Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Γκέκο, οι άρχοντες του καμουφλάζ!


Uroplatus Guentheri
Το θαυμάσιο αυτό πλασματάκι της σαυροειδής οικογένειας με το όνομα gecko (γκέκο), έχει καταφέρει να αναπτύξει τόσο ιδιαίτερα το καμουφλάζ, που κατάφερε να το ενσωματώσει ριζικά στα γονίδια του μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και προσαρμογής.

leaf tailed gecko
Υπάρχουν οχτώ είδη gecko, ανάμεσα σε διακόσια δέκα είδη σαύρας που υπάρχουν μόνο στο Αφρικανικό νησί Μαδαγασκάρη, και μερικά μικρά νησιά που το περιβάλλουν.
Τα gecko του γένους Uroplatous (Gekkoninae Uroplatus Sikorae) βρίσκονται στα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης, όπου δυστυχώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαφάνισης όλων των ειδών "gecko" λόγο της ραγδαίας αποψίλωσης των δασών.
Το μέγεθός τους κυμαίνεται από τα δέκα έως τα τριάντα εκατοστά (10-30cm) αναλόγως με το είδος, και το κάθε είδος έχει προσαρμόσει την εμφάνιση του να εξαρτάται καθαρά από συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Μαδαγασκάρης λόγο διαφορετικής βλάστησης, κάτι που χρειάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί αυτή η προσαρμοστικότητα του καμουφλάζ στο DNA.
Η διατροφή τους είναι σαρκοφαγική και αποτελείτε κυρίως από έντομα, όμως τυχαίνει να τρέφονται και με μικρότερες σαύρες, μικρά τρωκτικά και ερπετά, και κυνηγούν κυρίως τη νύχτα.
Το τέλειο καμουφλάζ τους επιτρέπει να είναι αόρατα στα αρπακτικά από τα οποία κινδυνεύουν. Τα κυριότερα από τα αρπακτικά είναι οι αετοί και οι κουκουβάγιες, όπως επίσης τα φίδια και οι αρουραίοι.
Εάν μπορείτε βρείτε το:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα