία, ερεύνησαν τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών (43 g/1.5 oz) στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος που προβλέπουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, και βρέθηκε ότι ΜΗ-HDL χοληστερόλη και τα επίπεδα ΑροΒ μειώθηκαν σημαντικά με τη δίαιτα εμπλουτισμένη σε καρύδια πάνω από 6% και 5%, αντίστοιχα.

Σαράντα άτομα συμπεριελήφθησαν σε μια ελεγχόμενη, διασταυρούμενη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν πρώτα μια δίαιτα πλούσια σε καρύδια (43 g / ημέρα) και στη συνέχεια μια δίαιτα δυτικού τύπου (έλεγχος) ή και το αντίστροφο, με κάθε μία να έχειδιάρκεια οκτώ εβδομάδες και να διαχωρίζεται με μια περίοδος δύο εβδομάδων. Στην αρχή και στο τέλος κάθε φάσης δίαιτας, έγιναν μετρήσεις των τιμών νηστείας, μια μικτή εξέταση γεύματος, καθώς και εκτίμηση της μεταγευματικής ενδοθηλιακής λειτουργίας.
Σε σύγκριση με τη δίαιτα ελέγχου, η δίαιτα πλούσια σε καρύδια μείωσε σημαντικά τη ΜΗ-HDL-χοληστερόλη και την απολιποπρωτεΐνη-Β μετά την προσαρμογή στην ηλικία, το φύλο, το ΔΜΣ, και την αλληλουχία διατροφής. Η συνολική χοληστερόλη έδειξε μια τάση προς μείωση.
Η VLDL-χοληστερόλη, η LDL-χοληστερόλη, η HDL-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η γλυκόζη, η ινσουλίνη, η HOMA-IR, και η HbA1c νηστείας δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. Ομοίως, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, οι βιοδείκτες της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, ο μεταγευματικός μεταβολισμός των λιπιδίων και της γλυκόζης, και η λειτουργία του ενδοθηλίου ήτανανεπηρέαστες.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η καθημερινή κατανάλωση 43 γρ καρυδιών για οκτώ εβδομάδες, μείωσε σημαντικά την ΜΗ-HDL-χοληστερόλη και την απολιποπρωτεΐνη-Β, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει την επιδημιολογική παρατήρηση ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου."
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα