Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Μην ακούς, μη μεταφέρεις αρνητικά σχόλια


Μην ακούς, μη μεταφέρεις αρνητικά σχόλια
Το να μετέχεις σε σχολιασμό είναι ανθρώπινο. Συχνά είναι η προϋπόθεση για να δεθείς με πρόσωπα ή να ανήκεις σε μια ομάδα. Γίνεσαι δεκτός ή αποδεκτός από μικρότερες ομάδες, δικτυώνεσαι, μετέχοντας σε σχολιασμό της ζωής άλλων ανθρώπων.
«Τάμαθες; Θα απολυθεί ο Πέτρος». «Η Μαρία δεν τα πάει καλά με τον δικό της». «Οι πάνω δεν συμφωνούν με τις εισηγήσεις του τμήματος». «Πώς ντύνεται έτσι η Ελένη;» «Απίστευτος τσιγκούνης ο νέος φίλος της Άννας». «Πώς πάχυνε έτσι η Νένα;»
Καταναλώνεσαι σχολιάζοντας αρνητικά τις ζωές άλλων ανθρώπων ή μεταφέρεις φήμες σαν να είναι αληθινά γεγονότα.
Και τι κερδίζεις; Την αποδοχή αρνητικών ανθρώπων που «ανεβάζουν τον εαυτό τους» – έτσι νομίζουν – ή που «νιώθουν ανώτεροι ή καλύτεροι» από αυτούς που κρίνουν και κατακρίνουν.
Έτσι γίνεσαι ένα με αυτούς που νιώθουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν τα χαρίσματα να γίνουν σαν τους άλλους ή που χάνουν το χρόνο τους με μικρά και άχρηστα πράγματα, όπως το κουτσομπολιό.

Αν ήμουν 14 ετών, θα ήθελα κάποιος να μου πει πως οι «μικροί» άνθρωποι ασχολούνται με τις ζωές των άλλων γιατί δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Πως για το δικό μου το καλό θα ήταν χρήσιμο να μη σπαταλάω το χρόνο μου σε σχολιασμό άλλων ανθρώπων. Πως θα ήμουν ωφελημένη αν απέφευγα να μετέχω, πόσο μάλλον να μεταφέρω κουτσομπολιά για τρίτα πρόσωπα. Και πως οι άνθρωποι που πραγματικά με αγαπούν, θα δενόντουσαν μαζί μου με ζεστές κουβέντες για ένα σωρό ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τις δικές μας ζωές, τα όνειρά μας, τις δικές μας πράξεις και εμπειρίες αλλά όχι των άλλων.
Δεν μπορώ να φανταστώ τον Αϊνστάιν, τον Τολστόι, τον Σαίξπηρ, το Ναπολέοντα, τον Τσόρτσιλ, τη μαντάμ Κιουρί, την Πηνελόπη Δέλτα να χάνουν το χρόνο τους σχολιάζοντας τις ζωές των άλλων, σαν να μην έχουν δικά τους ενδιαφέροντα.
Αν το ήξερα αυτό, θα απέφευγα να «δεθώ» στο παρελθόν με φιλικά πρόσωπα που είχαν κοινό παρανομαστή τον αρνητικό σχολιασμό. Μετέχοντας ή μεταφέροντας αρνητικά σχόλια νιώθεις τόσο αδύναμος, τόσο λίγος, μιας και δεν έχεις τη δύναμη να αντισταθείς και να σπάσεις την αλυσίδα που σε κρατάει «κάτω».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα