Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Είμαστε αυτό που ήδη έχουμε σκεφtεί


Οι 4 «Ευγενικές Αλήθειες» του Βουδισμού:

- Η ύπαρξη είναι πόνος και ο πόνος βρίσκεται παντού.

(Tα πάντα αν και δίνουν την εντύπωση ότι διαρκούν είναι φευγαλέα και αν και δίνουν την εντύπωση ότι είναι συμπαγή, αποτελούν σύνθεση διαφόρων στοιχείων)

- Αιτία της δυστυχίας και του πόνου είναι η εγωιστική επιθυμία.

(που δημιουργείται από την άγνοια, η οποία κάνει να φαίνονται αληθινά τα όσα στην πραγματικότητα είναι ψεύτικα, αφού είναι φευγαλέα και σύνθετα)

- Η εξάλειψη της δυστυχίας και του πόνου είναι εφικτή, καθώς γνωρίζοντας κανείς την αλήθεια παύει να επιθυμεί και έτσι παύει να πράττει με τρόπο που να δημιουργεί Κάρμα και έτσι ξεφεύγει από τον κύκλο των συνεχών αναγεννήσεων.
(τα τελευταία λόγια του Βούδδα ήταν: «δεν θα ξαναγεννηθώ πια»).
- Η κατάπαυση του πόνου, δηλαδή η «Νιρβάνα» (που σημαίνει «σβήσιμο») γίνεται με την κατάσβεση της άγνοιας, της επιθυμίας, και της απέχθειας.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου αποτελείται από 8 στάδια, τα οποία του δίνουν την ονομασία «Ευγενές Οκταπλό Μονοπάτι».

Τα 8 αυτά στάδια είναι τα εξής:

1. Ορθή Αντίληψη ή Ορθή Όραση: η ικανότητα αντίληψης των 4 Ευγενών Αληθειών επάνω στην ύπαρξη, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν επάνω στην εξέλιξη του κάθε ατόμου που ακολουθεί την συγκεκριμένη μέθοδο. Η κατανόηση αυτή βοηθάει στην «διείσδυση», δηλαδή στην δυνατότητα «θέασης» της αληθινής φύσης των πραγμάτων.

2. Ορθή Απόφαση ή Ορθή Πρόθεση: η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αντιστέκεται στην «ροή του ποταμού», δηλαδή στην δίνη του υλικού κόσμου, καθώς και η ικανότητα «καθετοποίησης», δηλαδή να εκδηλώνει την τόλμη να εξυψωθεί σε ανώτερα επίπεδα μέσα από ανώτερες σκέψεις ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης και αγάπης προς όλες τις οντότητες και υπάρξεις.

3. Ορθή Ομιλία: προτίμηση στην «ευγενική σιωπή» ή εμμονή σε ειλικρίνεια, ανοιχτό λόγο και αποχή από άσχημες λέξεις, σκληρή και αυθάδη γλώσσα ή συκοφαντία καθώς και επίσης από συκοφαντία ή άλλης μορφής κακολογία.

4. Ορθή Συμπεριφορά ή Ορθή Δράση: αποφυγή βλαβών προς τις διάφορες εκφράσεις της ζωής, αποφυγή άτιμων συμπεριφορών και αδικιών.

5. Ορθή Άντληση της Ζωής: αποφυγή υπερβολικής άνεσης και πολυτέλειας, αποφυγή τρόπου βιοπορισμού που βλάπτει τους συνανθρώπους μας.

6. Ορθή Προσπάθεια: για πρόληψη του κακού, μάχη προς το κακό, ενθάρρυνση του καλού και προστασία – υποστήριξή του.

7. Ορθή Σκέψη: αναφορικά με τις δραστηριότητες του σώματος, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, τις δραστηριότητες του νου, τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις.

8. Ορθή Συγκέντρωση: καλή πειθαρχία, εκπαίδευση και ανάπτυξη του νου με στόχο την έκσταση (Samadhi), την επίγνωση των πραγμάτων και την αταραξία.

Ο Βουδισμός δεν έχει κεντρική θρησκευτική εξουσία. Κύριος κανόνας του είναι η εναρμόνιση των πιστών με την κεντρική διδασκαλία του Βούδα.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα