Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

NYMPHOMANIAC (VOL.1)

the-nymphomaniac-character-posters

Το “Nymphomaniac”, η νέα ταινία του Lars Von Trier ίσως παρεξηγηθεί από όσους νομίζουν ότι πάνε να δουν πορνό, παρασυρόμενοι από την εύστοχη καμπάνια με τις αφίσες και το προκλητικό trailer.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι στα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής και δη στην γυναικεία ψυχοσύνθεση. Η Joe είναι μια νυμφομανής (σύμφωνα με δική της εκτίμηση), η οποία διηγείται την ιστορία της ζωής της στον Selingman,  έναν μεσήλικα ο οποίος την βρίσκει χτυπημένη σε ένα σοκάκι κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ και την πάει σπίτι του για να την φροντίσει.

Η αφήγηση χωρίζεται σε 8 κεφάλαια, όπου το καθένα αναφέρεται σε μια περίοδο\ηλικία της ζωής της Joe. H ιστορία είναι περίπλοκη με διάφορα νοήματα και διάφορες πικάντικες σκηνές, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την δική της προσωπικότητα και τις επιλογές της.
Αρκετοί κατά την προβολή της ταινίας έφυγαν στα μισά, κάτι που δείχνει πως μάλλον περίμεναν soft porno ή δεν ήξεραν τι πήγαν να δουν. Φυσικά και υπάρχουν πορνογραφικά στοιχεία, αλλά δεν έχει τόσο σημασία αυτό, δεν είναι πρόκληση για την πρόκληση δηλαδή. Στο κάτω-κάτω σε ενήλικες απευθύνεται, δεν νομίζω ότι θα σοκαριστεί κάποιος από αυτό.
Εξάλλου υπάρχει σημειολογία, αφού συναντάμε την Joe να βάζει στοίχημα με μια φίλη της, για το ποια θα αποπλανήσει περισσότερους άντρες σ’ ένα τραίνο, μ’ έπαθλο σοκολατάκια, ακούμε για δολώματα, τις νότες του Διαβόλου και την πολυφωνία, τον πατέρα της να πεθαίνει κι αυτή να ερεθίζεται και άλλα πολλά.
Η νυμφομανής Joe θεωρεί τον έρωτα χάσιμο χρόνου και βλέπει τις σχέσεις υπό επιφανειακή σκοπιά. Με τον τρόπο που κλείνει το πρώτο μέρος του Nymphomaniac, βλέπουμε την Joe να δέχεται ένα ισχυρό χαστούκι, όταν βρίσκεται με τον μόνο άντρα που την έκανε να νιώσει κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτα.
Πέρα από την ίντριγκα και την σκανδαλώδη προώθηση, το Nymphomaniac είναι μια καλή ταινία, που δυστυχώς την βλέπουμε χωρισμένη και λογοκριμένη, μιας που η πλήρης έκδοση θα προβληθεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
Εν κατακλείδι, το Nypmhomaniac είναι μια αφήγηση για την σεξουαλικότητα και εν μέρει για την θρησκεία, που μόνο αν ο θεατής παραμείνει (κι αυτός) επιφανειακά στο πορνογραφικό στοιχείο δεν θα συλλάβει το τι θέλει να πει ο Trier. Βέβαια μένει και το δεύτερο μέρος που βγαίνει στις 20\2, ώστε να έχουμε όλη την εικόνα συμπληρωμένη.

strangejournal
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα