Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η μάχη στον Γρανικό: Έλληνες-Πέρσες=1-0

Αλέξανδρος_Γρανικός_Ιστορία
22 Μαΐου του 334 π.Χ., αργά το απόγευμα, ξεκινά η πρώτη μάχη του Αλεξάνδρου με τους Πέρσες. Σημείο αντιπαράθεσης ο ποταμός Γρανικός, στις εκατέρωθεν όχθες του. Στην Δύση οι Έλληνες, Ανατολικά οι Πέρσες, στην έδρα τους.
Ο νεαρός βασιλιάς ξεκαθάριζε ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ασία από τον προηγούμενο αιώνα ακολουθούμενος από συμβούλιο σοφών και  στρατιά επιστημόνων. Σαν να πήγαινε με τους συντρόφους του κυνήγι στα βαθύσκια δάση της Πέλλας. Μόνο που εδώ το θήραμα ήταν μια ολόκληρη ήπειρος και το έπαθλο μια δόξα ομηρικού ύψους. Ακολουθώντας το ρεύμα των ποταμών θα χαραχθεί η εκστρατεία. Ο Γρανικός ήταν ένας μικρός, ορεινός ποταμός αλλά η θέση του ήταν πολύτιμη.
Για χάριν της μάχης άλλαξε το ημερολόγιο. Οι ιερείς και οιωνοσκόποι προμάντευαν ήττα και συμβούλευαν να μην διεξάγει μάχη μέχρι να περάσει ο δεισιδαίμων και κακότροπος για τους Μακεδόνες μήνας Δαίσιος, στη διάρκεια του οποίου δεν έκαναν επιχειρήσεις. Ο Αλέξανδρος διέταξε, με την ίδια αποφασιστικότητα που έλυνε πάντα τα πράγματα«δεύτερον Αρτεμίσιον άγειν», να παρατείνουν τον προηγούμενο μήνα. Και μπήκε στη μάχη. Απέναντί του οι σπουδαιότεροι αρχηγοί των Περσών έτοιμοι να διαγωνισθούν ποιος θα καταβάλλει  προσωπικά τον Μακεδόνα.

Μάχη_Γρανικό_Αλέξανδρος
Ο Αλέξανδρος έκανε κίνηση ματ εγκαινιάζοντας μια στρατηγική παραπλανήσεων που πήγαινε παράλληλα με την ευθεία πολεμική ορμή. Το ξεκίνησε στον Γρανικό. Παραταγμένοι οι αντίπαλοι στρατοί στις δύο πλευρές, με την αφρόκρεμα των Περσών να κατέχει με πολυπληθέστερες δυνάμεις την προνομιακά απόκρημνη όχθη, τα προγνωστικά έγερναν προς την Ασία. Οι Έλληνες έπρεπε να βρουν τη λύση εκεί που φαινομενικά δεν υπήρχε.  Ο Αλέξανδρος τη βρήκε αστραπιαία. Έστειλε το πρώτο απόσπασμα του ιππικού με αρχηγό τον Αμύντα στα αριστερά της εχθρικής παράταξης, εκεί που ήταν πιο ισχυροί. Οι Πέρσες περιμένουν πως θα ακολουθήσει κατά πάνω τους στην ίδια πορεία ο βασιλεύς. Ξεκινά και ο Αλέξανδρος με τους άνδρες του ευθεία στον ποταμό αλλά όταν φτάνει στα μισά σταματά προς στιγμήν και κάνει τον ελιγμό. Λοξοδρομεί και στρέφεται προς τα δεξιά, στην πλευρά που είχε αφήσει πιο αδύναμη ο αντίπαλος  και καθώς επιτίθεται ανοίγει το μέτωπό του. Μέχρι να καταλάβουν οι Πέρσες ότι η μάχη έχει αλλάξει τροπή και να ανασυνταχθούν έχει περάσει πολύτιμος χρόνος. Έχουν χάσει το βασικό πλεονέκτημα του εδάφους. Και το προνόμιο του αιφνιδιασμού. Θα πολεμήσουν όλοι με ανδρεία  αλλά οι Πέρσες θα γονατίσουν και θα τραπούν αποδεκατισμένοι σε φυγή προς την ανοιχτή πεδιάδα. Κοντά 20.000 νεκρούς θα μετρήσει η Ασία και η Ελλάδα με τα βίας 120. Συντριπτική ήττα.
Μάχη_Γρανικό_ΑλέξανδροςΌλη η τακτική του Αλεξάνδρου, στην μυθικά νικηφόρα εκστρατεία του θα είναι το αποτέλεσμα αστραπιαίας αποφασιστικότητας, σοφής εκτίμησης της στρατηγικής και πολεμικής ορμής. Ο Γρανικός ήταν το πρώτο από μια σειρά ματς στρατηγικής ευφυϊας που θα διεξαχθούν μεταξύ της Ευρώπης των Ελλήνων με την Ασία και την Αφρική. Από τον Γρανικό και την προέλαση στην Ασία, μέχρι τη φαραωνική Μέμφιδα, την απόρθητη φοινικική Τύρο και την ξακουστή Βαβυλώνα, τον ινδικό  Υδάσπη, μες την ελονοσία και τους ελέφαντες, την κολασμένη έρημο της Γεδρωσίας, ο Αλέξανδρος θα είναι αήττητος.  Μέχρι τον θάνατό του, στον ίδιο κακορίζικο μήνα Δαίσιο που φοβούνταν οι ιερείς ήδη από τη μάχη του Γρανικού, πιθανόν προαισθανόμενοι ότι θα ‘φερνε αναπόφευκτα κάποιο κακό.

Γ. Κ.
AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα