Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Γλώσσα του σώματος και παιδιά!

Η γλώσσα του σώματος των γονιών επηρεάζει τα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, κάποιοι από τους οποίους ίσως να σας φανούν λίγο περίεργοι. Καλό θα ήταν οι γονείς να δώσουν μεγάλη προσοχή στα μη λεκτικά μηνύματα τους και να προσαρμοστούν ανάλογα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών τους.

Σε ενοχλώ;

Ας το παραδεχτούμε! Υπάρχουν στιγμές μέσα στο σπίτι που θέλετε να ασχοληθείτε με κάποια εργασία ή να διαβάσετε απλά ένα περιοδικό και το παιδί σας αποσπά την προσοχή διακόπτοντας σας συχνά. Ο τρόπος που χειρίζεστε αυτές τις διακοπές φαίνεται απλό πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του.
Για παράδειγμα, αν είστε απασχολημένοι με κάτι και το παιδί σας έρχεται να σας ρωτήσει κάτι ή να ζητήσει τη βοήθεια σας για κάτι, τι συμβαίνει με τη γλώσσα του σώματος σας;

Το κοιτάζετε στα μάτια, του δίνετε την προσοχή σας και χρησιμοποιείτε μια φιλική έκφραση πρόσωπου; Αν ναι, το παιδί σας παίρνει το μήνυμα ότι το ίδιο είναι σημαντικό για σας και ότι σέβεστε τις ανάγκες του.
Αν, από την άλλη πλευρά, η γλώσσα του σώματος σας είναι αρνητική, το παιδί παίρνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα. Ρολάρετε τα μάτια σας για να δει ότι ενοχληθήκατε από τη διακοπή, δεν κάνετε καθόλου βλεμματική επαφή, συνεχίζετε να είστε επικεντρωμένοι στην εργασία σας και όχι στο παιδί σας, αναστενάζετε και γενικότερα οι εκφράσεις του πρόσωπου σας δείχνουν τη δυσαρέσκεια σας από την διακοπή. Ακόμα και αν τα λόγια σας είναι θετικά, ότι δηλαδή είστε στην ευχάριστη θέση να απαντήσετε στις ερωτήσεις του, αν η μη λεκτική σας στάση πει κάτι άλλο, τότε αυτά είναι τα μηνύματα που το παιδί θα αντιληφθεί ως αλήθεια.

Τα σημάδια της γλώσσας του σώματος σε βάθος χρόνου

Ένα μεμονωμένο γεγονός αρνητικής στάσης από εσάς δεν υπάρχειπερίπτωση να δημιουργήσει μόνιμο πρόβλημα στο παιδί σας, αλλά το μοντέλο της γλώσσας του σώματός σας με την πάροδο του χρόνου έχει επιπτώσεις. Για παράδειγμα αν είστε ανοικτοί, φιλικοί, και σέβεστε το παιδί σας, τότε κι αυτό με τη σειρά του θα αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αναδυθούν αρνητικές συμπεριφορές για να κερδίσει την προσοχή σας.
Ωστόσο αν ενοχλείστε συχνά από τις διακοπές του, θα εμφανιστεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί σας θα αισθανθεί ανεπιθύμητο, ασήμαντο, ή απλά θα νιωσει ότι δεν νοιάζεστε γι αυτό. Θα χάσει την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση του και θα είναι εύκολο να αναδυθούν αρνητικές συμπεριφορές που θα διαιωνίζονται σε έναν κύκλο αρνητικών αλληλεπιδράσεων.

Τι σημαίνει πραγματικά αυτό;

Η απλούστερη εξήγηση είναι κάπως έτσι:
  • Όταν η γλώσσα του σώματος σας είναι θετική- Τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν λάβει την προσοχή σας, είναι γέματα και αισθάνονται απόλυτη ικανοποίηση με την αλληλεπίδραση. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να έρθουν ξανά και να αποζητήσουν επανειλημμένα την προσοχή σας.
  • Όταν η γλώσσα του σώματος σας είναι αρνητική- Τα παιδιά αισθάνονται ότι δεν έχουν λάβει την πλήρη προσοχή σας, και δεν είναι ικανοποιημένα με την αλληλεπίδραση. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έρθουν ξανά χρησιμοποιώντας αρνητικές συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να λάβουν από εσάς την προσοχή που χρειάζονται.
Η γλώσσα του σώματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γονεϊκής συμπεριφοράς
Η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιείτε με τα παιδιά σας είναι πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι στη φροντίδα των παιδιών σας. Τα μη λεκτικά μηνύματα σας έχουν μια ισχυρή επιρροή στις συμπεριφορές, τις στάσεις του παιδιού σας, της αυτοεκτίμησης, της εμπιστοσύνης, και πολλές άλλες πτυχές της ανάπτυξης του. Τα οφέλη αυτά χτίζονται το ένα με το άλλο, μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο ισχυροποιώντας το αποτέλεσμα. Με το πέρασμα του χρόνου τα παιδιά σας μεγαλώνουν και μετατρέπονται σε έφηβους, νέους και ενήλικες θα σας νιώθουν πάντοτε διπλά τους καθώς για τα ενίοτε προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, θα γνωρίζουν ότι θα λάβουν εστιασμένη και θετική προσοχή από εσάς.
Έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σας, σας διακόπτει, ενώ προσπαθείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία, σκεφτείτε καλά πριν αντιδράσετε!!!
Πηγές:
Body Language In fluences Your Children
kids-body-language
ikidcenters
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα