Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ένα δισεκατομμύριο... πρόστυχες σκέψεις


Μια εντυπωσιακή έρευνα που μελέτησε τις διαδικτυακές μας προτιμήσεις αποκαλύπτει όσα δεν θα τολμούσαμε να παραδεχτούμε στον ίδιο μας τον εαυτό για τις σεξουαλικές μας συνήθειες.

Κείμενο: Βάλια Νούσια, Φωτογράφιση: Τhiemo Sander

Σήμερα, σε ένα μόλις λεπτό, μπορεί κανείς να δει μέσα από την τεράστια «κλειδαρότρυπα» του ίντερνετ περισσότερες σκηνές γυμνού και σεξ από όσες θα έβλεπε ακόμα και ο πιο τολμηρός... επιβήτορας της βικ

Σήμερα, σε ένα μόλις λεπτό, μπορεί κανείς να δει μέσα από την τεράστια «κλειδαρότρυπα» του ίντερνετ περισσότερες σκηνές γυμνού και σεξ από όσες θα έβλεπε ακόμα και ο πιο τολμηρός... επιβήτορας της βικτοριανής εποχής σε ολόκληρη τη ζωή του. 
Και όλα αυτά με απόλυτη ανωνυμία και εχεμύθεια ή, καλύτερα, σχεδόν απόλυτη. 
Κάθε αναζήτησή μας στο ίντερνετ -από την πιο απλή κίνηση ρουτίνας, όπως ο έλεγχος της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας, μέχρι το πιο ανομολόγητο πάθος ή φετίχ μας- αφήνει το δικό της αποτύπωμα στον απέραντο ψηφιακό κόσμο. 
Ένα τεκμήριο που μπορεί να μη φέρει το όνομά μας, αλλά δίνει τη δυνατότητα, με το σωστό συνδυαστικό χειρισμό, να γίνει ένα πανίσχυρο εργαλείο μελέτης. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ερευνητικό ταξίδι του νευρολόγου Όγκι Όγκας και του φίλου του Σάι Γκάνταμ, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
Έχοντας στα χέρια τους στοιχεία τα οποία κοινοποιούν ελεύθερα εταιρείες-κολοσσοί που ασχολούνται με την παροχή ίντερνετ, όπως οι AOL και Excite, και αναπτύσσοντας ειδικά μοντέλα διαδικτυακής ανάλυσης, σύντομα κατάλαβαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα μικρό θησαυρό που θα μπορούσε να δώσει απάντηση σε πολλά ερωτήματα για την ανθρώπινη σεξουαλική επιθυμία. 
Αναλύοντας τα αποτελέσματα ενός δισεκατομμυρίου ανώνυμων αναζητήσεων στο ίντερνετ, τα στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου ιστοσελίδων που αφορούν το σεξ, ερωτικά βίντεο, αισθησιακές ιστορίες, προσωπικές αγγελίες και ρομαντικές νουβέλες, οι δύο ερευνητές και συγγραφείς του βιβλίου A Billion Wicked Thoughts (Ένα δισεκατομμύριο πρόστυχες σκέψεις, εκδ. Dutton) ισχυρίζονται ότι μπόρεσαν να σχεδιάσουν το σεξουαλικό προφίλ περισσότερων από εκατό εκατομμυρίων ατόμων. 
Συνδυάζοντας τα online ευρήματά τους με τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, οι συγγραφείς αποκάλυψαν πολλές αλήθειες που πιθανότατα να μην υπήρχαν ούτε στη σφαίρα της πιο τολμηρής μας φαντασίωσης. 
Τι τελικά πυροδοτεί την ανθρώπινη σεξουαλικότητα; 
Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι; 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Ίντερνετ γένους αρσενικού

Όταν ο Αμερικανός βιολόγος Άλφρεντ Κίνζι έκανε την πρώτη εμπεριστατωμένη έρευνα για το σεξ το 1950 ζητώντας από συνολικά δεκαοχτώ χιλιάδες ανθρώπους να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιό του, από τη μια ήξερε ότι έγραφε τις πρώτες λέξεις στο βιβλίο της μελέτης για τη σεξουαλικότητα, από την άλλη όμως γνώριζε πως κάθε άλλο παρά αντικειμενικές ήταν. 
Και πώς θα μπορούσαν να είναι άλλωστε, αφού οι ερωτήσεις γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο σε μια εποχή στην οποία τα ταμπού έκαναν την παρουσία τους πιο έντονη από ποτέ. 
Ο κάπως ανορθόδοξος τρόπος προσέγγισης των Όγκας και Γκάνταμ τούς έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα, εν αγνοία ουσιαστικά της «ομάδας μελέτης», και έτσι για πρώτη φορά μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο προτιμήσεις, επιθυμίες και πάθη που σε άλλη περίπτωση θα έμεναν ανομολόγητα. 
Σίγουρα δεν αποτελεί νέο ότι η αντρική και η γυναικεία σεξουαλικότητα έχουν πολλές ουσιαστικές διαφορές, ούτε και το γεγονός ότι στο αντρικό φύλο ένα και μόνο οπτικό ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει διέγερση. 
Όμως, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που είχαν διαφύγει από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα. Όπως, για παράδειγμα, η φύση του οπτικού ερεθίσματος. Αν και θα περιμέναμε οι περισσότερες αναζητήσεις στο ίντερνετ από στρέιτ άντρες να είχαν ως λέξη-κλειδί το «αιδοίο» ή και τα «στήθη», το καταγεγραμμένο ιστορικό της AOL είχε αντίθετη... άποψη. 
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «ο αριθμός των αναζητήσεων από ετεροφυλόφιλους άντρες για τη λέξη αιδοίο ήταν 1.098.615 και για τη λέξη πέος 938.134. Παράλληλα υπάρχουν περίπου χίλια sites ετεροφυλόφιλων που είναι αφιερωμένα στα μεγάλα πέη. 
Είναι προφανές ότι οι στρέιτ έχουν εμμονή με τα μόρια των άλλων αντρών, συνειδητά ή μη, και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι πολλά από τα πιο διάσημα sites ερωτικού περιεχομένου για στρέιτ άντρες, μεταξύ των οποίων και το Νο 1 σε επισκεψιμότητα PornHub, αφιερώνουν ολόκληρες κατηγορίες σε αντίστοιχο υλικό». 
Ωστόσο δεν ήταν τόσο η συγκεκριμένη αποκάλυψη που σόκαρε τους Όγκας και Γκάνταμ όσο η τελική λίστα των προτιμήσεων στις αντρικές αναζητήσεις. Στην τρίτη μόλις θέση, αμέσως μετά τις «νεαρές» και τις «έφηβες», φιγουράρει η λέξη «μαμά». 
Οι MILF (Mother I?d Like to F.,/ μαμά που θα ήθελα να γ...), είναι γυναίκες από τριάντα πέντε έως πενήντα ετών, ώριμες και με εμπειρία, που γίνονται αντικείμενο του πόθου για σημαντικό αριθμό αρσενικών. 
Κάθε πορνογραφικό site για στρέιτ άντρες έχει και μια ειδική κατηγορία που περιλαμβάνει τέτοιες γυναίκες της διπλανής πόρτας. Όπως άλλωστε υπάρχει και ένα ειδικό τμήμα με πορνογραφικό υλικό στο οποίο πρωταγωνιστούν «γιαγιάδες». 
Και μπορεί να μας σοκάρει αυτή η διαπίστωση, όμως η αλήθεια της επιβεβαιώνεται ενώ διαβάζουμε ότι η τέταρτη σε δημοτικότητα λέξη αναζήτησης στα ερωτικά sites είναι «γιαγιά». 
Γυναίκες εξήντα ετών και άνω που επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις με πολύ νεότερους άντρες. Σήμερα, σύμφωνα με το Alexa Adult List, μια εφαρμογή η οποία μετράει την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου, από τα 42.337 sites αυτού του είδους τα 313 αποτελούν ιστοσελίδες αποκλειστικά με υλικό από «γιαγιάδες». 
Και αν πιστεύουμε ότι οι εκπλήξεις σταματούν εδώ, σίγουρα θα αναθεωρήσουμε όταν διαβάσουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 5% των «κλικ» στα sites που απευθύνονται σε στρέιτ άντρες αφορά βίντεο και φωτογραφίες με τρανσέξουαλ. «Δεν θα πρέπει να μας σοκάρει η προτίμηση των στρέιτ για τις τρανσέξουαλ. 
Αρκεί να σκεφτούμε το μηχανισμό της επιθυμίας του άντρα που ενεργοποιείται χάρη στα οπτικά ερεθίσματα. Όταν σε ένα γυναικείο κορμί, σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που φουντώνουν την ορμή προστίθεται και η εικόνα του πέους, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την απάντηση», εξηγούν οι συγγραφείς. 
Όσο για το αν όλα τα παραπάνω είναι νορμάλ, σπεύδουν να μας πληροφορήσουν ότι «δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το ποια σεξουαλικά ενδιαφέροντα είναι φυσιολογικά, αφύσικα ή παθολογικά από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βρούμε ακριβείς απαντήσεις στο ερώτημα γιατί μας αρέσουν όσα μας αρέσουν».

Όσα λένε τα άρλεκιν...

Αν ο αντρικός εγκέφαλος έχει έναν και μόνο διακόπτη για να πάρει... μπροστά η επιθυμία, το γυναικείο μυαλό μοιάζει περισσότερο με το πιλοτήριο ενός υπερσύγχρονου μαχητικού F16, γεμάτο καλώδια, πρίζες και συνδέσεις. 
Μια γυναίκα πρέπει να νιώσει συναισθηματική έλξη για να ερεθιστεί σεξουαλικά και ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει το ότι μόλις το 2% όλων των πληρωμένων συνδρομών σε πορνό ιστοσελίδες γίνεται με πιστωτικές κάρτες γυναικών. 
Ο προμετωπιαίος φλοιός των θηλυκών διαθέτει ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα για την εξεύρεση, αλλά και την ενδελεχή εξέταση των πιθανών συντρόφων. Ένα σύστημα που, όπως πετυχημένα περιγράφουν οι δύο συγγραφείς, «μοιάζει με το κεντρικό γραφείο ερευνών της Μις Μαρπλ. 
Όπως η δαιμόνια ηρωίδα της Αγκάθα Κρίστι μπορούσε μέσα από την εκπληκτικά αναλυτική της σκέψη να εξερευνήσει τη σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης, έτσι και το γυναικείο μυαλό, με παρόμοιες δεξιότητες στην έρευνα, αξιολογεί κάθε πιθανό στοιχείο που μπορεί να... προδώσει την κοινωνική θέση, το χαρακτήρα ή και τα σωματικά προσόντα του υποψήφιου αντικείμενου του πόθου.
 Μόνο στο τέλος της έρευνάς του μπορεί μια γυναίκα να καταλάβει αν έχει απέναντί της τον κ. Σωστό ή τον κ. Λάθος. Μόνο όταν η ?Μις Μαρπλ? δώσει το OK μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης σε μια γυναίκα». 
Το ερωτικό υλικό (ταινίες, βιβλία κ.λπ.) που απευθύνεται σε γυναίκες μάς δίνει μια σαφή εικόνα σχετικά με το πώς λειτουργεί αυτό το «κεντρικό γραφείο ερευνών» και πόσο διαφέρει το αντρικό μυαλό. 
Τη στιγμή που βιντεάκια διάρκειας μόλις 2΄ με τολμηρές εικόνες γυμνού μπορούν να απογειώσουν την επιθυμία των αντρών, μόνο η παραδοσιακή ερωτική λογοτεχνία φαίνεται ότι μπορεί να ανεβάσει τη λίμπιντο μιας γυναίκας. 
Οι αισθησιακές ιστορίες, με τις λεπτομερείς περιγραφές των χαρακτήρων, θέτουν σε λειτουργία τον ερευνητικό μηχανισμό του θηλυκού νου που μπορεί με μιας να ξυπνήσει τον πόθο. 
Όπως εξηγούν οι Όγκας και Γκάνταμ, «το γεγονός αυτό εξηγεί και την προτίμηση, και την αποδοχή που έχουν οι ιστορίες ομοφυλόφιλων αντρών στις γυναίκες. Οι ερωτικές αυτές περιπέτειες δεν επικεντρώνονται τόσο στο σεξ όσο στο συναίσθημα. 
Έχουν έντονη πλοκή και δραματικές εξελίξεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και εξάπτουν τη φαντασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περίπου το 70% των ανθρώπων που έσπευσαν στις αίθουσες για να δουν την ταινία Brokeback Mountain ήταν γένους θηλυκού». 

Στρέιτ vs γκέι: βρείτε τις διαφορές

Στη Μέκκα των ερευνητικών κέντρων, την Αμερική, κάθε πρωτοβουλία για μελέτη των επιστημόνων πρέπει να συνοδεύεται από μια παχυλή χρηματοδότηση. Σε ένα τόσο στενό πουριτανικό κοινωνικό πλαίσιο δεν είναι τυχαία η απουσία εμπεριστατωμένων ερευνών για την γκέι σεξουαλικότητα. Αναλύοντας τα πορίσματα της δικής τους μελέτης, οι δύο συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό όλα όσα γνωρίζαμε για τους ομοφυλόφιλους ήταν απλώς λάθος. 
Όπως αναφέρουν, «οι διαφορές ανάμεσα στα σεξουαλικά ενδιαφέροντα ενός γκέι και ενός στρέιτ είναι τόσο λίγες όσο και εκείνες μεταξύ ενός Λατίνου και ενός Βρετανού». 
Για κάθε ιδιαίτερη προτίμηση ενός ετεροφυλόφιλου υπάρχει το ακριβές αντίστοιχο και για έναν ομοφυλόφιλο. Δίπλα στις MILF είναι οι DILF (Daddy I?d Like to F?.- μπαμπάς που θα ήθελα να γ....), απέναντι στις ερωτικές ταινίες με υπέρβαρες γυναίκες (BBW) υπάρχουν εκείνες με χοντρούς άντρες (Βear), όπως οι στρέιτ αναζητούν υλικό με κορίτσια στην εφηβεία (Teen) έτσι και οι γκέι έχουν μια ξεχωριστή κατηγορία στις ιστοσελίδες μόνο με εφήβους (Twink), ενώ την προτίμηση των πρώτων για τις «γιαγιάδες» συμπληρώνει η... αδυναμία των δεύτερων στους «παππούδες». 
Η μοναδική μελέτη που είχαν οι συγγραφείς στα χέρια τους αρχικά ήταν μία του 2007 στην οποία στρέιτ και γκέι άντρες υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία τη στιγμή που παρακολουθούσαν ταινίες πορνό. 
Η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν πανομοιότυπη, αφού ενεργοποιούνταν οι ίδιες περιοχές του μετωπιαίου φλοιού, του οπτικού φλοιού, αλλά και της υποφλοιώδους περιοχής.
 Όπως εξηγούν οι Όγκας και Γκάνταμ, στρέιτ και γκέι αναζητούν όμοιες λέξεις-κλειδιά και μάλιστα με την ίδια σειρά προτίμησης, δηλαδή «στήθος», «γλουτοί», «πόδια», ενώ, όπως αναφέραμε παραπάνω, δείχνουν την ίδια εμμονή με την εικόνα του πέους.
 Όσο για το γεγονός ότι οι γκέι επισκέπτονται πιο συχνά ερωτικές ιστοσελίδες από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως σχετίζεται άμεσα με την απουσία μιας ζηλιάρας γυναίκας που δεν μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη για οπτικά ερεθίσματα.

Όσα δεν γνωρίζουμε

Μέσα στις τριακόσιες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν μερικά ακόμα στοιχεία τα οποία μπορούν σίγουρα να μας εντυπωσιάσουν:

- Εκατό εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν ιστοσελίδες πορνό στην Αμερική το 2008.

- Οι άντρες προτιμούν τα ερασιτεχνικά ερωτικά βίντεο, καθώς τα θεωρούν πιο αληθινά.

- Η πιο συχνή αναζήτηση στο PornHub, το πρώτο σε επισκεψιμότητα site πορνό, είναι «μαμά» και όχι «αιδοίο» ή «στήθη».

- Το φετίχ των αντρών με τα γυναικεία πέλματα δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε και ανεξήγητο. Τους αρέσουν τα μικρά σε μέγεθος πέλματα που αποτελούν δείκτη υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων, των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

- Τρεις στους τέσσερις άντρες προτιμούν τις υπέρβαρες γυναίκες.

- Το 80% των αναζητήσεων στο ίντερνετ είναι συντηρητικές και συγκεντρώνονται σε μόλις είκοσι κατηγορίες αναζήτησης. 

- Σε μια έρευνα που έγινε σε ένα γαλλικό night club, οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν με Cup C ήταν πολύ πιο επιθυμητές.

- Το 2008 74,8 εκατομμύρια γυναίκες αγόρασαν και διάβασαν μια ρομαντική ιστορία, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον των αντρών που επισκέφτηκαν κάποια ιστοσελίδα πορνό.

- Μόνο το 2% των αντρών θα ήθελε μικρότερο πέος συγκριτικά με το 9% των γυναικών που θα επιθυμούσε μικρότερα στήθη.

- Οι άντρες φαντασιώνονται περισσότερο το ομαδικό σεξ από ό,τι οι γυναίκες και μάλιστα προτιμούν την παρουσία περισσότερων αντρών και μίας μόνο γυναίκας.

- Οι γκέι άντρες απολαμβάνουν περισσότερο τις πορνό ταινίες για ετεροφυλόφιλους.

- Η εμμονή των αντρών με το πέος, σύμφωνα με έρευνες, είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαδικασίας ανταγωνισμού σπέρματος. Η αυτόματη αυτή διέγερση γίνεται ώστε το αρσενικό να δείξει την κυριαρχία του.

Top-10 της επιθυμίας

Σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης Dogpile, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από τo Google, το Yahoo! και το Bing, οι 10 πιο δημοφιλείς αναζητήσεις που αφορούν το σεξ είναι:

1. Νεαρά κορίτσια-αγόρια (13,5%)
2. Γκέι (4,7%)
3. MILF (4,3%)
4. Στήθη (4%)
5. Άπιστες σύζυγοι (3,4%)
6. Αιδοία (2,8%)
7. Πέη (2,4%)
8. (Λογοκρίθηκε από τους συγγραφείς και τον εκδότη)
9. Οπίσθια (0,9%)
10.Cheerleaders (0,1%)

Απλή περιέργεια ή πραγματικό ενδιαφέρον;

Την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του βιβλίου στην Αμερική ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων. Όχι τόσο για την άρση της... εχεμύθειας των διαδικτυακών αναζητήσεων, αλλά για το κατά πόσο τα πορίσματα της έρευνας ήταν αντικειμενικά. 
Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν μια συγκεκριμένη αναζήτηση προκύπτει από περιέργεια της στιγμής ή αποτελεί πραγματικό ενδιαφέρον; 
Οι συγγραφείς έσπευσαν να απαντήσουν ότι οι βάσεις δεδομένων τις οποίες εξέτασαν αφορούσαν μια περίοδο τριών μηνών και ένα στατιστικό δείγμα 657.427 αντρών και γυναικών. 
Έτσι, μπορούσαν να δουν σε ποιο βαθμό το ενδιαφέρον συνεχιζόταν και να διαπιστώσουν αν εκείνοι επέστρεφαν στα ίδια ψηφιακά... λημέρια ξανά και ξανά. Και για όσους εξακολουθούσαν να δηλώνουν δύσπιστοι, παρέθεσαν στοιχεία από συνδρομητικές σελίδες «προχωρημένου» πορνογραφικού περιεχομένου. 
Σίγουρα οι άντρες που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν έως και $ 30 για να έχουν πρόσβαση σε υλικό με τρανσέξουαλ πρωταγωνιστές δεν το έκαναν από απλή περιέργεια...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα