Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

10 πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους

Επιστήμονες και ψυχολόγοι ερευνούν τα τελευταία χρόνια τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Υπάρχουν πολλές ενέργειες και πεδία μέσω των οποίων νιώθουμε ευτυχία και ικανοποίηση. Δέκα προτεινόμενες τακτικές για να είμαστε χαρούμενοι είναι οι παρακάτω:

Απολαύστε στιγμές καθημερινότητας
Απλά γεγονότα και συμβάντα της καθημερινής ζωής είναι αρκετά για να μας γεμίσουν με ευτυχία. Σύμφωνα με έρευνες, το να αφιερώνουμε χρόνο σε απλά πράγματα ή να αναπολούμε ευχάριστες στιγμές, μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και μας χαροποιούν.
Αποφύγετε τις συγκρίσεις
Η σύγκριση με άλλους μπορεί να καταστρέψει κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και να γίνει επιβλαβής για τον εαυτό μας. Αντίθετα οφείλουμε να επικεντρωνόμαστε στις προσωπικές μας επιτυχίες και προτερήματα.
Μη θεοποιείτε το χρήμα
Άτομα που έχουν τα χρήματα σε υψηλή προτεραιότητα είναι τα πιο επίφοβα για κατάθλιψη και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Άλλωστε, κανείς δεν βρήκε την ευτυχία στα υλικά αγαθά.
Έχετε σημαντικούς στόχους
Σύμφωνα με ερευνητές, εκείνοι που στοχεύουν σε κάτι σημαντικό και με νόημα είναι ευτυχέστεροι από τα άτομα που δεν έχουν φιλοδοξίες και όνειρα στη ζωή τους. Το νόημα είναι να υπάρχουν στόχοι που θα περιλαμβάνουν ευχάριστες και σημαντικές δραστηριότητες σε επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα. 
Πάρτε πρωτοβουλίες στη δουλειά σας
Για να είμαστε χαρούμενοι στην εργασία μας οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να βοηθάμε συναδέλφους, να είμαστε δημιουργικοί και να αναλαμβάνουμε πρόσθετα καθήκοντα.
Φροντίστε τις διαπροσωπικές σας σχέσεις
Η καλή οικογένεια, οι φίλοι και οι καλοί σύντροφοι κάνουν τον άνθρωπο χαρούμενο. Όμως δεν αρκεί απλά η ύπαρξή τους. Θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να νοιάζονται αληθινά.
Χαμογελάτε έστω κι αν δεν το νιώθετε
Οι χαρούμενοι άνθρωποι βρίσκουν ευκαιρίες και επιτυγχάνουν, ενώ είναι πάντα αισιόδοξοι για το μέλλον. Ακόμα κι αν δεν είστε από τη φύση σας έτσι, η θετική προοπτική, μπορεί να σας γίνει συνήθεια.
Πείτε ευχαριστώ εννοώντας το
Όσοι κρατούν ή στέλνουν ευχαριστήριες επιστολές και σημειώσεις είναι πιο αισιόδοξοι και επιτυγχάνουν στους στόχους τους, σύμφωνα με το συγγραφέα Robert Emmons. Η πρόοδος αυτή μέσω των ευχαριστιών χαροποιεί και ελαττώνει τα επίπεδα κατάθλιψης.
Ασκηθείτε
Μελέτες έδειξαν πως η άσκηση έχει βοηθήσει άτομα σε κατάθλιψη όσο η λήψη φαρμάκων. Πέραν όμως της σωματικής άσκησης και βελτίωσης προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης και αυτοεκτίμηση.
Προσφέρετε οικειοθελώς
Κάντε τον αλτρουισμό κομμάτι της ζωής σας δωρίζοντας σε συνανθρώπους σας το οτιδήποτε. Τόσο η υλική, όσο και η ψυχολογική στήριξη σε κάποιον, συνεισφέρει στην ευτυχία. Ερευνητές λένε πως  μας χαροποιεί περισσότερο το να ξοδεύουμε χρήματα για άλλους παρά για εμάς τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα