Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

4524855209 

 Ένα πολύ κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εσωτερική εργασία, όπως ο διαλογισμός, η προσευχή, ο ευρύτερος ασκητισμός και οι συναφείς πρακτικές, είναι η πυροδότηση ψυχωσικής συμπτωματολογίας ήπιας έως σοβαρής έντασης, ανάλογα με την ευπάθεια-προδιάθεση του καθενός. 

Συχνές είναι οι κρίσεις πανικού αλλά και η καταθλιπτική συμπτωματολογία. Το βέβαιο είναι πως στην προκειμένη περίπτωση ο ασκούμενος έχει ξεφύγει από το μονοπάτι της θείας πρόνοιας και η θεία χάρις δεν θα τον επισκεφθεί. Άλλοι θα προτιμούσαν διαφορετική ορολογία και θα δήλωναν πως δεν δύναται να κάνει επαφή με το εσώτερο ενεργειακό ρεύμα, το ρεύμα της ζωής ή πως έχει πέσει θύμα του εγωισμού του.

 Ο Δρ Μπαχ αναφέρει πως η μόνη σίγουρη λύση είναι ο δρόμος της υπηρεσίας προς τον πονεμένο αδελφό μας και η διακοπή της ακόρεστης επιθυμίας για την κατάκτηση των πνευματικών αγαθών. Τόνιζε στους ¨αδελφούς¨ του πως η πνευματική απληστία, ακόμη κι όταν είναι καλοπροαίρετη, έχει πάντοτε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πως στο πνευματικό επίπεδο δεν έχει ο άνθρωπος την δύναμη να κερδίσει γρηγορότερα τα ποθούμενα. 


Είναι πάντοτε η θεία σοφία εκείνη που θα ορίσει το πλήρωμα του χρόνου. Θεωρούσε λοιπόν την πνευματική απληστία ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πνευματική πρόοδο και δίδασκε την υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο ως την μόνη ασφαλή οδό.
Κάποιες πρακτικές λύσεις που η θεία σοφία μας αποκάλυψε μέσα από τα βάθη των αιώνων είναι και η χρήση των αιθέριων ελαίων κατά την διάρκεια του διαλογισμού και της προσευχής. 


Οι τρεις μάγοι από την ανατολή έφεραν μαζί τους πολύτιμα δώρα προς το Θείο βρέφος. Δύο απ αυτά ήταν το μύρο και το λιβάνι. Ήταν πανάκριβα τότε αιθέρια έλαια, πολύτιμα στην ιατρική της εποχής εκείνης και χρησίμευαν επίσης και στην προσευχή. Μπορούμε λοιπόν να μιμηθούμε την σοφία των προγόνων μας και να τα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς κατά τον ίδιο τρόπο. Να αγοράσουμε δηλαδή ένα φιαλίδιο των 10ml λιβάνι (Frankincense) και ένα φιαλίδιο των 10 ml μύρο (Myrrh). 

Επαλείφουμε μία σταγόνα από το καθένα στο δέρμα μας (σε όποιο σημείο είναι ακάλυπτο από ρούχα, πχ στους πήχεις, τον λαιμό ή αλλού) και ξεκινάμε την πνευματική εργασία μας κατά τον συνήθη τρόπο. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εξατμιστήρα. 

Θα παρατηρήσουμε πως ο νους μας θα είναι πολύ περισσότερο συγκεντρωμένος, τα συναισθήματα εντονότερα και η αναπνοή μας βαθύτερη.

 Τα έλαια αυτά έχουν τη δύναμη να μας φέρνουν σε επαφή με τα ασυνείδητα συναισθήματα μας και να μας βοηθήσουν να τα βιώσουμε χωρίς φόβο. Φέρνουν ηρεμία και γαλήνη. Είναι ευλογημένα από την θεία πρόνοια και δόθηκαν ως δώρο προς τον άνθρωπο, αλλά και το αντίθετο, δόθηκαν κι από τον άνθρωπο ως δώρο προς τον θεό. Μπορεί συχνά να προκαλέσουν υπνηλία. Μπορούμε τότε να χρησιμοποιήσουμε ως διεγερτικά το δενδρολίβανο (Rosemary), το λεμόνι (Lemon) ή τον βασιλικό (Basil). 

 Αυτά τα έλαια καθαρίζουν το νου, αυξάνουν την εγρήγορση και τονώνουν τις διανοητικές λειτουργίες. Εάν μας ταλαιπωρεί το συναίσθημα της θλίψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το περγαμόντο (Bergamot), το νέρολι (Neroli), το τριαντάφυλλο (Rose) και το γιασεμί (Jasmine).

 Τα τρία τελευταία είναι αρκετά ακριβά στο εμπόριο και γι αυτό τον λόγο αρκετά απαγορευτικά για τους περισσότερους, οπότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αραιωμένα. Μπορούμε φυσικά να φτιάξουμε μίξεις των ελαίων ανάλογα με την προτίμησή μας. Εάν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από τέσσερα αιθέρια έλαια είναι προτιμότερο να τα αναμείξουμε πρωτύτερα σε ένα άδειο φιαλίδιο και να χρησιμοποιήσουμε μόνον δύο ή τρεις σταγόνες από το μείγμα μας.

Ένα ανθοίαμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις περιόδους που διαλογιζόμαστε είναι το Clematis. Θα μας προφυλάξει από την ονειροπόληση και θα μας κρατήσει εστιασμένους. Επειδή δεν μπορούμε να πίνουμε συχνά το ίαμα ενώ διαλογιζόμαστε, μπορούμε να πίνουμε μία κάψουλα Clematis 200CH κάθε δεκαπέντε ημέρες, εάν και εφόσον έχουμε συμπτώματα αφηρημάδας, υπνηλίας, ονειροπόλησης ή τάσης προς λιποθυμία. Για την θλίψη μπορούμε να λάβουμε Mustard, ενώ για τον φόβο, Aspen και Mimulus μαζί. Εάν βιώνουμε πανικό προσθέτουμε και Rock Rose. Εννοείται πως η συμβουλή του ψυχιάτρου σε περίπτωση τέτοιας συμπτωματολογίας θεωρείται εκ των προτέρων επιβεβλημένη.
 
Ναθαναηλίδης Ευθύμιος, Ψυχίατρος
 
Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ομοιοπαθητικός, Ανθοθεραπευτής, Αρωματοθεραπευτής, Ψυχοθεραπευτής


 hmt

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα