Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΠΝΟΗ: ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ



  • ·         Κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή. Με την εκούσια συστολή του διαφράγματος προκαλείται προώθηση του κοιλιακού τοιχώματος και διερεύνηση του θώρακα προς τα κάτω. Συγκεκριμένα το διάφραγμα κατά την πολύ βαθιά εισπνοή μπορεί να κατέλθει μέχρι 7  εκατοστά από τη θέση ηρεμίας του.
    • ·         Πλευρική αναπνοή . Με την εκούσια συστολή των έξω μεσοπλεύριων μυών ανέλκονται οι πλευρές με συνέπεια να διευρύνεται ο θώρακας πλάγια και έξω.
    • ·         Θωρακική αναπνοή. Με την εκούσια συστολή των αναπνευστικών μυών ο θώρακας διευρύνεται προς το στέρνο επάνω και έξω.


    Οδηγίες εκμάθησης πλήρης αναπνοής

    ·         Οδηγίες εκμάθησης της κοιλιακής αναπνοής προς τον ασθενή :
    Ελάτε στην ύπτια κατάκλιση (ξαπλώστε ανάσκελα) και τοποθετείστε το ένα χέρι σας με την παλάμη στην κοιλιά. Εκπνεύστε αργά όλο τον αέρα και θα νοιώσετε το χέρι σας να κατεβαίνει προς τα κάτω. Αρχίστε να εισπνέετε αργά και θα νοιώσετε το χέρι σας να αρχίζει να ανεβαίνει προς τα πάνω. Συνεχίστε μ’ αυτόν τον τρόπο και ελέγχετε συγχρόνως με το άλλο χέρι , ενώ το υπόλοιπο μέρος του κορμιού είναι ακίνητο (πλευρά , στήθος).

    ·         Οδηγίες εκμάθησης της πλευρικής αναπνοής προς τον ασθενή:
    Βάλτε τα χέρια σας με τις παλάμες πάνω στα πλευρά έτσι ώστε τα μεσαία δάχτυλα των δύο πλευρών να αγγίζουν το ένα το άλλο απαλά (μετά από πλήρη εκπνοή). Τώρα αρχίστε να εισπνέετε και εκπνέετε σιγά σιγά χρησιμοποιώντας μόνο τους μεσοπλεύριους μύες και νοιώστε τα δάχτυλά σας να απομακρύνονται και να ξαναενώνονται σε κάθε εισπνοή και εκπνοή αντίστοιχα. Νοιώστε τα πλευρά σας να ανοίγουν και να κλείνουν όπως ένα ακορντεόν που παίζει μουσική (η κοιλιά και το άνω μέρος του θώρακα να μη κινούνται).

    ·         Οδηγίες εκμάθησης της θωρακικής αναπνοής προς τον ασθενή:
    Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετείστε το ένα μέρος στην κοιλιά και το άλλο στο στέρνο. Εκπνεύστε αργά. Εκπνεύστε σιγά σιγά και νοιώστε το στέρνο να ανεβαίνει προς το πηγούνι σας. Το άλλο σας χέρι ελέγχει ώστε τα πλευρά και η κοιλιά να είναι ακίνητα.

    Με τη συνεχή εξάσκηση μπορούμε να ελέγχουμε χωριστά την κοιλιακή, πλευρική και θωρακική αναπνοή και μετά να τις συνδέσουμε διαδοχικά μεταξύ τους δημιουργώντας την πλήρη αναπνοή και επιτυγχάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα. Η εξάσκηση για την εκμάθηση και τον έλεγχο των αναπνευστικών τεχνικών πρέπει να γίνεται στην ύπτια κατάκλιση και φυσικά θα χρειαστεί στην αρχή κάποιος ειδικός να διδάξει τον τρόπο. Και εδώ ακριβώς έρχεται ο καθηγητής φυσικής αγωγής ή ο δάσκαλος της γιόγκα ή ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών , ο οποίος διδάσκοντας αυτές τις τόσο απλές , εύκολες αλλά και σημαντικές αναπνευστικές τεχνικές, μπορεί να προσφέρει μέγιστα στο θέμα της πρόληψης και διατήρησης της υγείας.  


                                                         Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός
     Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    1

    Το Ενατο Κυμα