Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η καρδιά σας θα το εκτιμήσει



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, περιλαμβανομένης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, κάθε χρόνο. Περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν μόνο στις Η.Π.Α και ισοδυναμούν με έναν θάνατο κάθε 33 δευτερόλεπτα. Με τέτοια νούμερα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις Η.Π.Α. 

Το εκπληκτικό είναι ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν προσέχαμε απλά περισσότερο την υγεία μας. 
Πέρσι (2013), τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν μια νέα αναφορά Vital Signs αποκαλύπτοντας ότι το 2010, πάνω από 200.000 θάνατοι από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μόνο στις Η.Π.Α. εάν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μείωναν τους παράγοντες κινδύνου.
Οπότε γιατί τόσοι από εμάς εκθέτουμε την υγεία της καρδιάς μας σε κίνδυνο? Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την καρδιακή μας υγεία και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD)?
Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
Τα CVD είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείτε για να περιγράψει μια σειρά νοσημάτων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
 Αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριοσκλήρωση και περιφερειακή αγγειοπάθεια.
Πολλοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Για παράδειγμα ο κίνδυνος CVD είναι μεγαλύτερος σε πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας.
·       Η American Heart Association (AHA) ανακοίνωσε ότι περίπου 80% των ατόμων που πεθαίνουν από CVD είναι ηλικίας 65 και άνω.
·       Σύμφωνα με το National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), ένα μέρος του National Institutes of Health (NIH), οι άντρες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών μετά τα 45, ενώ οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο μετά τα 55.
 «Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η στεφανιαία νόσος προσβάλλει μόνο άντρες, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Αν και οι άντρες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε νεότερη ηλικία, μόλις οι γυναίκες περάσουν στην εμμηνόπαυση οι αριθμοί είναι παρόμοιοι. Είναι σημαντικό και οι γυναίκες να βρίσκονται εξίσου σε εγρήγορση για την καρδιακή τους υγεία με τους άντρες».
Ο κίνδυνος CVD αυξάνεται επίσης εάν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας σε νεαρή ηλικία.
·       Το NHLBI ανακοίνωσε ότι κάποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιοπάθειες εάν ο πατέρας ή ο αδερφός έχει υποστεί καρδιακή προσβολή πριν τα 55, ή εάν η μητέρα ή η αδερφή τους έχει υποστεί καρδιακή προσβολή πριν τα 65.

Η φυλή είναι επίσης παράγοντας κινδύνου. Άτομα από την Νότιο Ασία ή Αφρικανοί Καραϊβικής έχουν αυξημένο κίνδυνο CVD.
Όμως ανεξάρτητα ηλικίας και υποβάθρου, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου CVD τους οποίους μπορείτε να τροποποιήσετε.
Το κάπνισμα είναι ένα σημαντικό αίτιο καρδιοπαθειών.
Οι καπνιστές έχουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο από τους μη καπνιστές και έχουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Το CDC σημειώνει ότι ακόμα και άτομα που καπνίζουν λιγότερα από 5 τσιγάρα την ημέρα μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος περιορισμού αυτού του παράγοντα κινδύνου είναι η διακοπή του καπνίσματος. Όμως αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα.
Για να βοηθήσει τα άτομα που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα ώστε να μειωθεί ο CVD κίνδυνος, η AHA συνιστά την ακόλουθη διαδικασία με πέντε βήματα:
·       Ορίστε μια ημερομηνία διακοπής εντός των επόμενων 7 ημερών. Η AHA έχει συντάξει ακόμα και «Συμβόλαιο μη καπνίσματος» για να βοηθήσει τα άτομα να τηρήσουν την ημερομηνία.
·       Επιλέξτε μια μέθοδο διακοπής καπνίσματος. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πλήρης διακοπή καπνίσματος την ημερομηνία διακοπής, σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων/ημέρα μέχρι την ημερομηνία διακοπής, ή το μερικό κάπνισμα κάθε τσιγάρου μέχρι την ημερομηνία διακοπής.
·       Αποφασίστε εάν η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης θα σας βοηθήσει να διακόψτε το κάπνισμα. Αυτή μπορεί να είναι σε μορφή τσίχλας, σπρέι, αυτοκολλήτου ή εισπνεόμενου.
·       Κάντε σχέδια για την ημέρα διακοπής. Ορίστε επιβραβεύσεις που δεν καπνίζετε όπως να δείτε μια ταινία με φίλους.
·       Σταματήστε το κάπνισμα την ημέρα διακοπής. Η AHA λέει ότι μόλις διακοπεί το κάπνισμα, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα βελτιώνονται.
Οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με το CDC, πάνω από ένα τρίτο του Αμερικανικού πληθυσμού υποφέρει από παχυσαρκία- μια νόσο που σημαντικά αυξάνει τον κίνδυνο CVD.
Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνεται η εναπόθεση πλάκας στις αρτηρίες. Εάν ένα σημείο της πλάκας ραγεί, μπορεί να σχηματισθεί θρόμβος, και εάν ο θρόμβος είναι κοντά στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.
Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη- μια νόσο που είναι η κύρια αιτία καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού.
Ακόμα, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει μεταβολικό σύνδρομο- μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού.
Η σημασία της φυσικής δραστηριότητας
Η τακτική μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, και άρα στην μείωση του κινδύνου CVD.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας συνιστά τα παιδιά ηλικίας  από 6- 17 να ασκούνται αεροβικά 60΄κάθε μέρα, ενώ οι ενήλικες ηλικίας 18 με 64 πρέπει να ασκούνται 30’ αερόβια κάθε μέρα.
Όμως το CDC δήλωσε ότι το 2011, μόνο 48,8% των ενηλίκων ηλικίας 18 και άνω τηρούν αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες για την φυσική δραστηριότητα.
Αλλά γιατί αποτυγχάνουμε να τηρήσουμε αυτές τις συστάσεις?
Η AHA σημειώνει ότι τη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη φυσική δραστηριότητα συνεπεία των τεχνολογικών επιτευγμάτων και τις βελτίωσης των μέσων μαζικής συγκοινωνίας.
Από το 1950, η καθιστική εργασία έχει αυξηθεί κατά 83%, και οι εργασίες με φυσική δραστηριότητα τώρα αποτελούν μόνο περίπου το 25% του Αμερικανικού εργατικού δυναμικού.
Αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την καλή καρδιακή υγεία. Η AHA δηλώνει ότι η μέτρια άσκηση, όπως το ζωηρό βάδισμα, για μόλις μισή ώρα την ημέρα μπορεί να:
·       Μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στις γυναίκες κατά περίπου 30-40%
·       Μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20% σε άτομα με μέτρια φυσική δραστηριότητα και 27% σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα.
·       Καταπολεμήσει την παχυσαρκία καθώς και την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία που οδηγεί  σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Μια υγιεινή δίαιτα για την καρδιά
Μια ανθυγιεινή δίαιτα είναι ένας σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Μια δίαιτα με αυξημένα λιπαρά, σάκχαρη και αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χοληστερόλη, υπέρταση και παχυσαρκία- και όλα αυτά να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Η Dr. Patrice Desvigne-Nickens, διευθύντρια προγράμματος του Τομέα Καρδιαγγειακών Επιστημών του NHLBI, είπε ότι η υγιεινή διατροφή είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος» του υγιεινού τρόπου ζωής της καρδιάς.
Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει την αύξηση βάρους, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Εξήγησε ότι το διατροφικό πλάνο Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) είναι μια ισορροπημένη και ευέλικτη δίαιτα που εστιάζει στην μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου 
Η δίαιτα DASH αποτελείται από τρόφιμα με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και διατροφική χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρια και πουλερικά, σαλάτες, σπόρους, φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς.
Επίσης εστιάζει στην κατανάλωση λιγότερων γλυκών, προστιθέμενης σάκχαρης, ποτών με υψηλή συγκέντρωση σάκχαρης και κόκκινο κρέας.
.
«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης» είπε ο Christopher Allen του BHF.
«Προσπαθήστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού και κορεσμένων λιπαρών. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο ή το λαρδί με ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο. Αντί να πιάσετε την αλατιέρα, προσθέστε μυρωδικά και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στη μαγειρική σας.»
Φαρμακευτική αγωγή για καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου
Αν και η διακοπή του καπνίσματος, η συστηματική άσκηση και η υιοθέτηση μιας υγιεινής δίαιτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο CVD, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου CVD, όπως η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Η Dr. Desvigne-Nickens εξήγησε ότι κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ακόμα και εάν υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση του κινδύνου CVD.
Όμως αυτά τα φάρμακα δεν υποκαθιστούν τον υγιεινό τρόπο ζωής.
«Παρότι  φαρμακευτική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς, είναι πιο αποτελεσματικά εάν συνδυαστούν με άσκηση και υγιεινή διατροφή.
Ένα έχετε απορίες για την φαρμακευτική αγωγή σας, μιλήστε με τον ιατρό σας. Είναι σημαντικό με μην διακόψετε την αγωγή που σας έχει συνταγογραφηθεί».
«Μην επιλέγετε παράγοντες κινδύνου»
Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι εάν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης CVD.
«Εάν υπάρχει πάνω από ένας παράγοντας κινδύνου, διπλασιάζεται ο κίνδυνος νόσου, εάν υπάρχουν 2 παράγοντες κινδύνου τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου, εάν υπάρχουν 3 παράγοντες κινδύνου ,ο κίνδυνος δεκαπλασιάζεται».
«Μην επιλέγετε παράγοντα κινδύνου, ενεργοποιηθείτε και ελέγξτε τους παράγοντες κινδύνου σας. Μπορείτε να μειώσετε κίνδυνο καρδιοπαθειών ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής».
 «Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Οπότε μην καπνίζετε, να ασκήστε καθημερινά και να διατηρήσετε  βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Να γνωρίζεται τα νούμερά σας και συνεργαστείτε με τον ιατρό σας εάν έχετε υπέρταση, διαβήτη ή αυξημένη χοληστερίνη».
Η Dr. Desvigne-Nickens παρατήρησε ότι για να παρακολουθούμε την υγεία της καρδιάς μας, είναι καλό να παρακολουθούνται τακτικά η πίεση, και τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης από επαγγελματίες υγείας.
«Είναι σημαντικό οι ιατροί να συζητούν με τους ασθενείς τους για την καρδιακή τους υγεία, και είναι σημαντικό αυτοί να είναι δραστήριοι, να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνους τους , και να συζητούν με τον ιατρό τους για τον σχεδιασμό της θεραπείας για την προστασία της καρδιακής τους υγείας».
Το μέλλον της καρδιακής υγείας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην βελτίωση της καρδιακής μας υγείας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά ο Allen παρατήρησε ότι εξαρτάται από τις κυβερνήσεις η βελτίωση της μελλοντικής καρδιακής υγείας.
«Η κυβέρνηση έχει την δύναμη να βελτιώσει την καρδιακή υγεία της επόμενης γενιάς εστιάζοντας στην βοήθεια στους νέους να αποφύγουν το κάπνισμα και το πρόχειρο φαγητό, και εκπαιδεύοντάς τους να σώζουν ζωές», εξήγησε.
Το British Heart Foundation λέει ότι οι διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού που στοχεύουν παιδιά μπορεί να προωθούν και την παχυσαρκία, και άρα αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ο Allen προσέθεσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μην αρχίζουν τα παιδιά το κάπνισμα. Είπε ότι η απομάκρυνση όλων των λογοτύπων και του «φανταχτερού» σχεδιασμού μπορεί να κάνει το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό για τους νέους.
Επίσης παρατήρησε ότι τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με διαφημίσεις για πρόχειρο φαγητό από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
«Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, οπότε θέλουμε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού πριν τις 9μμ, καθώς και να σιγουρευτεί ότι είναι προστατευμένα στο διαδίκτυο», είπε.
Αλλά προς το παρόν, φαίνεται πως για όλες τις ηλικιακές ομάδες, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε την καρδιά σας.
 «Το αξίζετε. Ποτέ δεν είστε πολύ μικρός , ή πολύ μεγάλος για να ελέγξετε την υγεία σας και να ελαχιστοποιήσετε των κίνδυνο καρδιοπάθειας».
e-cardio

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα