Σάββατο 31 Μαΐου 2014

25η ώρα

image
Η καθημερινότητα μας έχει γεμίσει με άπειρα στοιχεία διαρκώς επαναλαμβανόμενα. Όλη η ζωή μας είναι ένας ατέρμονος κύκλος, που διαδέχεται αριθμούς και καταστάσεις. Ο χρόνος, αυτή η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον· έχει για όλους μας είκοσι τέσσερεις ώρες, η ώρα διασπάται σε εξήντα λεπτά και το κάθε λεπτό έχει εξήντα δευτερόλεπτα, ίδια για όλους, ίδια για πάντα! Αυτό το αόρατο χρονόμετρο έχει ξεκινήσει πριν καλά καλά έρθουμε στον κόσμο, από την μήτρα! Έτσι, συνηθίσαμε από πολύ μικροί να διαβάζουμε την ώρα, στενέψαμε δηλαδή τα όριά μας και τα όνειρά μας σε είκοσι τέσσερις ώρες. Αυτή η αγκιστρωμένη συσκευή λοιπόν, δεν πρόκειται ποτέ να μας δείξει την 25η ώρα!

Όσο κι αν προσπαθήσαν οι ωρολογοποιοί, να δημιουργήσουν ένα ρολόι που υπολογίζει την επίδραση της βαρύτητας και να ρυθμίζει αυτόματα την κίνηση των δεικτών, έτσι ώστε να αντισταθμίζει τις επιδράσεις της και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν το κατάφεραν.
Όσο κι αν προσπάθησαν οι Ελβετοί κατασκευαστές, να φωνάξουν τους καλυτέρους χρονογράφους του κόσμου και να δημιουργήσουν ένα ρολόι που γυρίζοντάς το από την άλλη πλευρά, να αποκαλύπτει τις φάσεις της σελήνης ή να αποκαλύπτει μια ουράνια όψη που δείχνει την αστρική ώρα και ένα χάρτη του ουρανού που ακολουθεί αστέρια, πάλι δεν κατάφεραν να δείξουν στο καντράν την 25η ώρα.
Όσο κι αν προσπάθησαν οι ρολογάδες, να τοποθετήσουν πάνω του κόσμου τα καράτια, τις πλατίνες, κομμάτια από μετεωρίτη, φεγγαρόπετρες και να κατασκευάσουν ένα ρολόι με απεριόριστα μηχανικά μέρη, ούτε τότε κατάφεραν οι δείκτες να ξεφύγουν από το συνηθισμένο δρομολόγιο.
Τι είναι λοιπόν η 25η ώρα; Η 25η ώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα έξω από την ρουτίνα, έξω από τα καλούπια και τα πρότυπα, έξω από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις. Έξω από οτιδήποτε μας βαραίνει. Εξήντα λεπτά, χωρίς ο χρόνος να μετράει για εμάς. Εξήντα λεπτά γεμάτα γέλιο, εξήντα λεπτά γεμάτα έρωτα. Εκεί όπου οι νόμοι της φύσης καταργούνται κι οι σεληνιακοί κύκλοι παύουν να υπάρχουν. Εκεί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε τι θα πει ρολόι, κι αντί για χτύπους ρολογιού, μετράνε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς!
Κάπου εκεί ανάμεσα, άλλες φορές στις επτά το πρωί κι άλλες φορές στις έντεκα το βράδυ έρχεται η 25η ώρα. Μια κερδισμένη ώρα μέσα στις άλλες είκοσι τέσσερις. Μια ώρα που δεν πρόκειται ποτέ να φανεί, σε αυτήν την κωλοεφεύρεση που λέγεται ρολόι.

_

Ο Γιώργος Ιατρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στιχουργικής και κουκλοθέατρου 
στο Μικρό Πολυτεχνείο και δημιουργικής γραφής στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ασχολείται με τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας, και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Από το Φεβρουάριο του 2012 γράφει στον “Ορφέα”. Τέλη του 2014 θα κυκλοφορήσει στα ηλεκτρονικά ράφια του διαδικτύου το πρώτο του βιβλίο.
25thhourproject

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα