Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Οι τραυματισμοί του αυχένα: Οι αιτίες, η πρόληψη και οι πρώτες βοήθειες

Οι τραυματισμοί του αυχένα είναι αιτία σοβαρών μόνιμων αναπηριών.




Οι τραυματισμοί του αυχένα είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα.

Είναι σχετικά συχνοί και οι αιτίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργατικά, οδικά, αθλητικά και άλλα ατυχήματα. 
Οι βλάβες στον αυχένα να επηρεάσουν την κινητικότητα, την ικανότητα να μπορεί κάποιος να περπατά, να στέκεται, να αισθάνεται και είναι αιτία πρόκλησης σοβαρών και μόνιμων αναπηριών.
Οι τραυματισμοί του αυχένα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο νωτιαίο μυελό και ιδιαίτερα στο πρώτο τμήμα του. Ο νωτιαίος μυελός είναι η συνέχεια του εγκεφάλου προς την σπονδυλική στήλη. Από εκεί περνούν όλα τα κρίσιμα νευρολογικά συστήματα που μεταφέρουν τις εντολές και τα ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο.
Είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουν, τι πρέπει να κάνουν και τις πρώτες βοήθειες που χρειάζονται για άτομο που παρουσιάζει τραυματισμό του αυχένα.
Ποιες είναι οι αιτίες των τραυματισμών του αυχένα;

  1. Η πρώτη αιτία είναι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Για να προστατευτείτε από ένα τέτοιο τραυματισμό, πάντοτε όταν βρίσκεστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας. Πρέπει να προσέξετε, ούτως ώστε το στήριγμα του κεφαλιού που έχει το κάθισμά σας να είναι τοποθετημένο ανάλογα με το δικό σας ύψος για να είναι δυνατή η υποστήριξη και προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης προσέξτε να μην πίνετε όταν οδηγείτε.
  2. Τα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες και ποδήλατα είναι επίσης σημαντικός λόγος πρόκλησης βλάβης στον αυχένα. Οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλατιστές πρέπει πάντοτε να φέρουν προστατευτικό κράνος.
  3. Τα απ' ευθείας κτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στον λαιμό ή στην πλάτη μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον αυχένα και στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού.
  4. Οι βουτιές στο νερό είναι επίσης επικίνδυνες. Ιδιαίτερα, αν κάποιος βουτήξει σε ξέβαθα νερά σε πισίνα ή θάλασσα ή σε ποταμό, μπορεί να κτυπήσει στο βυθό και να υποστεί σοβαρές βλάβες. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ κάποιος να βουτά από ψηλά σε άγνωστα νερά για τα οποία δεν γνωρίζει ούτε το βάθος ούτε την ιδιομορφία του βυθού.
  5. Σε ορισμένα σπορ επαφής μπορούν να υπάρξουν τραυματισμοί του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης. Εάν σε κάποια από τα σπορ αυτά συνιστάται να φορούν οι συμμετέχοντες είτε κράνη είτε άλλο προστατευτικό εξοπλισμό αυτό πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας υλικό που εφαρμόζει καλά και είναι σε καλή κατάσταση.
  6. Οι πυροβολισμοί και οι μαχαιριές μπορούν να προκαλέσουν αυχενικούς τραυματισμούς και επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις επείγουσα θεραπεία.
Πρώτες βοήθειες για άτομα με τραυματισμό του αυχένα
Εάν βρεθείτε σε μια σκηνή ατυχήματος και υποπτευθείτε ότι πιθανόν κάποιος έχει υποστεί τραυματισμό του αυχένα τότε πρέπει άμεσα να καλέσετε ιατρική βοήθεια και ασθενοφόρο.
Μπορείτε να βοηθήσετε πολύ προσεκτικά, περιμένοντας τη βοήθεια να φθάσει, με τον εξής τρόπο:
  1. Μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε το τραυματισμένο άτομο εκτός εάν διαπιστώσετε ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο για περαιτέρω τραυματισμό.
  2. Εάν πράγματι το άτομο πρέπει να μετακινηθεί τότε ζητείστε βοήθεια και από άλλους. Χρησιμοποιείστε ένα σκληρό, άκαμπτο υποστήριγμα (όπως μια σκληρή σανίδα) για τη μεταφορά του τραυματισμένου. Μεταφέρετε ολόκληρο το σώμα μαζί, το κεφάλι μαζί με το υπόλοιπο σώμα, πάνω στην επιφάνεια μεταφοράς. Χρησιμοποιείστε ζώνες ή σχοινιά για να προσδέσετε το σώμα στο μέσο μεταφοράς στο οποίο τοποθετήσατε τον ασθενή, μην αφήσετε το σώμα του να μετακινείται και κρατείστε οριζόντια την επιφάνεια μεταφοράς του.
  3. Δεν πρέπει να λυγίσετε το σώμα του τραυματισμένου ούτε να σηκώσετε το το κεφάλι, το λαιμό ή το σώμα του ξεχωριστά. Μην αφαιρέσετε ένα κράνος που τυχόν υπάρχει ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό που μπορεί να φέρει ο τραυματισμένος. Μην αφήσετε τον τραυματισμένο να κινεί το κεφάλι, το λαιμό ή το σώμα του.
  4. Ελέγξετε την αναπνοή του τραυματισμένου και σιγουρευτείτε ότι η μύτη του, το στόμα, ο φάρυγγας του είναι καθαρά και ελεύθερα. Εάν ο τραυματίας κάνει εμετό ή αιμορραγεί από το στόμα ή τη μύτη, τότε γυρίστε το άτομο προς το πλευρό κρατώντας ταυτόχρονα το κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη του σε μια ευθεία γραμμή.
  5. Τοποθετήστε στηρίγματα από τυλιγμένες πετσέτες ή άλλα ρούχα στην κάθε πλευρά του κεφαλιού του ασθενούς για να μην μετακινείται. Καλύψτε τον τραυματία με μια κουβέρτα ή άλλο ρούχο για να μην υποστεί υποθερμία μέχρι που να φθάσει η βοήθεια που ζητήσατε ή το ασθενοφόρο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα