Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ

(Αν και μεταξύ μας, το πιο αποτελεσματικό από όλα τα μέτρα είναι ο σκύλος να κοιμάται μέσα στο σπίτι.)

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Μπορούμε να πάρουμε αρκετά μέτρα για να μη μολυνθεί ο αγαπημένος μας τετράποδος από Λεϊσμανίαση (καλααζάρ), αλλά, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν είναι από μόνο του ικανοποιητικά αποτελεσματικό. Συνδυάζοντας όσα περισσότερα μπορούμε είμαστε σε καλό δρόμο για την προστασία του.
Το πότε θα ξεκινήσουμε, κάθε χρόνο, την πρόληψη εξαρτάται από το πόση υγρασία έχει η περιοχή που κατοικούμε και πόσο νωρίς έπιασαν οι ζέστες. Μόλις νιώσουμε να μας τσιμπάνε τα πρώτα κουνούπια έχει φτάσει η ώρα να λάβουμε τα μέτρα μας:

1. Με τη δύση του ήλιου, αποσύρουμε το ζώο στο εσωτερικό του σπιτιού ή, έστω, σε σημείο που φυσάει ή κάνει ρεύμα, ψηλά (ιδανικά πάνω από τον πρώτο όροφο), μακριά υγρασίες και άλλα λιμνάζοντα νερά (φρεσκοποτισμένους κήπους, νοτισμένο χώμα, γλάστρες, πιατάκια γλάστρας, υδρορροές, φρεάτια, ακόμα και το μπολ νερού του) για όσο κοιμάται. Στη βόλτα, για το διάστημα που κινείται, δεν κινδυνεύει.
* Μεταξύ μας, αν μένετε κοντά σε βαλτότοπους και δεν θέλετε, επ’ ουδενί, ο σκύλος να κοιμάται μέσα… ίσως θα πρέπει να μετακομίσετε.
2. Χρησιμοποιούμε αντιπαρασιτικές αμπούλες ή κολάρα που περιέχουν περμεθρίνη (Permethrin) ή δελταμεθρίνη (Deltamethrin) σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.
* Προσοχή: η χρήση κάποιων προϊόντων δεν ενδείκνυται στην περίπτωση που ο σκύλος μένει μέσα στο σπίτι, για τη δική μας ασφάλεια. Διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα στις οδηγίες χρήσης. (Διαβάστε εδώ πώς τα τοποθετούμε σωστά, ώστε να είναι αποτελεσματικά.)
3. Προμηθευόμαστε σπρέι απωθητικό για τις σκνίπες (ή το παρασκευάζουμε). Το εφαρμόζουμε στο ζώο καθημερινά, λίγο πριν το σούρουπο, επιμένοντας στα πιο άτριχα σημεία (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες). Το πρόσωπο και ειδικά η μύτη προσελκύουν τα περισσότερα τσιμπήματα, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι ενοχλούνται πολύ όταν τους φυσάμε στη μύτη. Για αυτό φοράμε πλαστικά γάντια κατά την εφαρμογή και ψεκάζουμε την παλάμη μας, μέχρι το γάντι να υγρανθεί. Απλώνουμε με το χέρι το προϊόν, χαϊδεύοντας ήρεμα, στην περιοχή του προσώπου και ειδικά στη μουσούδα, προσέχοντας να μην πάει στα μάτια.
* Αν του φοράτε φουλάρια είναι καλή ιδέα να τα ψεκάζετε τακτικά με το ίδιο σκεύασμα – για έξτρα προστασία.
4. Γεμίζουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με αρωματικά φυτά που απωθούν τις σκνίπες (και νοστιμίζουν το φαγητό!) όπως βασιλικό, μέντα, δυόσμο, θυμάρι, γλυκάνισο, δάφνη, αρμπαρόριζα, λεβάντα, φασκόμηλο, λουίζα (λεμονόχορτο) και δεντρολίβανο.
5. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρικό φως (και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία) τραβάει σαν μαγνήτης κουνούπια και σκνίπες.  Αντικαθιστούμε τους κοινούς γλόμπους με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που δεν τα προσελκύουν, φτάνει να το αντέχει η τσέπη μας.
6. Αν το ζώο κοιμάται έξω, τοποθετούμε κοντά στο σπιτάκι του, αλλά σε μεγαλύτερο ύψος, μια ισχυρή ηλεκτρική αντικουνουπική λάμπα τεχνολογίας Blue Light (που έλκει και σκοτώνει σκνίπες & κουνούπια σε πλέγμα υψηλής τάσης). Βάλτε χρονοδιακόπτη, για να ανάβει καθημερινά, την ώρα που σκοτεινιάζει.
7. Με 1-2 αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο θα προλάβουμε την αρρώστια στην αρχή. Μια την άνοιξη και μια το Νοέμβριο, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

garlic

Τι ισχύει για το σκόρδο;

Ακούγεται ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου (σκελίδα ή χάπι) από το σκύλο διώχνει τις σκνίπες. Προσοχή, παρότι το σκόρδο αποτελεί πράγματι φυσικό σκνιποαπωθητικό, αυτό ισχύει μόνον αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Όμως τότε δεν είναι συμβατό με το πεπτικό σύστημα των σκύλων – προκαλεί διάρροια και μετεωρισμό. Αν αντέχετε τη μυρωδιά του πάνω στο ζώο η μόνη λύση είναι να το… αλείψετε.

Διαβάστε επίσης:


Γιατί δεν αναφέρομαι στο εμβόλιο;

Επειδή δεν είμαι κτηνίατρος. Στη χώρα μας κυκλοφορούν δυο φαρμακευτικές μέθοδοι πρόληψης από τη Λεϊσμανίαση, το εμβόλιο canileish και το leisgard – που χορηγείται από το στόμα, μέσα στην τροφή. Πριν το αποφασίσετε, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει για τα ποσοστά προστασίας που υπόσχονται οι δυο μέθοδοι, το ετήσιο κόστος πρόληψης και τις πιθανές παρενέργειες.

Πώς μεταδίδεται το καλααζάρ;

Περιληπτικά, το καλααζάρ στη χώρα μας μεταδίδεται από μολυσμένες θηλυκές σκνίπες συγκεκριμένων ειδών (κυρίως phlebotomus neglectus, phlebotomus perfiliewi, phlebotomus tobbi). Τσιμπώντας ένα σκύλο που ήδη νοσεί -συνήθως σε άτριχο σημείο του σώματός του (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες)- η θηλυκή σκνίπα μολύνεται από αμαστιγωτές μορφές του πρωτόζωου. Χρειάζονται 8-10 μέρες για να πολλαπλασιαστούν τα παράσιτα στο έντερό της και να εξελιχθούν στην μολυσματική προμαστιγωτή μορφή που απειλεί τον επόμενο σκύλο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μόνον αφού περάσουν 8-10 ημερες από τη στιγμή που τσίμπησε το μολυσμένο ζώο θα είναι σε θέση η ίδια σκνίπα με επόμενο τσίμπημα να μεταδώσει το καλααζάρ σε έναν άλλο υγιή σκύλο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ισχυρισμοί του τύπου «ο σκύλος του γείτονα θα μολύνει τους γύρω» είναι κάπως τραβηγμένοι αφού σε αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη σκνίπα θα βρίσκεται πιθανότατα ήδη μακριά.
Ζητείστε από τον κτηνίατρο να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη μάστιγα που θερίζει την ελληνική σκυλοκοινότητα, με περισσότερα από 100.000 κρούσματα ετησίως.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα