Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Μήπως εσείς οι ίδιοι φρενάρετε τον εαυτό σας και αγχώνεστε;



Παρόλο που σχεδόν όλοι βιώνουν το άγχος, μερικές φορές ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτό φτάνει στα όρια της υπονόμευσης του εαυτού μας.
 Σε όλους μας έχει τύχει να είμαστε ανυπόμονοι με τους άλλους ή να ξεσπούμε τα νεύρα μας σε όποιον βρίσκεται τυχαία δίπλα μας, δημιουργούμε περιττές συγκρούσεις και νοητικό άγχος επειδή το στρες θολώνει την κρίση μας.
 Και καθώς μερικοί το κάνουν αυτό περιστασιακά, άλλοι το κάνουν τρόπο ζωής, δημιουργώντας συνεχώς επιπλέον νοητικό και συναισθηματικό στρες στους ίδιους, χωρίς να αντιλαμβάνονται το δικό τους ρόλο σε αυτό! 
Οι ακόλουθοι είναι μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους που οι άνθρωποι δημιουργούν νοητικό και συναισθηματικό στρες στη ζωή τους. Προσεχτικά εξετάστε αν μερικές από αυτές  τις υπονομευτικές για εσάς τεχνικές σας αφορούν, ώστε να κάνετε απλές αλλαγές για να μειώσετε σημαντικά το νοητικό και συναισθηματικό στρες στη ζωή σας.


‘Τύπος Α’:


Οι άνθρωποι που λειτουργούν καθημερινά με συμπεριφορά Τύπου Α, συνήθως βιάζονται μανιωδώς και φέρονται στους άλλους με εχθρότητα, ανάμεσα σε άλλα. Αν αντιδράτε στη ζωή σας σύμφωνα με τον Τύπο Α, πιθανώς φέρνεται περιττό συναισθηματικό στρες στη σχέση με την επιθετικότητά σας. Μπορεί να χάνετε απλές λύσεις σε προβλήματα, επειδή βιάζεστε πολύ και δεν δίνετε την πρέπουσα προσοχή στις λεπτομέρειες, και έτσι δημιουργείτε μεγαλύτερα προβλήματα.  Ο Τύπος Α επιπλέον φέρνει και σε κάποια στιγμή προβλήματα υγείας. Για να εκτιμήσετε το επίπεδό σας στη συμπεριφορά Τύπου Α, κάντε το Κουίζ της Προσωπικότητας Τύπου Α, και θα βρείτε μια εκτίμηση και χρήσιμες πηγές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το σαμποτάζ στον εαυτό σας.


Αρνητικός Εσωτερικός Μονόλογος:


Μερικές φορές ο εχθρός βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σας με τη μορφή του αρνητικού εσωτερικού μονολόγου. Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας, κάτι το οποίο διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να μας ακολουθήσει σε όλης μας τη ζωή και να χρωματίζει κάθε μας εμπειρία με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Σε όσους ο  εσωτερικός μονόλογος τείνει να είναι αρνητικός, μπορεί να αποδίδει κακόβουλη πρόθεση στους άλλους τη στιγμή που δεν υπάρχει, να μεταφράζει πιθανώς θετικά γεγονότα σε αρνητικά και να χάνει σημαντικά οφέλη, ή να δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία πιστεύοντας ότι τα επίπεδα του άγχους είναι υψηλότερα από αυτό που μπορούν να διαχειριστούν.  Αν υποπτεύεστε ότι τακτικά χρησιμοποιείτε αρνητικό εσωτερικό μονόλογο καθημερινά στη ζωή σας, δεν είναι πολύ αργά να μάθετε τον θετικό εσωτερικό μονόλογο. Χρησιμοποιώντας ημερολόγιο και άλλα εργαλεία για να έχετε συναίσθηση της εσωτερικής σας φωνής, χρησιμοποιώντας θετική επιβεβαίωση και περιβάλλοντας τον εαυτό σας με θετική ενέργεια, μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα γύρω σας προς το καλύτερο, και να βιώσετε λιγότερο νοητικό και συναισθηματικό στρες στη ζωή σας.


Φτωχές Δεξιότητες Επίλυσης Συγκρούσεων


Έχετε την τάση να φέρεστε επιθετικά στους άλλους όταν απλά η αυτοπεποίθηση θα είχε καλύτερα αποτελέσματα; Ή μήπως αφήνετε τους άλλους να σας εκμεταλλεύονται απλά επειδή δεν μπορείτε να πείτε όχι; Η σύγκρουση με τους άλλους είναι γενικά μέρος της ζωής, αλλά το πώς τις διαχειριζόμαστε μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις, ή να προκαλέσει επιπλέον νοητικό στρες, και να προκαλέσει μεγαλύτερες συγκρούσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι που φέρονται επιθετικά δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν κακό στη σχέση τους και δεν  είναι εξοικειωμένοι  με ένα καλύτερο τρόπο να χειρίζονται τα πράγματα. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς αντιδράτε στη σύγκρουση, κάντε το Κουίζ Αυτοπεποίθησης, και θα πάρετε μια εκτίμηση για τον δικό σας τρόπο επίλυσης συγκρούσεων και των διεξόδων που έχετε.


Απαισιοδοξία:


Αν είστε απαισιόδοξος, μπορεί να βλέπετε τα πράγματα χειρότερα από ότι είναι, να προσπερνάτε ευκαιρίες, να παραβλέπετε λύσεις σε προβλήματα, και να προκαλείτε άγχος στον εαυτό σας με πολλούς τρόπους ακόμα. Η απαισιοδοξία είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο, είναι μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου που υποσκάπτει την πίστη στο εαυτό σας, επιβαρύνει την υγεία, περιορίζει τα θετικά γεγονότα στη ζωή σας και έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. (Διαβάστε αυτό το άρθρο για μια πιο λεπτομερειακή εξήγηση των χαρακτηριστικών των  αισιόδοξων και των απαισιόδοξων, με έρευνα για τα οφέλη της αισιοδοξίας). Επειδή τα χαρακτηριστικά των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων είναι συγκεκριμένα και ελαφρώς δυσδιάκριτα για κάποιον που δεν ξέρει για τι να ψάξει, πολλοί με απαισιόδοξες τάσεις είναι εντελώς ανυποψίαστοι για αυτό και βλέπουν τον εαυτό τους ως αισιόδοξους.


Αναλαμβάνετε Πάρα Πολλές Υποχρεώσεις:


Έχετε γεμάτο πρόγραμμα και έχετε αγχωθεί; Μπορεί να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις και βάζετε τον εαυτό σας κάτω από υπερβολική πίεση. Είτε γιατί είστε Τύπος Α είτε επειδή δεν είστε σίγουροι για το πώς να λέτε όχι στις απαιτήσεις των άλλων εγκαίρως, μπορεί να βάλετε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση χρόνιου στρες αν συστηματικά αναλαμβάνετε περισσότερα από αυτά που μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Για να υπολογίσετε το επίπεδο ισορροπίας, κάντε το Κουίζ της Ισορροπίας του Τρόπου Ζωής για να δείτε αν χρειάζεστε κάποια αλλαγή.

greekpsychologypages

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα