Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα της εφηβείας;



Από τις.. ''πάνες'' τους ακόμη φαίνεται ότι ταλαιπωρούνται από διάφορα γυναικολογικά προβλήματα τα κορίτσια και οι έφηβες. Υπολογίζεται ότι το 40% των νεαρών κοριτσιών που προσέρχονται στο γυναικολόγο ή τον παιδίατρο εμφανίζουν αιδοιοκολπίτιδα,  ένα ποσοστό που αγγίζει το 54% των εφήβων είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού HPV, ενώ το 4% υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα.
Ποια είναι τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα της εφηβείας και πως αντιμετωπίζονται;
Απαντήσεις στο ιατρικό άρθρο που ακολουθεί.
Της Μάχης Τράκα Γυναικολόγου
Τα γυναικολογικά προβλήματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι αρκετά συχνά. Το 40% των νεαρών κοριτσιών που προσέρχονται στο γυναικολόγο ή τον παιδίατρο εμφανίζουν αιδοιοκολπίτιδα, με τη μορφή ερεθισμού, υγρών ή κνησμού στα έξω γεννητικά όργανα.
Διαταταραχές της έμμηνης ρύσης αποτελούν την πιο συχνή (40%) αιτία προσέλευσης στο γιατρό κατά την εφηβική ηλικία.
Έχει υπολογιστεί ότι το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5 – 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού HPV, ενώ το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας.
Οι έφηβες κοπέλες, συχνά, δεν καταφεύγουν στους γονείς τους ή στους ειδικούς και έχουν ελλιπή πληροφόρηση για θέματα σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα τους η ωρίμανση, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τον προληπτικό εμβολιασμό εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). 
Οι διαταραχές περιόδου το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις έφηβες
Οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης που αποτελούν την πιο συχνή γυναικολογική αιτία προσέλευσης στο γιατρό κατά την εφηβική ηλικία εκδηλώνονται είτε ως ελάττωση (< 21 ημέρες) ή αύξηση (> 35 ημέρες) της διάρκειας του κύκλου, είτε ως παρατεταμένη αιμορραγία, που συμβαίνει τα πρώτα έτη μετά την έναρξη της περιόδου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ανωριμότητα της κυκλικής έκκρισης των ορμονών και σπανιότερα σε διαταραχές στην πήξη του αίματος.
Μερικές φορές, η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) μπορεί να καθυστερήσει (> 14 ετών στα κορίτσια, που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σημείο εφηβείας, και > 16 ετών, όταν έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί και η τρίχωση). Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή να οφείλεται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων, απλασία της μήτρας, άλλες συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό, διαταραχές της διατροφής (νευρογενής ανορεξία) και έντονη αθλητική δραστηριότητα. 
Διαταραχές στην περιόδο προξενεί και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νόσημα που επιβαρύνεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την εφηβεία.
Η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) πριν την ηλικία των 10 ετών ή η αύξηση των μαστών (θηλαρχή) πριν τα 8 έτη αποτελεί, συνήθως, φυσιολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλονται σε όγκους της υπόφυσης ή των ωοθηκών, υποθυρειδισμό ή κύστεις της ωοθήκης.Οποτε αν υπαρχει πρόωρη εμμηναρχή θα πρέπει να διερευνηθεί. Η εμφάνιση αρρενοποίησης μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομα, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.
Άλλο συχνό πρόβλημα (5%) αποτελεί ο πόνος στην κοιλιά, που μπορεί να οφείλεται στην έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια), σε φλεγμονές των γεννητικών οργάνων από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος ή σε κύστεις ή όγκους των ωοθηκών.
Το 40% των κοριτσιών εμφανίζει αιδοιοκολπίτιδα
Το γεγονός ότι το 40% των κοριτσιών που προσέρχονται στο γυναικολόγο ή τον παιδίατρο εμφανίζουν αιδοιοκολπίτιδα, οφείλεται στο ότι τα παιδιά εκτίθενται σε μικρόβια, όταν λερώνονται με χώματα στο παιχνίδι, δεν πλένουν τα χέρια τους και ακουμπούν την περιοχή.
Συχνά, η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων μολύνεται από παθογόνους οργανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, κατά τη διάρκεια κρυολογήματος. Η φυσική άμυνα της περιοχής είναι ελαττωμένη στα παιδιά, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, η τρίχωση και το όξινο περιβάλλον του κόλπου. Εκτός από μικροβιακές, αιτίες ερεθισμού στην περιοχή αποτελούν δερματολογικές παθήσεις, αλλεργία ή τραυματισμοί.
Από 15-19 ξεκινά τις σεξουαλικές σχέσεις το 47% των κοριτσιών στην Ελλάδα
“Στην Ελλάδα, το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι πολύ καλύτερη από την άγνοια ή τις αόριστες συμβουλές για αποχή. Το αντισυλληπτικό δισκίο αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο. Ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος και τα ενέσιμα σκευάσματα μακράς διαρκείας είναι πρακτικά, καθώς δεν απαιτούν καθημερινή λήψη. Η ορμονική αντισύλληψη πρέπει συνδυάζεται με τη χρήση προφυλακτικού, σε όλες τις περιπτώσεις” 
Θετικό στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων το 54% των εφήβων κοριτσιών
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών το 54% των εφήβων κοριτσιών 13,5 – 19 ετών είναι θετικές σε κάποιον τύπο του ιού HPV. Το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλονται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρούν. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν να οδηγήσουν, αργότερα, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο εμβολιασμός κατά την ηλικία των 12-15 ετών φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής και προστατεύει ολοκληρωτικά από την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της λοίμωξης από HPV. Στις χώρες όπου τα κορίτσια και τα αγόρια εμβολιάζονται συστηματικά κατά τη σχολική ηλικία, τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό έχουν ελαττωθεί σημαντικά. 
Μάχη Τράκα Γυναικολόγος
επιστημονική συνεργάτιδα ΙΑΣΩ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα