Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΜΝΗΜΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ


Σε γνωρίζω από την κόψη
Του σπαθιού την τρομερή
Σε γνωρίζω από την όψη
Πού με βια μετράει η γη.
Διονύσιος Σολωμός. Ο Εθνικός σου Ποιητής. Εξώγαμο παιδί ενός κόντε Ζακυνθινού, που τον έκανε με μια υπηρέτρια του. Μιλάμε για γεγονότα που τα αναγνωρίζει η Ιστορία, όχι για σενάριο.

Να, το δεύτερο τετράστιχο του Εθνικού Ύμνου σου:
Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη
Των Ελλήνων τα ιερά
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη
Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!
Στίχοι απλοί από έναν άνθρωπο που η ζωή του ήταν απόλυτα δεμένη με την ποίηση. Σκεπτόταν στην καθημερινότητά του με έμμετρο λόγο, εκφραζόταν με στίχους. Άνθρωπος απόμακρος, ψυχρός, από πιτσιρικάς τραυματισμένος ψυχικά. Το τρίτο τετράστιχο:
Εκεί μέσα εκατοικούσες
Πικραμένη, εντροπαλή,
Κ' ένα στόμα ακαρτερούσες,
Έλα πάλι, να σου πη.
Διονύσιος Σολωμός, του αριστοκράτη Νικολάου Σολωμού και της δούλας Αγγελικής Νίκλη. Πέθανε σα σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, το 1857, στα 59 του. Από Ζάκυνθο στην Ιταλία, επιστροφή στην πατρίδα και μετά, από 30 χρόνων εγκαθίσταται στην Κέρκυρα. Το τέταρτο από τα 158(!) τετράστιχα:

Άργειε νάλθη εκείνη η μέρα, 
Και ήταν όλα σιωπηλά,
Γιατί τα 'σκιαζε η φοβέρα
Και τα πλάκωνε η σκλαβιά

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ


Το λοιπόν, το κορμί της Γυναικός ήτανε μικρό και παρμένο.
Και το στήθος σχεδόν πάντα σημαδεμένο από τις αβδέλες που έβανε για να ρουφήξουν το τηχτικό, και αποκάτου εκρεμόντανε δύο βυζιά ωσάν καπνοσακούλες.
Και αυτό το μικρό κορμί επερπατούσε γοργότατα, και οι αρμοί της εφαινόντανε ξεκλείδωτοι.
Διακόπτω το ποίημα Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητού της Ελλάδος. Γι’ αυτό ίσως είναι πρόσωπο άγνωστο στην Ελλάδα, στους Έλληνες. Παρά απ’ αυτό.
Πικραμένο παιδί ο Διονύσιος. Μέχρι που τα έβαλε με τη μάνα του. Όχι επειδή τον γέννησε εκτός γάμου, επειδή δεν είχε νόμιμο πατέρα, έναν πλούσιο Ζακυνθινό στο αρχοντόσπιτο του οποίου δούλευε η μάνα του.
Η Αγγελική πριν παντρευτεί τον μετέπειτα συζυγό της ήταν ερωμένη του και έκανε έναν άλλο γιό που τον πάσαρε κι αυτόν στο αφεντικό της. Κι όταν Διονύσιος και Ιωάννης, τα δύο ετεροθαλή αδέλφια για κληρονομικά θέματα έφθασαν στα δικαστήρια η μάνα στράφηκε ενάντια στον εθνικό μας ποιητή.
Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» απ’ όπου προέρχεται ο Εθνικός μας Ύμνος ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 1823, όταν ο Διονύσιος είναι 25 χρονών και τότε δημοσιεύθηκε το ποίημα στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και στην Ευρώπη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα