Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Για ν’ ανακαλύψει κανείς τι είναι αληθινό, ο νους του πρέπει να είναι ακίνητος, εντελώς ήσυχος. Αυτή η ησυχία είναι πράξη λατρείας, κι όχι το να πηγαίνεις στο ναό για να προσφέρεις λουλούδια…

100404-0606
Ερώτηση (Μαθητής): Λέτε ότι ο Θεός δεν βρίσκεται σε μια ζωγραφισμένη εικόνα, ενώ άλλοι, αντιθέτως, λένε ότι βρίσκεται εκεί και ότι αν έχουμε πίστη στις καρδιές μας η δύναμη του θα εκδηλωθεί. Ποια είναι η αλήθεια της λατρείας;Κρισναμούρτι: Ο κόσμος είναι γεμάτος από γνώμες, όπως είναι γεμάτος και από ανθρώπους. Και ξέρετε τι είναι γνώμη- εσύ λες αυτό και κάποιος άλλος λέει εκείνο. Ο καθένας έχει και από μια γνώμη, αλλά η γνώμη δεν είναι η αλήθεια, οπότε μην ακούτε απλώς γνώμες -δεν έχει καμιά σημασία ποιανού είναι-, ανακαλύψτε από μόνοι σας ποια είναι η αλήθεια. Μια γνώμη μπορεί ν’ αλλάξει σε μια νύχτα, αλλά η αλήθεια δεν μπορεί ν’ αλλάξει ποτέ.

Τώρα, δεν θα θέλατε να ανακαλύψετε από μόνοι σας αν υπάρχει Θεός ή κάποια αλήθεια σε μια ζωγραφισμένη ή λαξεμένη εικόνα; Τι είναι μια ζωγραφισμένη εικόνα; Είναι κάτι που συνέλαβε ο νους και το ζωγράφισε το χέρι πάνω σε ξύλο ή το σκάλισε σε πέτρα. Ο νους προβάλλει την εικόνα κι εσείς νομίζετε ότι η εικόνα που προβάλλει ο νους είναι ο Θεός, επειδή εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είναι;

Λέτε ότι αν ο νους έχει πίστη στην εικόνα, τότε η εικόνα θα δώσει δύναμη στο νου. Προφανώς, ο νους δημιουργεί μια εικόνα και μετά αντλεί δύναμη από το ίδιο του το δημιούργημα. Αυτό είναι που κάνει ο νους ασταμάτητα: Παράγει εικόνες και αντλεί δύναμη, ευτυχία, όφελος από αυτές τις εικόνες, κι έτσι παραμένει μέσα του άδειος, χτυπημένος από ψυχολογική φτώχεια. Εκείνο, λοιπόν, που είναι σημαντικό δεν είναι η εικόνα ή τι λένε γι’ αυτή οι χιλιάδες άνθρωποι, αλλά να κατανοήσετε τη λειτουργία του ίδιου σας του νου.

Ο νους φτιάχνει και γκρεμίζει θεούς, και μπορεί να είναι άσπλαχνος ή στοργικός. Ο νους έχει τη δύναμη να κάνει τα πιο εκπληκτικά πράγματα, αλλά μπορεί και να κολλάει σε ιδέες, μπορεί να δημιουργεί ψευδαισθήσεις, μπορεί να επινοήσει αεριωθούμενα που ταξιδεύουν με τρομερές ταχύτητες, μπορεί να χτίσει πανέμορφες γέφυρες, να στήσει ένα τεράστιο σιδηροδρομικό δίκτυο, να επινοήσει συσκευές που κάνουν υπολογισμούς πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες. Αλλά ο νους δεν μπορεί να δημιουργήσει την αλήθεια. Εκείνο που δημιουργεί δεν είναι η αλήθεια, είναι απλώς γνώμες, κρίσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό ν’ ανακαλύψει κανείς μόνος του τι είναι αληθινό.

Για ν’ ανακαλύψει κανείς τι είναι αληθινό, ο νους του πρέπει να είναι ακίνητος, εντελώς ήσυχος. Αυτή η ησυχία είναι πράξη λατρείας, κι όχι το να πηγαίνεις στο ναό για να προσφέρεις λουλούδια και, μπαίνοντας, να σπρώχνεις το ζητιάνο που βρέθηκε μπροστά σου. Εξευμενίζετε το Θεό επειδή τον φοβόσαστε, αλλά αυτό δεν είναι λατρεία. Όταν κατανοήσετε το νου, κι ο νους μείνει εντελώς ήσυχος, όχι εξαναγκασμένος -με πειθαρχία- να μείνει ήσυχος, τότε αυτή του η ησυχία είναι πράξη λατρείας. Και μέσα σ’ αυτή την ησυχία γεννιέται εκείνο που είναι αληθινό, εκείνο που είναι όμορφο, εκείνο που είναι ο Θεός.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα