Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αρσενικό και θηλυκό, σε ένωση ή σε σύγκρουση


Υπάρχουν άνθρωποι που ετεροκαθορίζονται και άλλοι που έχουν τον εαυτό τους ως σημείο αναφοράς για την ερμηνεία του κόσμου έχουν.

Οι πρώτοι συνήθως επικαλούνται το συναίσθημα και οι υπόλοιποι τη λογική.

Οι μεν μιλούν για σχέσεις, επικοινωνία, αλληλεπιδράσεις και οι δε για αξιακά συστήματα, θεσμούς, σχέδια, στόχους. Επίτευξη η βάση της αυτοεκτίμησης για την μια ομάδα, αρμονία και ισορροπία για την άλλη.

Πίσω και από τις δυο θεωρήσεις κρύβεται η δυστυχία ή η ικανοποίηση, αν δεν τηρηθεί ο χρυσός κανόνας του μέτρου.

Αν κάπου ξεγελάστηκαν οι γυναίκες, ακόμα και οι πιο χειραφετημένες, είναι η αδυναμία πολλών εξ αυτών να θεωρήσουν την προσωπικότητά τους αυτόνομη, ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη από παιδιά, συζύγους, εραστές, κοινωνικά δίκτυα.

Αν κάτι κάνει πολλούς άνδρες αναίσθητους είναι η ανικανότητά τους να εσωτερικεύσουν την έννοια ενός εαυτού, που αφήνεται να πάρει τη μορφή και την κουλτούρα των ανθρώπων, που συναναστρέφονται.

Ζήτημα παιδείας και στερεοτύπων και τα δυο μπορούν κάποτε να αντί στραφούν ή να εκλείψουν..

Ή απλώς ρόλοι συμπληρωματικοί, που θα καλούν το αρσενικό και το θηλυκό στην ένωση και στη σύγκρουση.


About The AuthorΟ Δρ. Ευστράτιος Παπάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Μεθοδολογία Έρευνας σε μεταπτυχιακό επίπεδο (ΜSc) στη Βρετανία. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κατέχει δίπλωμα Συστημικής Οικογενειακής Θεραπείας, είναι ερευνητής στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και έχει κάνει σπουδές Δημοσιογραφίας.

a-typos
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα