Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πίστη… που σκοτώνει

pisti

Σχεδόν κάθε άνθρωπος στη γη έχει πνευματικές αναζητήσεις και θέλει να πιστέψει σε κάτι ανώτερο από αυτόν. Ο καθένας μας διοχετεύει αυτή του την ανάγκη διαφορετικά. Κάθε άτομο, συνήθως στην παιδική ηλικία, παρακινείται να υιοθετήσει τη θρησκεία των προγόνων του. Στην πορεία της ζωής όμως πολλά άτομα, για διάφορους λόγους, επιλέγουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν ή να ερμηνεύσουν την πίστη τους.
Αυτή η εσωτερική ανάγκη κάποιων ανθρώπων να πιστέψουν κάπου, επιτρέπει σε μερικά «χαρισματικά» άτομα με μεγάλη πειθώ, να γίνουν δημιουργοί νέων θρησκειών ή να δημιουργήσουν παρακλάδια γνωστών θρησκειών και να αποκτήσουν πολυπληθείς οπαδούς` να γίνονται αντικείμενο λατρείας, να στήνουν τελετές και να υπόσχονται στους οπαδούς τους μια νέα μορφή πνευματικής ανάπτυξης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα υπάρχει αφθονία τέτοιων ανθρώπων που προσπαθούν να αναπτύξουν τελετουργίες και που χαρακτηρίζονται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ως περίεργοι και γραφικοί.

Μια ακραία περίπτωση ήταν αυτή του Jim Jones, στη Βόρεια Αμερική. Ο Jim Jones ήταν ιδρυτής του Ναού των Ανθρώπων, μιας αίρεσης η οποία εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του ’60. Το 1973, για να απαλλαγεί από την αμερικάνικη νομοθεσία ο Jones μετακόμισε τα μέλη του Ναού των Ανθρώπων στη Γουιάνα, στη βόρεια ακτή της Νότιας Αμερικής, μέσα στην ζούγκλα. Ο γερουσιαστής Leo Ryan ακούγοντας καταγγελίες για τον παράδεισο του τρόμου από πρώην οπαδούς της αίρεσης στην Καλιφόρνια αποφάσισε να πάρει ένα τηλεοπτικό συνεργείο και να επισκεφτεί τον Ναό των Ανθρώπων στην Γουιάνα. Ενώ ο Jim Jones του παρουσίασε έναν παράδεισο που όλα κυλούσαν ομαλά, ο Leo Ryan έμαθε από κάποια μέλη πως ζούσαν φυλακισμένοι εκεί, σαν σκλάβοι χωρίς να έχουν τρόπο να διαφύγουν. Ο Jones μόλις το έμαθε, διέταξε να σκοτώσουν το Ryan, τους ακόλουθους του και τους δημοσιογράφους. Έτσι όταν ο γερουσιαστής και η ομάδα του ήταν έτοιμη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο σε έναν άσφαλτινο διάδρομο στη μέση της ζούγκλας, εμφανίστηκε ένα εκτελεστικό απόσπασμα σταλμένο από τον Jim Jones πυροβόλησε και σκότωσε πέντε άτομα μαζί και τον γερουσιαστή Leo Ryan. Μετά από αυτό και φοβούμενος πως η κυβέρνηση των Η.Π.Α θα έστελνε στρατό λόγω της δολοφονίας του γερουσιαστή διέταξε τα μέλη του Ναού των Ανθρώπων να αυτοκτονήσουν χαρακτηρίζοντας την πράξη τους επαναστατική. Ο ίδιος πέθανε από σφαίρα στο κεφάλι και είναι πιθανό να αυτοτραυματίστηκε. Το περιστατικό στη Γουιάνα ήταν η μεγαλύτερη απώλεια ζωών Αμερικάνων πολιτών σε μία μη-φυσική καταστροφή μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στο Τενεσί, ο πάστορας Jimmy Morrow ισχυρίζεται ότι χειρίζεται δηλητηριώδη φίδια και θεραπεύει με αυτά, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, εδώ και τριάντα χρόνια. Έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από εκατό άτομα σε αυτές τις τελετές αλλά ο πάστορας λέει πως τα θύματα δεν ήταν αρκετά πρόθυμα να υποβληθούν στην θεραπεία. Ο χειρισμός των φιδιών είναι ένα θρησκευτικό τελετουργικό από ένα μικρό αριθμό των Πεντηκοστιανών στις ΗΠΑ που ξεκίνησε στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Βέβαια, εκτός από τις άσχημες πλευρές υπάρχει και μια αστεία πλευρά όλων αυτών των αιρέσεων. Στο Λος Άντζελες υπάρχει μια οργάνωση που πιστεύει ότι ο Ιησούς ήταν ένας εξωγήινος από τον πλανήτη Αφροδίτη και μέσω του διαλογισμού προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του ή με αγίους σε κοσμικό επίπεδο.
Όλες αυτές οι τελετουργίες της πίστεως μπορεί να είναι αμφισβητήσιμες και ακατανόητες για πολλούς, αλλά αντικατοπτρίζουν αναμφίβολα την αναπόδραστη ανάγκη του ανθρώπου για την υπερβατική επικοινωνία με κάτι ανώτερο από αυτόν… με κάτι θεϊκό. Γενικότερα θα έλεγα να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σ” εκείνους που λένε πως γνωρίζουν τι θέλει ο θεός, γιατί έχω προσέξει πως συμπίπτει πάντα με τις δικές τους επιθυμίες.

Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.
Βολταίρος
Πηγή για ιστορικά και ειδησιογραφικά στοιχεία: Wikipedia
Το Κλειδί της Σκέψης 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα