Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γιατί κλαίμε;


ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ.

Ξεσπάμε σε κλάματα όταν πονάμε, αλλά ποιόν σκοπό εξυπηρετεί το κλάμα;

Ένας επιστήμονας προτείνει μια νέα θεωρία για ποιο λόγο εξελίχθηκε το κλάμα – τα δάκρυα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένδειξη ότι έχουμε χαμηλώσει τις άμυνες μας.

«Το κλάμα είναι μια εξαιρετικά εξελιγμένη συμπεριφορά», δήλωσε ο ερευνητής Oren Hasson, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv στο Ισραήλ.

 «Η ανάλυση μου δείχνει ότι με τη θόλωση της όρασης, τα δάκρυα μειώνουν τις άμυνες και αξιόπιστα λειτουργούν ως σήματα υποβολής, μια κραυγή για βοήθεια, ακόμα και σε μια αμοιβαία ένδειξη σύνδεσης και ως επίδειξη συνοχής της ομάδας».

Το δάκρυσμα λόγω συναισθημάτων είναι μοναδικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Στο παρελθόν, οι ερευνητές πρότειναν ότι το κλάμα βοηθά στο να αποβληθούν οι αγχωτικές χημικές ουσίες από το σώμα ή ότι απλά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

Τώρα ο Hasson επισημαίνει ότι όταν τα δάκρυα θολώνουν την όραση μας, θα μπορούσαν εύκολα να θέσουν σε μειονεκτική θέση την επιθετική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, τα δάκρυα σηματοδοτούν αξιόπιστα την ευαισθησία, μια στρατηγική που μπορεί να σας συνδέσει συναισθηματικά με τους άλλους γύρω σας.

Ο Hasson πρότεινε ότι η χρήση δακρύων θα μπορούσε να χτίσει και να ενισχύσει τις προσωπικές σχέσεις. Για παράδειγμα, «μπορείτε να δείξετε ότι είστε υποχωρητικός σε έναν εισβολέα και ως εκ τούτου δυνητικά να προκαλέσετε οίκτο ή μπορείτε να προσελκύσετε συμπάθια από τους άλλους και ίσως να κερδίσετε την στρατηγική τους βοήθεια», αναφέρει στο LiveScience.

Επίσης, με το να μοιράζεσαι τα δάκρυα σου με τους άλλους, «αν μπορείς να πάρεις μια αμοιβαία ένδειξη μειωμένης άμυνας, αυτό δείχνει ότι είναι πραγματικοί φίλοι που μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα», δήλωσε ο Hasson. «Αυτό είναι απολύτως ανθρώπινο».

«Φυσικά,» πρόσθεσε ο Hasson, «η αποτελεσματικότητα αυτής της εξελικτικής συμπεριφοράς εξαρτάται πάντα από το με ποιόν είσαι όταν κλαις και πιθανόν δεν θα είναι αποτελεσματική σε ορισμένα σημεία, όπως στην εργασία, όπου τα συναισθήματα πρέπει να είναι κρυμμένα».

Αυτό το νέο σκεπτικό από τον Hasson αποτελεί την πιο πιθανή υπόθεση σχετικά με την εξέλιξη της δημιουργίας των δακρύων και του κλάματος, δήλωσε ο εξελικτικός ψυχολόγος David Buss του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη αυτή. 

«Και άλλοι έχουν σκεφτεί σχετικά με την πιθανή των δακρύων, αλλά η ιδέα ότι λειτουργούν ως ένδειξη ότι έχουμε χαμηλώσει τις άμυνες μας, είναι εξαιρετικά πρωτότυπη».

tovimatisgynaikas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα