Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο επηρεάζει η κλιμακτήριος τις επιδόσεις στο κρεβάτι


Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μετά την ηλικία των 50 ετών. Πολλοί παράγοντες, πέρα από τις ορμόνες, επηρεάζουν το πώς εξελίσσεται η σεξουαλική ζωή με την αύξηση της ηλικίας.

Οι παράγοντες αυτοί συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική ζωή, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις, τη σχέση με τον σύντροφο, αλλά και το πώς περιμένει η ίδια η γυναίκα ότι θα εξελιχθεί η σεξουαλική της ζωή.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη (Ringa, 2013) που είχε σκοπό να αναλύσει τον ρόλο διαφόρων παραγόντων στη σεξουαλική ζωή των γυναικών ηλικίας 45-55 ετών, καθώς πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Στη μελέτη, συγκρίθηκαν γυναίκες που βρίσκονταν στο στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση με γυναίκες που βρίσκονταν στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες δεν διέφεραν μεταξύ τους ως προς τη σεξουαλική δραστηριότητα, τις σεξουαλικές πρακτικές και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και την ικανοποίηση. Επίσης, οι δύο ομάδες απέδιδαν την ίδια σημασία στο σεξ.

Τι ρόλο παίζουν οι προσδοκίες των γυναικών;

Μια σημαντική διαφορά που αναδείχθηκε στη μελέτη αφορούσε τις προσδοκίες των γυναικών από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που δεν λάμβαναν ορμονοθεραπεία, παρότι δεν διέφεραν στα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας από τις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεωρούν ότι η απουσία σεξουαλικών επαφών για 3 μήνες δεν αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση τους.

Αυτή η διαφορά δεν εντοπίστηκε μεταξύ των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών που λάμβαναν ορμονοθεραπεία και των προεμμηνοπαυσικών γυναικών. Φάνηκε δηλαδή ότι στις γυναίκες που βρίσκονται στην έναρξη της εμμηνόπαυσης οι βιολογικοί-ορμονικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή.

Οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα είναι πιθανότερο να οφείλονται στις πεποιθήσεις και τις αρνητικές προσδοκίες τους, παρά στις ορμονικές αλλαγές.

Είναι, συνεπώς, πιθανόν η επίδραση της εμμηνόπαυσης να οφείλεται περισσότερο στο τι συμβολίζει το στάδιο αυτό για τη ζωή της γυναίκας, παρά στις βιολογικές αλλαγές.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα