Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δίσκος SSD: Η καλύτερη αναβάθμιση που “απογείωνει” κάθε υπολογιστή!

Έχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας. Θα μπορούσατε να προσθέσετε μνήμη, να αλλάξετε επεξεργαστή, ή να επιλέξετε μια κάρτα γραφικών. Ακόμα όμως κι αν δεν αλλάξετε τίποτα από αυτά, το να αγοράσετε ένα δίσκο τεχνολογίας SSD είναι μακράν η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείτε να κάνετε στο σύστημά σας!
Καλώς ή κακώς, κανένας υπολογιστής δεν είναι διαχρονικός. Οι ανάγκες μας μεγαλώνουν. Τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε βγαίνουν σε νέες εκδόσεις, με αυξημένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, αλλά και με μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Το πρόβλημα όμως είναι πως σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας έχει επέλθει ένας σχετικός κορεσμός. Πριν από χρόνια, όταν ο καλύτερος επεξεργαστής έτρεχε στα 200MHz, ένα χρόνο αργότερα έβγαιναν μοντέλα στα 400MHz, με θεωρητικά διπλάσιες επιδόσεις.
Σήμερα όμως, ακόμα κι αν επενδύσουμε αρκετά χρήματα για να πάρουμε έναν καλύτερο επεξεργαστή, η διαφορά στις επιδόσεις μπορεί να είναι της τάξης του 20 με 25%, και ίσως καν να μην είναι αισθητή σε καθημερινή χρήση. Οι μνήμες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία ταχύτητας (DDR3)από το 2007!
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να έχουμε δώσει δώσει χρήματα για μια αναβάθμιση, και τελικά ο υπολογιστής μας να έχει λίγο-πολύ την ίδια αίσθηση.
Υπάρχει όμως μια μεγάλη εξαίρεση, μία αναβάθμιση που είναι "εγγύηση".
Επενδύοντας σε ένα δίσκο SSD, ειδικά τώρα που οι τιμές τους έχουν πέσει δραματικά, θα δούμε άμεσα εξαιρετικά μεγάλη αλλαγή στον υπολογιστή μας, είτε πρόκειται για σταθερό, είτε για laptop, είτε τρέχει Windows είτε είναι Mac.
Γιατί συμβαίνει αυτό?

Σκληρός Δίσκος: Το "μποτιλιάρισμα" στους υπολογιστές.

b2ap3_thumbnail_Infographic_Time.jpg
Κάθε αλυσίδα είναι ισχυρή μόνο όσο ισχυρός είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της.
Στους υπολογιστές, ο πιο αδύναμος κρίκος όσον αφορά την ταχύτητα και τις επιδόσεις είναι ο συμβατικός σκληρός δίσκος HDD.
Βλέπετε, όσο γρήγορο επεξεργαστή κι αν έχουμε, και όσο γρήγορη μνήμη, για να ξεκινήσει να τρέχει οποιοδήποτε πρόγραμμα, πρέπει πρώτα να μεταφερθεί από το σκληρό δίσκο στη μνήμη. Και αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα, είτε είναι τα Windows, είτε είναι ο Browser, είτε είναι το Office, ή ένα από τα νεότερα Games.
Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες εφαρμογές στους υπολογιστές, στους οποίους η μνήμη είναι 100.000 φορές πιο γρήγορη από το σκληρό δίσκο!
Γιατί συμβαίνει αυτό? Ο λόγος είναι πως ο δίσκος τύπου HDD διαθέτει κινητά μέρη: περιστρεφόμενους δίσκους στους οποίους αποθηκεύει τα δεδομένα, και κεφαλές που κινούνται για να γράψουν και να διαβάσουν τα αρχεία.
Λόγω τριβών και αντοχής των υλικών, οι ταχύτητες των σκληρών δίσκων HDD έχουν φτάσει λίγο πολύ στο μέγιστο όριο των επιδόσεών τους. Οι δίσκοι δεν μπορούν να περιστραφούν πιο γρήγορα από 10.000 στροφές ανά λεπτό, κι αυτό στα εξαιρετικά ακριβά μοντέλα. Ο μέσος δίσκος HDD, που είναι το πιθανότερο να έχετε στον υπολογιστή σας, λειτουργεί στις 7.200 στροφές ανά λεπτό, ή ακόμα και στις 5400, όπως ήταν και πέρσι, όπως ήταν και πριν πέντε, και πριν δέκα χρόνια.
Ουσιαστικά οι εταιρείες που φτιάχνουν σκληρούς δίσκους πλέον αυξάνουν μόνο τη χωρητικότητά τους (έχουμε φτάσει στα 4 Terrabytes σε ένα δίσκο), και ίσως να προσθέσουν μερικά megabytes μνήμης cache, που όμως τελικά δεν κάνουν και τη μεγαλύτερη διαφορά.
Γιατί λοιπόν δεν πετάμε εντελώς τους σκληρούς δίσκους, και να έχουμε μόνο μνήμη RAM στον υπολογιστή μας? Αφενός, η ίδια η τεχνολογία της μνήμης RAM δεν της επιτρέπει να διατηρεί τα δεδομένα όταν δεν έχει ρεύμα: Μόλις σβήσει ο υπολογιστής, ότι βρισκόταν στη RAM χάνεται οριστικά.
Αφετέρου, η μνήμη RAM είναι πολύ, πολύ, πολύ, πολύ ακριβότερη ανά gigabyte από έναν σκληρό δίσκο HDD. Ένας σκληρός δίσκος 4ων Terrabyte (4096 Gigabyte) κοστίζει 150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε μόλις 16GB Ram, που δεν είναι αρκετά ούτε για μία μέση εγκατάσταση Windows, χωρίς προγράμματα.

Πώς διαφέρει ο SSD?

b2ap3_thumbnail_Comparison-SSD-vs-HDD.jpg
Οι σκληροί δίσκοι τύπου SSD είναι εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας από τους συμβατικούς δίσκους HDD. Δεν έχουν κινητά μέρη, δεν έχουν περιστρεφόμενους δίσκους, δεν έχουν κεφαλές.
Ουσιαστικά στο εσωτερικό τους έχουν ένα τύπο μνήμης. Η μνήμη αυτή δεν είναι τόσο γρήγορη όσο η RAM – ουσιαστικά είναι συγγενική με τη μνήμη που χρησιμοποιούν τα φλασάκια USB. Είναι όμως πολύ, πολύ φθηνότερη, και επιπλέον μπορεί και διατηρεί όλα τα δεδομένα όταν κλείσει ο υπολογιστής.
Η έλλειψη κινητών μερών έχει σαν αποτέλεσμα ο χειρότερος και πιο αργός SSD να είναι ασύγκριτα καλύτερος από τον ακριβότερο και πιο γρήγορο δίσκο HDD των 10.000 στροφών ανά λεπτό.
Σαν αποτέλεσμα, σε έναν υπολογιστή με δίσκο SSD, όλα γίνονται πιο γρήγορα! Τα Windows ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα. Τα προγράμματα ανοίγουν σχεδόν ακαριαία. Τα αρχεία που αντιγράφονταν ή μεταφέρονταν με ταχύτητες 30-40-50MB/s ξαφνικά εκτοξεύονται στα 500MB/s ή και ακόμα περισσότερο! Στα παιχνίδια, τα level φορτώνουν γρηγορότερα, το ίδιο και τα saved games.
b2ap3_thumbnail_speed_disktest_2-2_02_.jpg
Αναβαθμίζοντας τον υπολογιστή σας με έναν δίσκο SSD, από τη μία στιγμή στην άλλη, θα έχετε την αίσθηση πως έχετε ένα νέο υπολογιστή, παρ' ότι θα έχετε ακριβώς τον ίδιο επεξεργαστή, την ίδια μνήμη, και την ίδια κάρτα γραφικών.
Όμως, τα πλεονεκτήματα του SSD δεν σταματούν εδώ. Λόγω του ότι δεν έχουν κινητά μέρη και τριβές, οι SSD έχουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς HDD, και επίσης είναι απρόσβλητοι από κραδασμούς. Ένας SSD κατά 90% θα λειτουργεί καλά μετά από μια δεκαετία, ενώ μόλις το 20% των HDD επιβιώνει μετά τα δέκα χρόνια.
Επίσης, ο SSD καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και ζεσταίνεται πολύ λιγότερο από τον HDD. Αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για το laptop σας, αλλά και χαμηλότερη θερμοκρασία.
Τέλος, οι δίσκοι SSD είναι 100% αθόρυβοι. Πλέον ο μόνος ήχος που θα ακούγεται από τον υπολογιστή σας θα είναι αυτός του ανεμιστήρα, ο οποίος, ειδικά για τα laptop, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας, θα λειτουργεί στις χαμηλές, αθόρυβες στροφές του.
Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα των SSD είναι πως, στη χρήση, δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τους σκληρούς δίσκους. Οι φάκελοι, τα αρχεία, τα προγράμματα, είναι ακριβώς τα ίδια, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα, χωρίς κανένα απολύτως μειονέκτημα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα