Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Το ανοιχτό μυαλό σε οδηγεί σε ανοιχτές πόρτες

378318

Πως να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές στη ζωή σου

Μία σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή: οι εποχές αλλάζουν, οι δουλειές μας αλλάζουν, οι σχέσεις μας αλλάζουν. Αν αποδεχτούμε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, τότε γιατί αναστατωνόμαστε τόσο όταν συμβαίνει; Μέσα στα χρόνια έχω μάθει να βλέπω τις καταστάσεις με λίγο περισσότερη ελαστικότητα και προοπτική. Έχω μάθει ότι η αλλαγή δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά κάτι που πρέπει να σεβόμαστε. Οι καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή μας προκύπτουν ως άμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών. Και ενώ πολλές από αυτές φαίνονται βάναυσες, όπως αρρώστιες, ατυχήματα ή απολύσεις, κάθε αλλαγή έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο στο να μας βοηθήσει να ξεσκεπάσουμε τα πέπλα και να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Αν ξοδεύουμε το χρόνο μας ανησυχώντας για το κάθε ενδεχόμενο, η ζωή δεν μπορεί να ρεύσει μέσα μας. ‘Όταν επιζητούμε πάντοτε να έχουμε τον έλεγχο και χειραγωγούμε ή εξαρτώμαστε από καταστάσεις, ουσιαστικά εμποδίζουμε τη φυσική μας εξέλιξη και αυτό μας φέρνει πόνο. Αν η απώτερη επιθυμία στη ζωή είναι χαρά, δημιουργία, χαλάρωση και διασκέδαση, τότε πρέπει να μάθουμε να «αφήνουμε» τα πράγματα να συμβαίνουν και να αγκαλιάζουμε κάθε αλλαγή, αναζητώντας τις ευκαιρίες που κρύβει. Όταν αναλωνόμαστε με ανησυχία και φόβο σε μία κατάσταση, κρατάμε τον εαυτό μας μακριά από τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μια νέα πόρτα που θα μας οδηγήσει στο επόμενο μονοπάτι της ζωής μας.
Αναγνωρίζω όμως πως κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.
change
Η ζωή μας ρίχνει πάντα μπάλες, αλλά εξαρτάται από μας πως θα παίξουμε το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που καθορίζει το βίωμα μας είναι το πως στεκόμαστε απέναντι στις καταστάσεις και η ερμηνεία που τους δίνουμε. Όχι η κατάσταση καθ’ αυτή. Αυτό που καθορίζει το πως θα σταθούμε απέναντι στα πράγματα είναι οι αξίες, οι πεποιθήσεις και οι προηγούμενες εμπειρίες μας. Αν π.χ. μέσα μας έχουμε ως βασική πεποίθηση την ασφάλεια, είναι φυσικό να αντιστεκόμαστε στις αλλαγές. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με αυτή την τακτική απομακρύνουμε τον εαυτό μας από τη δυνατότητα για εξέλιξη που συνήθως έρχεται με την αλλαγή και που μας φέρνει πιο κοντά στο να βιώσουμε  συναισθήματα ολοκλήρωσης και πληρότητας. Αν αντίθετα έχουμε ως βασική πεποίθηση την πίστη, ότι όλα γίνονται για το καλό μας, τότε είμαστε σε καλύτερη θέση να αποδεχτούμε τις αλλαγές και να αναζητήσουμε το πραγματικό τους νόημα.
Η ζωή έχει σχεδιαστεί να ρέει με φυσικότητα, όχι σαν να είμαστε σε μία ανηφόρα συνεχώς. Δεν υπάρχει λόγος να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή. Η ζωή θέλει να μας δώσει αυτά που επιθυμούμε, όμως πρέπει και εμείς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί: να επιτρέψουμε στα πράγματα να συμβούν.
gift-boxΜην αντιστέκεσαι, λοιπόν, στις αλλαγές της ζωής σου. Μπορεί να κρύβουν ένα δώρο. Αν οι καταστάσεις γύρω σου δεν είναι όπως επιθυμείς, μπορείς να  επιλέξεις τις σκέψεις σου με μεγαλύτερη προσοχή, για να αλλάξεις τη στάση σου απέναντί τους. Έχεις την ευκαιρία, την ικανότητα και τη δυνατότητα, κάθε στιγμή, να αντιστρέψεις τα πράγματα, αλλάζοντας την οπτική γωνία σου και κατά συνέπεια, την ερμηνεία σου.
Για να μπορέσεις να  παραλάβεις το δώρο που κάθε αλλαγή φέρνει μαζί της, ρώτα τον εαυτό σου: «τι μπορεί να σημαίνει αυτό το γεγονός;» και αν η απάντηση δεν σε καλύψει, ρώτα ξανά «τι άλλο ΘΕΤΙΚΟ θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το γεγονός;» Η επανάληψη αυτής της ερώτησης θα στρέψει το μυαλό σου στην αναζήτηση μίας βαθύτερης αλήθειας, και όταν έρθει η απάντηση θα νιώθεις ανακουφισμένος και πιθανόν πιο ενδυναμωμένος για να αντιμετωπίσεις αυτά που η αλλαγή θα φέρει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα