Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

11 τρόποι για να ελέγξετε το στρες !

relax_woman_goneis2Ακολουθείστε αυτές τις έξυπνες τακτικές για πιο ήρεμη ζωή.
Σίγουρα θα σας έχει συμβεί όταν νιώθετε χαλαροί μα αισθάνεστε παράξενα ή αμήχανα σαν να μην είναι φυσιολογικό αυτό που βιώνετε. Και αυτό γιατί οι έντονοι ρυθμοί ζωής, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος ,οι οικογενειακές ,κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις ,εντείνουν διαρκώς το άγχος. Ακόμα ωστόσο και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, μην ανησυχείτε και προσπαθήστε να σκέφτεστε αισιόδοξα ,ελπίζοντας ότι θα καταφέρετε να ηρεμήσετε .Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι και απλές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Πετάξτε το ξυπνητήρι
Αν ξυπνήσετε καλά ,το πιθανότερο είναι ότι θα κυλήσει καλά και η υπόλοιπη ημέρα σας. Προτιμήστε να ξυπνήσετε με απαλούς ήχους ή μουσική και όχι με ένα βάρβαρο ξυπνητήρι. Η απαλή μουσική είναι ιδανική για να βοηθήσει το πνεύμα και το σώμα σας να προσαρμοστεί ομαλά στην καινούργια ημέρα.

Κοιμηθείτε
Η Γεωργία Σιδέρη  κλινική ψυχολόγος ,εξηγεί πως ο ύπνος βοηθά την αντιμετώπιση του στρες ,καθώς την ώρα που κοιμόμαστε δεν βομβαρδίζουμε το μυαλό μας με στρεσογόνα ερεθίσματα.Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου,δηλαδή να κοιμάστε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε ημέρα και ο ύπνος σας να διαρκεί τουλάχιστον 6-8 ώρες.

Κλείστε το θόρυβο έξω
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ηχορύπανση προκαλεί εκνευρισμό, υπερένταση ,στρες, ταχυκαρδίες και διαταραχές στην συγκέντρωση. Ο θόρυβος διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.Στη δουλειά ο θόρυβος των τηλεφώνων ,οι φωνές και ο ήχος διαφόρων συσκευών δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για το στρες .Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι όπου υπάρχουν πολλές πηγές ηχορύπανσης.Γι αυτό ντύστε το σπίτι σας με παχιά χαλιά και χοντρέ κουρτίνες.Συντηρείτε τις συσκευές που παράγουν θόρυβο,λ.χ το ψυγείο ή το κλιματιστικό.Αν ζείτε σε περιοχή με έντονο ηχορύπανση ,μονώστε το σπίτι σας,τοποθετώντας διπλά τζάμια.

Μιλήστε μόνοι σας.
Το να μιλάτε τον εαυτό σας, ίσως δεν αποτελεί μονάχα γνώρισμα όσων έχουν χάσει τα λογικά τους, αλλά και ένα τρόπο να αντιμετωπίσετε το στρες. Επαναλαμβάνοντας χαμηλόφωνα μια φράση και επιστρατεύοντας την αυτοσυγκέντρωσή σας, μπορείτε να το περιορίσετε.Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια,η επανάληψη μίας-δύο λέξεων μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα των ορμόνων.
Ακόμη και η προσευχή προκαλεί χαλάρωση,βοηθώντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στρες.Έρευνες δείχνουν ότι όσοι είναι θρησκευόμενοι και προσεύχονται είναι πιο ευτυχισμένοι,υγιείς και ζουν περισσότερο.Η προσευχή ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και, μέσω του νευρικού συστήματος ,συμβάλει στην ψυχική ισορροπία (με ένα πολύπλοκο μηχανισμό που οι επιστήμονες δεν έχουν εξηγήσει πλήρως).

Πείτε «όχι» στα ψώνια
Είτε πρόκειται για την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου είτε ενός υπολογιστή ,μπορείτε να βρεθείτε σε ένα λαβύρινθο επιλογών που θα σας στρεσάρουν.Έρευνες Αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι η πληθώρα προσφορών όχι μόνο δεν φέρνει ευτυχία,αλλά αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό,άγχος και κατάθλιψη.Οι ώρες που ξοδεύεται ψάχνοντας για το πιο συμφέρον προϊόν σας κλέβουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, τον οποίο θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε με την οικογένεια σας.

Χαϊδέψτε το σκύλο σας
Διάφορες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν καλύτερη ψυχική κατάσταση και παρουσιάζουν λιγότερο στρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν, ενώ επισκέπτονται σπανιότερα τον γιατρό τους.Χαϊδέψτε μια γάτα ή κάποιο άλλο τριχωτό ζώο.Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το χάδι μειώνει την υψηλή πίεση.

Κουτσομπολέψτε
Έρευνα που έγινε από την αμερικάνικη εταιρεία «IndustrialSociety» έδειξε ότι το κουτσομπολιό μεταξύ των εργαζομένων βοηθάει στην μείωση του εργασιακού στρες,καθώς συμβάλει στην δημιουργία χαλαρού κλίματος.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας
Εάν βρίσκεστε σε υπερένταση ,καθίστε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο χώρο, κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να ηρεμίσετε με βαθιές και αργές εισπνοές. Φέρτε στο μυαλό σας μια εικόνα ή ένα γεγονός που σας ηρεμεί ,λ.χ. ένα όμορφο τοπίο, μια ευχάριστη ανάμνηση ή κάτι που θα θέλατε να σας συμβεί. Συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να γίνετε κομμάτι της εικόνας.Αυτή η άσκηση  σε συνδιασμό με τη σωστή αναπνοή ,θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την πίεσή σας στα κανονικά επίπεδα και να χαλαρώσετε.


Ανοίξτε τις κουρτίνες
Οι επιστήμονες, μελετώντας το ρόλο που παίζει το ηλιακό φως στη διάθεσή μας ,ανακάλυψαν ότι όσοι εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φώς ,βιώνουν λιγότερα συναισθήματα κατάθλιψης. Το καλοκαίρι που υπάρχει άφθονο φως, εμφανίζονται λιγότερα περιστατικά με κατάθλιψη και αυτό συμβαίνει γιατί το φως αποτελεί φσυσικό αντικαταθλιπτικό.Τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φώς του ήλιου να μπει στο σπίτι σας.Αν χρειαστεί ,μετακινήστε κάποιο έπιπλο ή αντικαταστήστε τις σκούρες κουρτίνες σας με πιο ανοιχτόχρωμες.

Απολαύστε το σεξ
Ένας ακόμη τρόπος (ίσως και απολαυστικότερος) να χαλαρώσετε είναι το σεξ. Μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης και βοηθά στον έλεγχο του στρες. Ακόμη γυμνάζει το σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την ροή του αίματος και είναι θαυμάσιο τονωτικό.

Γυμναστείτε
Τον ευεργετικό ρόλο της γυμναστικής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης τονίζει έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του WolverHampton. Καθώς μια ώρα γυμναστικής βελτιώνει την διάθεση και καταπολεμά το άγχος.
πηγή:Γ.Βασιλειάδης

babyradio


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα