Τρίτη 8 Απριλίου 2014

SCIENCETOLOGY: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΪΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η πιο Παράξενη «Εκκλησία» του 20ου Αιώνα;

Scien Anoigma
“Ο πιο εύκολος τρόπος για να βγάλεις λεφτά είναι να ξεκινήσεις μια θρησκεία…”
Αυτή η φράση αποδίδεται σύμφωνα με το ρεπόρτερ Neison Himmel στον L. Ron. Hubbard, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, απόστρατο αξιωματικό του Αμερικανικού Ναυτικού, μουσικό, φιλμοκατακασκευαστή, και ιδρυτή της Σαϊεντολογίας.

Scien 1
Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου
Η Σαϊεντολογία κατέφθασε στα τέλη του 20ου αιώνα στην ελληνική ιδεολογική ενδοχώρα προκαλώντας μεγάλη διχογνωμία ως προς τη φύση της, τη δράση της και τους σκοπούς της. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα ακόμη νεοεποχίτικο κίνημα άλλοι ότι είναι ένας χίπικος νεολογισμός, ένα κοκτέιλ παλαιότερων ιδεών οι θρησκειών. Οι χειρότεροι επικριτές της θεωρούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η Σαϊεντολογία είναι μια οικονομική αυτοκρατορία με παράνομες έως εγκληματικές δραστηριότητες2 και στην χειρότερη ότι είναι μια καταστροφική αίρεση3.
Η αλήθεια για τη Σαϊεντολογία είναι πολύ πιο σύνθετη από μια μονολιθική θέση, η αλήθεια για την Σαϊεντολογία βρίσκεται στη σύνθεση μικρών υποσυνόλων των παραπάνω απόψεων. Γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα η Σαϊεντολογία: Μια συνθετική θρησκεία, μια οργάνωση κατασκευασμένη κατ’ εικόνα και ομοίωση του Ιδρυτή της, του περίφημου L.Ron. Hubbard.
Πως κατάφερε λοιπόν η Σαϊεντολογία, μια τεχνητή θρησκεία με περίπου μισό αιώνα ζωής, να υποσκελίσει δεκάδες άλλες παραδοσιακές θρησκείες και να προσηλυτίσει δεκάδες εκατομμυρίων πιστών ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως ο Τομ Κρουζ, ο Τζον Τραβόλτα και χιλιάδες άλλοι λιγότερο γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες;
Για να καταλάβουμε τη δυναμική και τη δράση αυτής της θρησκείας θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τη δυναμική και τη δράση που ανέπτυξε ο ιδρυτής της, ο άνθρωπος που μέχρι το τέλος της ζωής του έλεγχε τη Σαϊεντολογία και τους σαιεντολόγους με σιδερένια πυγμή: ο L. Ron Hubbard.
scien RON 1
Ποιος Ήταν ο Hubbard;
Ο Hubbard ήταν ανήσυχος από παιδί. Τη δεκαετία του 1920 επισκέπτεται τον πατέρα του που ως αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού είχε μετατεθεί στο Γκουάμ. Με αυτό τον τρόπο ο Hubbard αποκτά τις πρώτες του εμπειρίες και αντιπάθειες για τον ασιατικό κόσμο τις οποίες δεν διστάζει να εκφράσει. Ο Hubbard, επιρρεπής στην υπερβολή, στο βιβλίο του Hymn of Asia περιγράφει πως στα ταξίδια αυτά γνώρισε τους άγιους ανθρώπους της Ινδίας και της Βόρειας Κίνας και έμαθε την γνώση της Ανατολής. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών γνωρίζει κάποιον συνταγματάρχη Thompson (Snake το παρατσούκλι του) ψυχίατρο και πράκτορα των Αμερικανών. Δεν είναι γνωστή η φύση της σχέσης του νεαρού αγοριού με τον συνταγματάρχη, ο ίδιος ο Hubbard την παρουσιάζει σαν πολύ σημαντική, σαν ένα κομβικό σημείο από το οποίο αποκόμισε πληροφορίες και γνώσεις που αργότερα θα του επέτρεπαν να στήσει την Σαϊεντολογία του. Ο συνταγματάρχης βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία στην Ιαπωνία ως πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών του ναυτικού. Από τρυφερή ηλικία λοιπόν ο Hubbard έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και τον τρόπο δράσης τους. Ο Hubbard γυρνώντας στην Αμερική επιχειρεί να σπουδάσει σε αμερικάνικο κολέγιο, να γίνει μηχανικός αλλά τελικά ανακαλύπτει πως δεν είναι αυτό που τον τραβάει. Κατατάσσεται στο Ναυτικό, μεταπηδά στην υπηρεσία πληροφοριών και τελικά αποστρατεύεται λόγω μιας επικαλούμενης μικρής αναπηρίας. Μέχρι την ίδρυση της Σαϊεντολογίας και την οριστική λύση του βιοποριστικού του ζητήματος ο Hubbard θα συνεχίσει να έχει μια σχέση στοργής με το ναυτικό, αιτώντας όλο και μεγαλύτερη σύνταξη από το στρατό, επικαλούμενος όλο και περισσότερες αναπηρίες και προβλήματα υγείας που η θητεία του στον στρατό τον προικοδότησε.
Scien ron
Ο Hubbard περνάει διαστήματα της ζωής του όπου επιδίδεται μανιωδώς στο γράψιμο. Γράφει επιστημονική φαντασία και pulp fiction. Οι δραστηριότητες του αυτές τον καθιστούν αρκετά γνωστό σε αυτούς τους κύκλους. Ο εκδότης του περιοδικού Astounding Stories Τζον Κάμπελ (John Cambell) γίνεται επιστήθιος φίλος του Hubbard και τον παροτρύνει να γράφει ιστορίες για το περιοδικό του. Μέχρι το 1950 όπου ο Hubbard εκδίδει το βιβλίο Dianetics, την αφετηρία δηλαδή της Σαϊεντολογίας υπάρχει ήδη ένας σημαντικός πυρήνας φανατικών αναγνωστών και προσωπικών γνωριμιών του Hubbard που θα λειτουργήσει ως μαγιά για το επερχόμενο κίνημα της Σαϊεντολογίας.
scien Ron 2
Μια Παράξενη Γνωριμία
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι στους κόλπους της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας τελούνται μαγικές τελετές. Αν και οι Σαϊεντολόγοι αρνούνται πλήρως οποιαδήποτε σχέση με τη μαγεία και τις πρακτικές της, η ανάμειξη του Hubbard σε ένα από τα πιο φιλόδοξα μαγικά εγχειρήματα του 20ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Hubbard γνωρίζει τον John ή «Jack» Parsons. Ο Parsons, ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα το πιο εμφανές των οποίων είναι το παρουσιαστικό του είναι γόνος εύπορης οικογένειας και κατά συνέπεια εύπορος και ο ίδιος. Δείχνει μια φανερή κλίση προς την επιστήμη (ήταν από τους πρωτοπόρους στην πυραυλική προώθηση και για πολλούς, ανάμεσα τους και ο Werner Von Brawn, ήταν ο πραγματικός «πατέρας» του αμερικάνικου διαστημικού προγράμματος) και μια «κρυφή» ροπή προς τη μαγεία. Μυείται στο ΟΤΟ (Ordo Templis Orientis), στοά μασονικών καταβολών που έχει αναμορφωθεί από το διαβόητο «μάγο» Άλιστερ Κρόουλυ (Alisteir Crowley) ο οποίος έχει προσθέσει στα τυπικά του ΟΤΟ ταντρικές πρακτικές (πρακτικές σεξουαλικής μαγείας). Ο Parsons χρηματοδοτεί τον Crowley και ίσως για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Crowley έχει φιλόδοξα σχέδια για τον νεαρό εύπορο επιστήμονα. Ο Crowley πραγματώνει μέρος των σχεδίων του με τον πιο ευφάνταστο τρόπο: «αποκαλύπτει» πως ο επικεφαλής του ΟΤΟ Smith έχει φτάσει στη «θέωση» και πως πρέπει να απομακρυνθεί από την κεφαλή του ΟΤΟ για να συνειδητοποιήσει τη θεϊκότητά του. Ακολούθως χρίζει τον Parsons αρχηγό στη θέση του απομακρυθέντος «θεού» Smith. Ο Parsons όμως έχει τη δικιά του ατζέντα. Θέλει να φέρει στον κόσμο ένα «στοιχειακό», να το ενσαρκώσει σε ανθρώπινο σώμα! Το στοιχειακό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την έλευση μιας καινούργιας εποχής. Παρόμοιο εγχείρημα είχε επιδιώξει πολλά χρόνια πριν και ο ίδιος ο Crowley. O Crowley (αξίζει να σημειωθεί πως ποτέ του δεν συνάντησε τον Parsons και πως επικοινωνούσαν μονάχα μέσα αλληλογραφίας) αρχίζει να ενοχλείται από την συμπεριφορά του μαθητή του.
Σε αυτό το σημείο περίπου εμφανίζεται στην ιστορία ο πατέρας της Σαϊεντολογίας, ο Hubbard. Γνωρίζει τον Parsons και καταφέρνει να τον κερδίσει όπως έχει κάνει και με τόσους άλλους ανθρώπους πριν από αυτόν (ο Crowley λέει σε μια επιστολή του για αυτή τη σχέση: είναι φανερό πως ο Hubbard έπαιξε στον Parsons το παλιό confidence trick, πως δηλαδή έπαιξε με το μυαλό και τις φιλοδοξίες του). Ο Hubbard διηγείται απίστευτες ιστορίες (όπως την επίθεση μιας αρκούδας σε ένα από τα πλοία που υπηρετούσε) για να κερδίσει το θαυμασμό των άλλων. Το αστείο είναι πως συχνά το καταφέρνει, όπως ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση Parsons. To σπίτι του Parsons εκείνη την εποχή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για ιδιόρρυθμους ανθρώπους πολλοί από τους οποίους είναι αναμεμιγμένοι με τον αποκρυφισμό. Σε αυτό το περιβάλλον ο «παραμυθάς» Hubbard δένει απόλυτα και προσδίδει τη δική του πινελιά αυθεντικότητας. Ο Parsons σταδιακά χρησιμοποιεί ως «ενδιάμεσο» (μέντιουμ) τον Hubbard, ως ιχνηλάτη του αιθερικού κόσμου. Για μεγάλο διάστημα ο Hubbard συνεργάζεται με τον Parsons για την ενσάρκωση της στοιχειακής οντότητας και την έλευση της νέας εποχής (γνωστά και ως Babbalon Workings).
Κάπου εδώ, η φιλοχρηματία του Hubbard διακόπτει τη σχέση. Πείθει τον Parsons να στήσουν μια εμπορική εταιρία για να αγοράζουν σκάφη στη δυτική ακτή και να τα μεταπουλούν στην ανατολική ακτή με κέρδος. Ο Parsons επενδύει 20.000 δολάρια, ο Hubbard 1.000 δολάρια. Ο Hubbard «σηκώνει» 10.000, κλέβεται με τη σύντροφο του Parsons, αγοράζει ένα σκάφος και πηγαίνει στη Φλόριντα.
Το τέλος του Parsons είναι περίεργο: πεθαίνει φρικτά σε μια έκρηξη στο εργαστήριο του στη Pasadena. Οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο δέχονται τη δυσάρεστη έκπληξη να βρουν ένα διαμελισμένο μα ακόμη ζωντανό Parsons. Ο Parsons ήταν ένας άνθρωπος που έζησε όπως ήθελε, έντονα, σαν πυρκαγιά και πέθανε από αυτήν την ίδια φωτιά, κεντρικό μοτίβο στους οραματισμούς του.
Scien
Η Γέννηση της Σαϊεντελογίας
Ο Hubbard το 1949 «σκαρώνει» τη Διανοητική (Dianetics). Είναι η αρχή της Σαϊεντολογίας. Το κλίμα είναι καλό. Έχει συγκεντρώσει γύρω του μια ομάδα πολύ αναγνωρίσιμων προσώπων της επιστημονικής φαντασίας, ανάμεσα τους τον εκδότη του Astounding Simmons και τον συγγραφέα Van Vought, έχει ήδη ένα πιστό και πρόθυμο αναγνωστικό κοινό. Λίγες μέρες πριν εκδοθεί το βιβλίο γράφεται για αυτό μια πολύ κολακευτική κριτική που θερμαίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Η Διανοητική ευαγγελίζεται μια νέα προσέγγιση στο θέμα των νοητικών λειτουργιών και επιδιώκει τελικά να αντικαταστήσει τη ψυχιατρική, να αντικαταστάσει την ψυχανάλυση με μια «νέα» διαδικασία, το «auditing». Ο πόλεμος του Hubbard με τους ψυχιάτρους έχει ξεκινήσει…
Ο Hubbard κεφαλοποιεί τον θόρυβο γύρω από τη Διανοητική. Με τον Van Vought στο πλευρό του αρχίζει να δίνει διαλέξεις όπου παρουσιάζονται και περιστατικά «αναμορφωμένων» ανθρώπων που οφείλουν την βελτίωσή τους στη διαδικασία του auditing. Το επόμενο βήμα του Hubbard είναι να ιδρύσει ερευνητικά κέντρα για τη μελέτη της Διανοητικής. Όταν κεφάλαια αρχίζουν να σωρεύονται από τις δραστηριότητες του, ο Hubbard μάλλον για να αποφύγει τις οχλήσεις της εφορίας μεταμορφώνει τα ερευνητικά κέντρα σε «Εκκλησίες της Σαϊεντολογίας». Η Σαϊεντολογία ως θρησκεία έχει γεννηθεί.
Scien 2
Hubbard και Σαϊεντολογία
Όσο περισσότερο πολυάριθμη γίνεται η οργάνωση τόσο περισσότερο πολυεπίπεδη και ιεραρχική γίνεται η δομή της. Στο κέντρο λήψης αποφάσεων, στο κέντρο της Σαϊεντολογικής καρδιάς βρίσκεται πάντα ο Hubbard. Ο Hubbard κατασκευάζει την οργάνωση σε μεγάλο βαθμό κατ’ εικόνα και ομοίωση του. Την εμμονή του με τη θάλασσα και τα σκάφη που την είδαμε να εκφράζεται στην κατάταξή του στο ναυτικό και στην εταιρία εμπορίας σκαφών που έστησε με τον Parsons, την εκφράζει με τον πιο μεγαλομανή τρόπο και στη Σαϊεντολογία: Αγοράζει αρχικά τρία σκάφη και ιδρύει την θαλάσσια οργάνωση (sea organization), μια πλωτή Σαϊεντολογική κοινωνία την οποία αυτομάτως αναβαθμίζει στον ανώτερο ιεραρχικά κλάδο της οργάνωσης. Αρχίζει την προσπάθεια του να στρατολογήσει αναγνωρίσιμα πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας.
Την οργιώδη φαντασία του, που την έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν για να εφεύρει μυθώδη περιστατικά που «κέρδιζαν» την εύνοια των ομοτράπεζων του και που του επέτρεπε να γράφει με χαρακτηριστική ευκολία επιστημονική φαντασία, στους κόλπους της Σαϊεντολογίας την χρησιμοποιεί για να χτίσει τους μύθους του Σαϊεντολογικού σύμπαντος, τον κορμό του Σαϊεντολογικού δόγματος. Πράγματι, μέχρι το θάνατο του το 1989 γράφει εκατό περίπου βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία ενσωματώνονται στο «δόγμα» της Σαϊεντολογίας. Η «συμπαγής», αυταρχική περσόνα του Hubbard μεταφέρεται και στη συμπεριφορά της Σαϊεντολογίας σαν οργάνωση.
Scien 4
Η Σαϊεντολογία ως Επιχείρηση 
Η Σαϊεντολογία έχει πάνω από 700 κέντρα σε 60 χώρες. Παρότι παρουσιάζεται ως θρησκεία η Σαϊεντολογία διαχειρίζεται ποσά που ακόμη και πολυεθνικές θα ζήλευαν. Σε ένα επεισόδιο του 1985, υψηλόβαθμοι αποστάτες της Σαϊεντολογίας κατηγόρησαν τον Hubbard πως είχε εκτρέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από την «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» προς τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία, στο Λίχνενσταϊν και την Κύπρο6. Μόνο για το 1987, ένα παράρτημα της εκκλησίας, η «Εκκλησία της Πνευματικής Ανάπτυξης» (Church of Spiritual Technology) είχε έσοδα της τάξης των 503 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Σαϊεντολογία έχει φροντίσει να επεκταθεί σε δεκάδες επιχειρηματικούς τομείς:
Σαϊεντολογικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων: Η Sterling Management Systems, ιδρύθηκε το 1983, και αξιολογήθηκε το 1988 από το Inc. magazine ως μια από της ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρίες (έσοδα για το 1988: 20 εκατομμύρια δολάρια.)
Σαϊεντολογική υγεία: Η HealthMed είναι μια αλυσίδα κλινικών που διοικείται από Σαϊεντολόγους και προωθεί μια αντίληψη υγείας βασισμένη στη σάουνα και σε πρόσληψη βιταμινών, ένα διαιτολόγια έμπνευσης του Hubbard.
Σαϊεντολογικές εκδόσεις: Από το 1985 τουλάχιστον 12 Σαϊεντολογικά βιβλία έχουν μπει στις λίστες best sellers.
Σαϊεντολογικό χρηματιστήριο και οικονομικές απάτες: Το Μάρτιο του 1991, τρεις Σαϊεντολόγοι από την Φλόριντα ομολόγησαν ένοχοι γιατί χρησιμοποιούσαν την επιχείρηση τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, ο Σαϊεντολόγος Reed E. Slatkin καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για παρακώλυση δικαιοσύνης, ξέπλυμα χρήματος και απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων . Πολλά από τα θύματά του ήταν επίσης Σαϊεντολόγοι. Οι αδερφοί Feshback, στο Palo Alto, είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στο «κόντεμα» μετοχών και διαχειρίζονται 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οφείλουν την επιτυχία τους στις διδαχές της Σαϊεντολογίας στην οποία και δωρίζουν 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Το «κόντεμα» μετοχών αφορά στην «ενοικίαση» μετοχών, προσβλέποντας στο ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την τελική αγορά των μετοχών, η αξία τους στο χρηματιστήριο θα έχει πέσει. Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στο Κογκρέσο το 1989, πολλοί επικεφαλείς εταιριών είχαν διαμαρτυρηθεί πως οι αδερφοί Feshback διέσπειραν δόλια ψευδείς ειδήσεις για τις εταιρίες τους, ασκώντας πίεση στην χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους. Παρόμοια μεθόδευση φαίνεται πως επιδιώκεται όχι μόνο με τις μετοχές εταιριών αλλά και με εθνικές οικονομίες. Σύμφωνα με το άρθρο των NY Times, Σαϊεντολόγοι πράκτορες σχεδίαζαν να διεισδύσουν στην παγκόσμια τράπεζα, στο διεθνές νομισματικό ταμείο και την τράπεζα εξαγωγών-εισαγωγών των ΗΠΑ! Ο σκοπός; Να αποκτήσουν εσωτερικές πληροφορίες ως προς το ποιες χώρες θα υποστούν άρνηση πίστωσης για να κερδοσκοπήσουν άτομα συνδεδεμένα με την Σαϊεντολογία.
scien 5
Σαϊεντολογικό Μάρκετινγκ
Μια από τις κύριες μεθόδους διαφήμισης (έμπνευσης Hubbard ως συνήθως) είναι η στρατολόγηση διασήμων προσώπων. Αμέτρητοι αστέρες της τέχνης έχουν ασπαστεί τη Σαϊεντολογία. Ανάμεσα τους οι: Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Alley, Mimi Rogers, Anne Archer, Sonny Bono, Chick Corea, μέχρι και η Nancy Cartwright, η φωνή του Bart Simpson. Ο Tom Cruise έχει δηλώσει ανοιχτά τις Σαϊεντολογικές του πεποιθήσεις και έχει επιτεθεί ανοιχτά στην Brook Shields για την χρήση αντικαταθλιπτικών (η Σαϊεντολογία έχει τη δικές της λύσεις για ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα). Ο John Travolta πάλι ήταν ο πρωταγωνιστής και ο κινητήριος μοχλός της ταινίας-φιάσκο Battlefield Earth, βασισμένης σε ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Hubbard.
Οι διαφημιστικές τακτικές της Σαϊεντολογίας δεν περιορίζονται φυσικά στη στρατολόγηση αστεριών από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η οικονομική της επιφάνεια της επιτρέπει να επιδίδεται σε μια πολυμέτωπη, συνεχή εκστρατεία αυτοπροβολής.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις διαφημιστικές της δραστηριότητες και τακτικές:
Η Σαϊεντολογία διατηρεί το γραφείο δημοσίων σχέσεων (P.R.) Hill&Knowlton. Ήταν σπόνσορας των αγώνων καλής θέλησης (ανάμεσα στους σπόνσορες ήταν η Pepsi και η Sony). Αγοράζει μεγάλες ποσότητες δικών της τίτλων βιβλίων ώστε Σαϊεντολογικά βιβλία συχνά να φιγουράρουν στις λίστες των best sellers. Παράλληλα διαφημίζει τα βιβλία σε περιοδικά, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ώστε να πολλαπλασιάσει τη διαφημιστική ισχύ των προϊόντων της.
Μέσω πολυάριθμων διαδικτυακών τόπων που συχνά αποφεύγουν να δηλώσουν τις σχέσεις τους με τη Σαϊεντολογία επιχειρεί να αλώσει το ίντερνετ.
Παρουσιάζει «κοινωφελή» προγράμματα που συγκαλυμμένα απηχούν κάποια από τα περιεχόμενα του σαϊεντολικού δόγματος. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το Narconon, το πρόγραμμα που στοχεύει στην αποτοξίνωση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Ένα άλλο πρόγραμμα, το criminon στοχεύει στην επανένταξη των φυλακισμένων. Μέσω του ιδρύματος «Ο Δρόμος προς την Ευτυχία» (Way to Hapiness Foundation), η Σαϊεντολογία έχει μοιράσει σε δημόσια σχολεία πάνω 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα ενός φυλλαδίου που ο Hubbard έγραψε περί ηθικής. Ένα άλλο πρόγραμμα (Applied Scholastics), επιχειρεί να εντάξει στα δημόσια σχολεία ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Hubbard.
Συστράτευση με πολιτικούς (βλέπε υπόθεση Massimo Introvinge και την εμπλοκή Teresio Delfino). Πρόσωπο με πρόσωπο διαφήμιση: Στρατευμένοι Σαϊεντολόγοι μοιράζουν φυλλάδια με ερωτήσεις, στην ουσία ψυχομετρικά τεστ. Φυσικά όποιος έχει τις ερωτήσεις, μάλλον έχει και τις απαντήσεις.
scien 6
Το Σαϊεντολογικό Δόγμα
Ένα από τα συχνά επιχειρήματα της Σαϊεντολογίας, όταν έχει να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίδραση σε τοπικές κοινωνίες, είναι πως η Σαϊεντολογία δεν είναι θρησκεία αλλά φιλοσοφία και επομένως συμβατή με οποιαδήποτε θρησκεία. Φυσικά αυτή η μασκαράτα δεν είναι και πολύ πιστευτή γιατί πίσω από την Σαϊεντολογική βιτρίνα ελλοχεύει το μυθολογικό σύμπαν που ο Hubbard κατασκεύασε από υλικά της φαντασίας του. Λίγο πολύ το δόγμα Hubbard, η «απόλυτη αλήθεια» της Σαϊεντολογίας λέει ότι πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν υπήρχε μια γαλαξιακή συνομοσπονδία 76 πλανητών (μεταξύ τους και η γη γνωστή τότε με το όνομα Teegeeack) που οι πολίτες της και τα μέσα της μοιάζαν πολύ με τα μέσα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της δεκαετίας του 1950 (όχι και πολύ φαντασία εκ μέρους του Hubbard). Οι πλανήτες είχαν κατά μέσο όρο 178 ανθρώπους είχαν δηλαδή υπερπληθυσμό. 75 εκατομμύρια χρόνια πριν (όταν υπήρχαν στη Γη δεινόσαυροι και όχι άνθρωποι) ο ηγέτης της συνομοσπονδίας Xenu, κινδυνεύοντας να ανατραπεί, συγκρούστηκε με τις «δυνάμεις του καλού» (Loyal Officers) και νίκησε. Με τη βοήθεια ψυχιάτρων νάρκωσε και απήγαγε δισεκατομμύρια ανθρώπων και τους μετέφερε στη Γη. Τους έβαλε σε κρατήρες ηφαιστείων και τους βομβάρδισε με βόμβες υδρογόνου. Ελάχιστοι επιβίωσαν σωματικά. Στη συνέχεια συνέλεξε τις ασώματες ψυχές (ο Hubbard τις ονομάζει Thetans) και αφού τις πέρασε από μια ηλεκτρική κορδέλα τις τοποθέτησε σε ένα είδος κινηματογράφου όπου υποχρεώθηκαν να βλέπουν για 36 μέρες μια κολοσσιαία ταινία. Μέσω αυτής της διαδικασίας πλύσης εγκεφάλου εντυπώθηκαν στα μυαλά των δισεκατομμυρίων ψυχών ψευδείς εντυπώσεις και σύμβολα (συνολικά, ο Hubbard τις αποκαλεί το R6 Εμφύτευμα) που εμπεριείχαν όλες τις θρησκείες του κόσμου (κατά επέκταση οι θρησκείες είναι προϊόντα πλύσης εγκεφάλου που έγινε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια από τον Xenu). Κατόπιν, από τις δύσμοιρες ψυχές αφαιρέθηκε και η αίσθηση ταυτότητας. Η απουσία ταυτότητας είχε ως αποτέλεσμα οι ψυχές να αρχίσουν να συγκεντρώνονται σε τσαμπιά χιλιάδων και να προσκολλούνται στα λίγα σώματα που επιβίωσαν των βομβαρδισμών (body Thetans).
Οι πολλαπλές αυτές ψυχές ζουν ακόμη στα κορμιά των σύγχρονων ανθρώπων, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής τους. Μόνο μέσα από την Σαϊεντολογική διαδικασία τoυ auditing μπορεί κάποιος να απαλλαχθεί από τις παραπανίσιες ψυχές και να γίνει κατά την Σαϊεντολογία «καθαρός» (clear).
Η ιστορία του Xenu κοινωνείται στον Σαϊεντολόγο στον μυητικό βαθμό OTIII και είναι γνωστή ως «ο τοίχος της φωτιάς» ή περιστατικό 2). Το περιστατικό 1 αναφέρεται σε πρωταρχικά γεγονότα του σύμπαντος, 4 τετράκις εκατομμύρια χρόνια πριν (η ηλικία αυτή αντιστοιχεί στην ιστορία του σύμπαντος όπως την υπολογίζουν οι επιστήμονες, πολλαπλασιασμένη επί 300.000 φορές.). Όποιος γνωρίζει το περιστατικό 1 και καταφέρει να το αποβάλλει από μέσα του έχει τα κλειδιά του σύμπαντος. 7
scien 7
Σαϊεντολογική Στρατολόγηση και Αφαίμαξη
Φαντάζομαι ότι αν σκαλίσετε λίγο την μνήμη σας (όχι 75 εκατομμύρια χρόνια πίσω επί εποχής Xenu, μια δεκαετία πριν όλο και όλο) θα θυμηθείτε κάποιους ευγενικούς κυρίους που μοίραζαν ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο στους περαστικούς. Οι κύριοι αυτοί ήταν βέβαια Σαϊεντολόγοι (στην Ελλάδα λειτουργούσαν κάτω από τον μανδύα του ΚΕΦΕ, Κέντρο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος) και το ερωτηματολόγιο ήταν το Oxford Capacity Test. Η όλη επιχείρηση είχε ως στόχο της την πρόκληση ενδιαφέροντος που λειτουργούσε ως «δόλωμα», ως εισαγωγή στην Σαϊεντολογία.
Το ΟCA test είναι ένα ψυχομετρικό τεστ η αξία του οποίου τιμάται από τους Σαϊεντολόγους στις 500.000 δολάρια. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Σαϊεντολογίας, για την αποστολή του OCA ζητούνται από τον ενδιαφερόμενο προσωπικά στοιχεία και πόλη διαμονής. Στην συνέχεια, χωρίς να το έχεις ρωτήσει, σου δίνουν πληροφορίες για το ποια Σαϊεντολογική εκκλησία είναι πλησιέστερη σε σένα. Όταν συμπληρώσεις το τεστ, σου αποστέλλονται τα αποτελέσματα σε μορφή γραφήματος, τα οποία φυσικά σου αποκαλύπτουν ότι ναι, έχεις προβλήματα αλλά… μπορείς να βελτιώσεις τα αποτελέσματα του γραφήματος σου, κάτι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής σου. Πήγαινε στην: Εκκλησία της Σαϊεντολογίας (διεύθυνση της πλησιέστερης σου εκκλησίας).
Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα τρικ της Σαϊεντολογίας. Το πανάκριβο ψυχομετρικό τεστ που σου αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την προβληματική σου προσωπικότητα και την νύξη ότι η Σαϊεντολογία μπορεί να σε βοηθήσει.
Μετά την αρχική προσέγγιση, αν ο ενδιαφερόμενος συναινέσει, η «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» προχωρά στην διαδικασία του auditing (ακρόαση), το οποίο είναι η απάντηση της Σαϊεντολογίας στην ψυχανάλυση και την εξομολόγηση. Ο Σαϊεντολόγος ακροατής κάνει ερωτήσεις για να εκμαιεύσει απαντήσεις. Ο στόχος είναι να αποκαλυφθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία τραύματα του παρελθόντος, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα περιστατικά 1 και 2 του Σαϊεντολογικού δόγματος. Μέσω του auditing δηλαδή, ο εξεταζόμενος μπορεί να απαλλαχθεί από τα τσαμπιά ψυχών που έχουν προσκολληθεί στο σώμα του, να γίνει καθαρός (clear)!
Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι εκθέτονται με αυτό τον τρόπο προσωπικά δεδομένα τα οποία καταγράφονται και δεν είναι καθόλου απίθανο να χρησιμοποιηθούν αργότερα εις βάρος του ανυποψίαστου Σαϊεντολόγου. Ένα άλλο ζήτημα που εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του auditing είναι το κόστος του. Το ταξίδι μέχρι το ΟΤΙΙΙ, μέχρι την αποκάλυψη του δόγματος Xenu και την απελευθέρωση της ψυχής, είναι πιο ακριβό από τα περισσότερα ταξίδια ανα-ψυχής. To κόστος του auditing είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνει με γεωμετρικό ρυθμό όσο πλησιέστερα φτάνει ο Σαϊεντολόγος στην «αλήθεια» του Hubbard. Μια ώρα auditing μπορεί να κοστίζει μέχρι και 1.000 δολάρια. Στην περίπτωση της Σαϊεντολογίας φαίνεται πως η φράση ακριβή αλήθεια είναι κυριολεκτική. Σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο του Time Magazine, ο Hubbard αποκαλούσε τους νεοσύλλεκτους στην Σαϊεντολογίας ως «ωμό κρέας» ενώ ζητούσε από τους αξιωματούχους του να βγάλουν λεφτά («… βγάλτε λεφτά, βγάλτε περισσότερα λεφτά. Κάντε τους άλλους να παράγουν ώστε να βγάλετε λεφτά. Με οποιονδήποτε τρόπο, για οποιοδήποτε λόγο, βγάλτε λεφτά».)
scien 8
Αυτοί που Έφυγαν Νωρίς…
Τον Ιούνιο του 1990, ο 24χρονος φοιτητής Noah Lottick αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον δέκατο όροφο ενός κτιρίου8. Στο χέρι του κρατούσε 171 δολλάρια. Παράδοξο πράγμα να κρατάς λεφτά όταν αυτοκτονείς. Φαίνεται πως ο Noah υποσυνείδητα ήξερε για τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να πληρώνουν τον ψυχοπομπό για να τους περάσει στον άλλο κόσμο. Γιατί στον κόσμο που ζούσε ο Noah, στο Σαϊεντολογικό σύμπαν, η απελευθέρωση της ψυχής, το auditing, κοστίζει…
Πέντε χρόνια αργότερα, μια 36χρονη Σαϊεντολόγος, η Lisa McPherson είχε ένα έλασσον αυτοκινητικό ατύχημα. Αν και δεν τραυματίστηκε, παραδόξως, πέταξε τα ρούχα της και άρχισε να τριγυρνά γυμνή στους δρόμους. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο και η Lisa ερωτήθηκε γιατί έβγαλε τα ρούχα της, εκείνη απάντησε: «Χρειαζόμουν βοήθεια, χρειαζόμουν βοήθεια». Η Lisa μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου τέθηκε υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Άμεσα, Σαϊεντολόγοι εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο. Δήλωσαν ότι η θρησκεία της Liza –στην οποία η Lisa είχε συνεισφέρει 97.000 δολάρια και με την οποία είχε υπογράψει δεσμευτικό συμβόλαιο ενός δισεκατομμυρίων ετών!– δεν συμφωνούσε με την ψυχιατρική. Υπ’ ευθύνη τους οι Σαϊεντολόγοι τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο του Clearwater όπου και τέθηκε υπό την παρακολούθηση Σαϊεντολόγων. Δεκαεπτά μέρες αργότερα η Lisa ήταν νεκρή. Αιτία θανάτου; Αφυδάτωση.9 Ο μυστηριώδης θάνατος της Lisa αποτέλεσε το εναρκτήριο σημείο μιας μαραθώνιας δικαστικής διαμάχης. Αυτή η διαμάχη ήταν από τις σπάνιες φορές που η Σαϊεντολογία είχε απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο. Ο Robert Minton, τραπεζίτης, δισεκατομμυριούχος, αντιτάχθηκε στη Σαϊεντολογία και ξόδεψε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το φύλλο των st Petesburg Times, το ποσό αυτό ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια) για να σχηματίσει μια προστατευτική ασπίδα για τους επικριτές της θρησκείας-επιχείρησης. Ο Minton δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Lisa McPherson Trust που στόχο του είχε την ανάδειξη της αλήθειας στη δίκη κατά των Σαϊεντολόγων. Με την περίπτωση Mindon μπαίνουμε σε ένα ακόμη πεδίο αμφιλεγόμενης σαϊεντολογικών τακτικών. 10
A Fair Game
Toν Σεπτέμβριο του 1997, αφίσες με τη φωτογραφία του Minton και δυσφημιστικές λεζάντες άρχισαν να επικολλούνται στην γειτονιά του πρώην τραπεζίτη. Λίγο αργότερα, φυλλάδια παρομοίου ύφος μοιράστηκαν έξω από την πόρτα του σε όσους ήταν καλεσμένοι στο πάρτι των παιδιών του. Αυτή είναι μια μικρή γεύση του Fair Game (δίκαιο παιχνίδι), μιας επιθετικής τακτικής που ο Hubbard εμπνεύστηκε για να κατατροπώσει τους επικριτές της Σαϊεντολογίας.
Το 1966 ο Hubbard έθεσε τις βάσεις για την άσκηση του Fair Game. Σε μια οδηγία του (L. Ron Hubbard EXECUTIVE DIRECTIVE 2 Δεκεμβρίου του 1966, the “CONFIDENTIAL” “PROJECT SQUIRREL”) περιγράφει:
α) όποιος επιτίθεται στην Σαϊεντολογία είναι εγκληματίας.
β) όποιος επιτίθεται στην Σαϊεντολογία ερευνάται για εγκλήματα.
γ) όποιος δεν επιτίθεται στην Σαϊεντολογία, ακόμη κι αν δεν ανήκει σε αυτήν είναι ασφαλής.
Αυτοί που «επιτίθενται» στην Σαϊεντολογία χαρακτηρίζονται ως «καταπιεστικά άτομα» (S.P’s, suppresive persons). Οποιοσδήποτε Σαϊεντολόγος έχει το δικαίωμα να καταστρέψει την περιουσία, τις σχέσεις, τη φήμη ενός «καταπιεστικού προσώπου». Αυτή η τακτική της μόνιμης επίθεσης εις βάρος των επικριτών της Σαϊεντολογίας αντανακλάται και σε άλλα κείμενα του Hubbard. Στην υπόθεση της Σαϊεντολογίας εναντίον της εφημερίδας Washington Post, ο δικαστής Leonie Brinkema ανέφερε μια από τις περίφημες οδηγίες του Hubbard:
«…ο σκοπός της αγωγής δεν είναι να κερδίσεις την υπόθεση αλλά να παρενοχλείς και να αποθαρρύνεις. Ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρενοχλήσεις… αν είναι δυνατόν, καταστρέψτε τον…»
Το Fair Game είναι η πρώτη εντολή του «ηθικού κώδικα» της Σαϊεντολογίας. Απόδειξη; Το 1991 η Σαϊεντολογία πλήρωσε τους περίπου 100 ετοιμοπόλεμους δικηγόρους που είχε στη δούλεψη της 20 εκατομμύρια δολάρια.
Το 1969 η δημοσιογράφος Paulette Cooper, δημοσίευσε ένα αρνητικό άρθρο για την Σαϊεντολογία. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε ένα βιβλίο Το Σκάνδαλο της Σαϊεντολογίας. Οι συνέπειες ήταν ολέθριες για την προσωπική της ζωή. Το 1973 η Paulette καταδικάστηκε για βομβιστικές απειλές εις βάρος της Σαϊεντολογίας. Εγκλείστηκε για ένα χρόνο στο ψυχιατρείο. Δικαιώθηκε οριστικά το 1977 όταν, μετά από μια επιδρομή του FBI στα γραφεία της Σαϊεντολογίας κατασχέθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν πως όλες οι κατηγορίες εναντίον της ήταν σκηνοθετημένες. Η πλεκτάνη εναντίον της Paulette προέβλεπε την εμπλοκή της σε σκηνοθετημένες βομβιστικές απειλές εναντίον του Henry Kissinger και αραβικών εθνών!
Ο John Gordon Clark, καθηγητής ψυχιατρικής του Harvard, έκανε το λάθος να καταθέσει εις βάρος της Σαϊεντολογίας το 1976. To Fair Game ασκήθηκε άμεσα. Μια περιγραφή των όσων τράβηξε ο καθηγητής Clark δόθηκε από τον δικαστή Latey το 1984: …Έστειλαν γράμματα στον πρύτανη… τηλεφωνούσαν στους ασθενείς του και τους γείτονες του για να βρουν κάτι επιλήψιμο… έβαλαν αμοιβή 25.000 δολαρίων για όσος είχαν στοιχεία εις βάρος του Clark. Ένας άλλος επικριτής της σαϊεντολογίας, ο Louis Jolyon West του UCLA δήλωσε ότι: «… ήμουν τυχερός που ανήκα στο UCLA. Άλλοι, όπως ο John Clark του Harvard, σχεδόν καταστράφηκαν…»
Ο Richard Behar, συντάκτης του βραβευμένου άρθρου που αποκάλυπτε το 1991 τις Σαϊεντολογικές πρακτικές στο περιοδικό Time Richard, δέχτηκε πιέσεις, απειλές, μηνύσεις και διαρκές ¨σκάλισμα¨ των προσωπικών του δεδομένων από τους αρουραίους της οργάνωσης.
Ο ίδιος ο Minton, ο προστάτης των επικριτών των Σαϊεντολόγων, το 2002 κατάθεση εναντίον του ίδιου του δικηγόρου που χρηματοδοτούσε στην υπόθεση του θανάτου της Lisa McPherson.
Ένα άλλο μέτωπο άσκησης του Fair Game στήθηκε εναντίον της αμερικανικής εφορίας (IRS). To IRS είχε γίνει στενός κορσές στην Σαϊεντολογία και βρισκόταν στα χνάρια για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Μετά από την άσκηση του Fair Game σε δεκάδες υπαλλήλους του IRS και πολλαπλές μηνύσεις, το 1993 η «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» και οι οπαδοί της πανηγύρισαν την κήρυξη της Σαϊεντολογίας ως οργανισμού που εξαιρούνταν από την φορολόγηση (tax exemption status)11
Η λίστα με τους αποστάτες Σαϊεντολόγους και τους μη Σαϊεντολόγους που δέχθηκαν σε όλη της την έκταση την νομική τρομοκρατία του Fair Game είναι αναρίθμητη. Μήνυση, μήνυση, μήνυση, φίμωση, φίμωση, φίμωση, φίμωση! Και όταν αυτό δεν πετυχαίνει, ε τότε στοχεύστε στην προσωπική ζωή του ανθρώπου μέχρι να γίνει ράκος. Αυτή με λίγα λόγια είναι η ουσία του Fair Game. 12
Κυβερνήσεις και Σαϊεντολογία
Πολλές φορές η Σαϊεντολογία κρίνεται ως επικίνδυνη όχι μόνο από μεμονωμένους πολίτες αλλά και από κυβερνήσεις.
Το 1977 υπήρξε επιδρομή του FBI στα γραφεία της Σαϊεντολογίας. Οι πράκτορες έψαχναν στοιχεία για το αντικατασκοπευτικό δίκτυο της Σαϊεντολογίας γνωστό και ως «Επιχείρηση Χιονάτη» (Operation Snowhite). Με την επιχείρηση χιονάτη πράκτορες της Σαϊεντολογίας διείσδυαν, παρακολουθούσαν τηλέφωνα και έκλεβαν επίσημα έγγραφα σε κυβερνητικά γραφεία. Μέσα στην Επιχείρηση Χιονάτη εμπεριεχόταν και η Επιχείρηση Freakout, που είχε σαν στόχο της, την παγίδευση της δημιοσογράφου Paulette Cooper σε πλαστές κατηγορίες βομβιστικών απειλών (εικ 11). Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, η υψηλόβαθμη Σαϊεντολόγος και σύζυγος του ιδρυτή της, η Marry Sue Hubbard, καταδικάστηκε το 1979 για συνομωσία κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα, το 1997 , ο εισαγγελέας κ. Δημ. Ζησόπουλος, εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την παραπομπή σε δίκη δεκατριών μελών του Κέντρου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος (ΚΕΦΕ) για έμπρακτη απρόκλητη εξύβριση, που αφορούσε τη συλλογή πληροφοριών για την ιδιωτική και κοινωνική ζωή δεκάδων πολιτών. (Τα Νέα, 22-Οκτωβρίου 1997). Παρόμοιες υποθέσεις εκτυλίχθησαν στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα η δίκη τελεσφόρησε: ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Αγγελής διέταξε το κλείσιμο των γραφείων του KEΦΕ, της βιτρίνας της Σαϊεντολογίας στην Ελλάδα. To ίδιο έτος οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση για ένα χρόνο τη γερμανική Σαϊεντολογία καθώς θεώρησαν ότι υπονόμευε το δημοκρατικό πολίτευμα. (New York Times,June 7, 1997, Saturday).
Δύο χρόνια μετά, το 1999, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες εισβάλουν δύο φορές στα γραφεία της Σαϊεντολογίας στο κέντρο της Μόσχας (26-02-1999, associated press).
Στις 18-07-2002, το ρωσικό υπουργείο δικαιοσύνης ζητάει να κλείσει η Σαϊεντολογία στη Μόσχα. Στις 12-10-2004, παρόμοιο αίτημα έχει το υπουργείο υγείας για τη Σαϊεντολογία στο Μπεσλάν, στον τόπο που εκτυλίχθηκε το πολύνεκρο δράμα με τους Τσετσένους τρομοκράτες και τα παιδιά-ομήρους. Το υπουργείο αιτιάζει πως ο τοπικός πληθυσμός βρισκόμενος σε κατάσταση μετατραυματικού σοκ μετά την τραγωδία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τεχνικές ύπνωσης και πλύσης εγκεφάλου που η οργάνωση χρησιμοποιεί. Τελικά, στις 22-10 2004 Σαϊεντολόγοι εκδιώκονται από το Μπεσλάν.
Κραυγή Από τα Σπλάχνα
Ο Ron Hubbard Jr ήταν ο πρωτότοκος γιος του ιδρυτή της Σαϊεντολογίας. Για μια εφταετία ήταν το δεξί χέρι του πατέρα του στα Σαϊεντολογικά πράγματα. Το 1983, μετά από ένα μακροχρόνιο διάστημα σιωπής, ο Jr έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στον Alan Sonnenscheim. Η συνέντευξη του Jr, έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της διπλής του ιδιότητας: υψηλόβαθμος Σαϊεντολόγος και γιος του ιδρυτή της οργάνωσης. Το κατά πόσο οι ισχυρισμοί του Hubbard Jr που περιέχονται στα αποσπάσματα13 που ακολουθούν είναι αληθείς ή ακριβείς δεν εύκολο να ελεγχθεί:
α)Ο Hubbard Jr μιλάει για οικονομικά μεγέθη, για τη Διανοητική, το βιβλίο που τα ξεκίνησε όλα. (Η Διανοητική ήταν πρωτοπόρα στην κατηγορία των βιβλίων αυτοβοήθειας).
Sonnenhaim: «Έκανε καθόλου έρευνα για το βιβλίο, όπως ισχυρίζεται, ή το έβγαλε από το μυαλό του;»
Hubbard Jr: «Καθόλου έρευνα…»
Sonnenhaim: «Μπορεί ένας φτωχός να γίνει Σαϊεντολόγος».
Hubbard Jr: «Ω, όχι, όχι».
Sonnenhaim: «Ενδιαφερόταν καθόλου ο πατέρας να βοηθήσει ανθρώπους;»
Hubbard Jr: «To μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να βγάλει λεφτά».
Sonnenhaim: «Αν κάποιος με καρκίνο ζητούσε από τον πατέρα σου να τον βοηθήσει;»
Hubbard Jr: «Θα του έλεγε πως μπορούσε να βοηθήσει. Θα του έλεγε πως ο καρκίνος είναι ψυχοσωματικό πρόβλημα και πως τελικά είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα… Εκείνη την εποχή χρεώναμε 10-25 δολάρια. Σήμερα από όσο ξέρω είναι γύρω στα 300 δολάρια την ώρα».
β) Ο Hubbard Jr μιλάει για το «δόλωμα» και τις διασημότητες
Sonnenhaim: «Πόσο κόστιζε το auditing;»
Hubbard Jr: «Όσο είχε ο καθένας. Τους τάζαμε γη και ουρανό Θα πουλούσαν και την ψυχή τους για αυτό. Τους λέγαμε πως μπορούσαν να έχουν τη δύναμη του θεού».
Sonnenhaim: «Ποιοι δελεάζονταν από την υπόσχεση;»
Hubbard Jr: «…Όλων των ειδών οι άνθρωποι. Άνθρωποι που θελαν να αυξήσουν το IQ τους, άνθρωποι που θελαν να λύσουν τα προβλήματά τους. Η Σαϊεντολογία είναι ένα παιχνίδι δύναμης, ένα ζήτημα του να ανέβεις στην κορυφή μιας πυραμιδικής εξουσίας. Νευρωτικοί το έβρισκαν ελκυστικό, άπληστοι άνθρωποι επίσης… ελκύει τους αμερικάνους γιατί πιστεύουν σε οτιδήποτε στιγμιαίο, από στιγμιαίο καφέ μέχρι στιγμιαία Nιρβάνα…»
Αυτό ήταν ένα μικρό μόνο τμήμα από την αποκαλυπτική συνέντευξη του γιου του Hubbard. Μερικά σημεία της διασταυρώνονται, κάποια άλλα είναι αυστηρώς προσωπικές μαρτυρίες. Μερική επιβεβαίωση προκύπτει από την απόφαση-καταπέλτη του δικαστή Paul Breckenridge κατά της Σαϊεντολογίας στην υπόθεση Armstrong. Το 1982, ο δικαστής έγραφε:«Επιπρόσθετα με την παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της, η οργάνωση με το δόγμα του Fair Game έχει παρενοχλήσει και κακοποιήσει ανθρώπους που δεν ανήκουν στην εκκλησία. Η οργάνωση είναι ξεκάθαρα παρανοϊκή και σχιζοφρενική. Ο παράξενος αυτός συνδυασμός φαίνεται πως αντανακλά τον ιδρυτή της L. Ron Hubbard. Τα στοιχεία συνθέτουν την εικόνα ενός ανθρώπου που σε ότι αφορούσε την ιστορία του και τα επιτεύγματα του ήταν ένας παθολογικός ψεύτης…»
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα