Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΧΑΜΑΣ, ΦΑΤΑΧ, ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ


Φατάχ. Έχουμε ξεχάσει από τότε που την ακούμε να αντιμάχεται το Ισραήλ.
Χαμάς. Άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, η πιο δυνατή, μέχρι που είχε αμβισβητήσει τον Γιασέρ Αραφάτ, τον ηγέτη της Φατάχ που τον είχε κατηγορήσει πως τα είχε κάνει πλακάκια με τους Εβραίους και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ έγινε, γίνεται η μεγάλη συμφιλίωση στη Λωρίδα της Γάζας κι οι δύο αντίπαλες οργανώσεις είπαν να φιληθούν σταυρωτά, να τα βρουν σ' όλα, στο όνομα της εθνικής ενότητας.
Χαμάς, Φατάχ, Χεζμπολάχ, Τζιχάντ, Αλ Κάιντα. Λέξεις που συχνά επιτίθενται στην καθημερινότητά μας διότι από τότε που στήθηκε, μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, το κράτος τουΙσραήλ δεν έχει στεριώσει η ησυχία εκεί κάτω.

Χαμάς σημαίνει θάρρος. Την ίδρυσε ο θρυλικός ηγέτης της σείχης Αχμέντ Γιεσίν, που ήταν παράλυτος από τα 14 χρόνια του και δολοφονήθηκε πριν 10 χρόνια. Εκτός νόμου από το 1989 η Χαμάς είναι αυτή που πρώτη ξεκίνησε τις επιθέσεις αυτοκτονίας με καμικάζι σε βάρος ζωντανών στόχων του Ισραήλ. Με πάντα γεμάτο το ταμείο της από οικονομικής ενισχύσεις απ' όλο τον κόσμο, συντηρούσε συστηματικά φτωχούς, ορφανά.
Ο Γιάσερ Αραφάτ της Φατάχ ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι με τον ένοπλο αγώνα δεν βγαίνει άκρη. Ίδρυσε την PLO για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πλάκωσε τα δημοσιοσχετίστικα ταξίδια στο εξωτερικό. Και απ' εκεί που η CIA τον είχε καταγράψει για αρχιτρομοκράτη ο μακαρίτης πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 αφού ένδεκα χρόνια πριν ανεγνώρισε το Ισραήλ και κατεδίκασε την τυφλή βία.
Άλλο έργο η Χεζμπολάχ, που σημαίνει το κόμμα του Θεού, δεν είναι παλαιστινιακή οργάνωση, ιδρύθηκε στο νότιο Λίβανο, όπου κατοικούν πρόσφυγες από την Παλαιστίνη. Πραγματικό κόμμα που εκλέγει βουλευτές στο Λίβανο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα