Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ


“Τάνια, σε γαμάω έτσι που για πάντα να μείνεις γαμημένη. Κι αν φοβάσαι να γαμηθείς δημόσια, θα σε γαμάω κατά μόνας. Θα κόψω μερικές τρίχες από το μουνί σου και θα τις κολλήσω στου Μπόρις το πηγούνι». Τι είναι αυτό; Είναι λογοτεχνία, από το περιβόητο βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα Χένρυ Μύλερ «Ο Τροπικός Του Καρκίνου». Όχι, θα μου πεις, δεν είναι λογοτεχνία, είναι πορνογραφία.
Πες το όπως θέλεις. Ο συγγραφέας, ακόμα και κάποιος κριτικός πιθανόν να ισχυριστεί ότι δεν γίνεται διαφορετικά να βγει η αλήθεια, να αποδοθεί η ένταση του σεξουαλικού πάθους, χωρίς τη χρήση βρώμικων λέξεων. Άσεμνων, απαγορευμένων, τολμηρών λέξεων. Ποιος είσαι εσύ, που το γραφτό ενός μεγάλου, καταξιωμένου συγγραφέα θα το λογοκρίνεις; Θα το πετσοκόψεις. Θα το μακιγιάρεις. Θα αφαιρέσεις λέξεις, θα τις δωσεις μισές.

Άντε να σκεπάσουμε σ’ ένα έργο τέχνης, σ’ έναν πίνακα το γυμνό σώμα του Χριστού επειδή κάποιος ανώμαλος θα αισθανθεί κάτι πονηρό ακόμα και στην εικόνα του θεανθρώπου. Μιλάμε για την Αναϊς Νίν, το αντικείμενο ενός απίστευτου σεξουαλικού πόθου τους Χένρυ Μύλερ, που πιθανόν το πρόσωπο τούτης της αμαρτωλής ομοφυλόφιλης ερωμένης του ενέπνεε το συγγραφικό του ταλέντο όταν έγραφε στην Τάνια του «Τροπικού του Καρκίνου» (στη φωτό η Μαρία ντε Μαδέιρος ως Αναϊς, ο Φρεντ Γουόρντ ως Χένρυ Μύλερ και η Ούμα Θέρμα ως Τζουν σε ταινία του 1990).
«Τάνια, μπορεί;να γεμίσεις το πράμα σου με βατράχια, νυχτερίδες, σαύρες. Μπορείς να αφοδεύσεις αρπισμούς άμα κάνεις κέφι ή, να δέσεις ένα σαντούρι στον αφαλό σου».
Τι γράφει ο άνθρωπος. Και ολίγη Αναϊς Νίν από το βιβλίο της «Ημερολόγια», που αναφέρεται στην ερωτική σχέση της με τον Μύλερ αλλά και με την σύζυγο του Τζουν. Φοβερά πράγματα.
«Η σχεδόν πόρνη Τζούν μέσα μου εξαγνίζεται. Έχει μια αγνότητα που τρέλλαινε τον Χένρυ, μια επιβλητική αγνότητα στην ύπαρξή της, όπως την είδα το απόγευμα καθισμένη στη γωνία του καναπέ, φωτεινή, διάφανη, υπερφυσική. Ο Χένρυ μου μιλάει για την απέραντη προστυχιά της. Καταλαβαίνω ότι της λείπει η τιμιότητα. Η προστυχιά, όμως, σου δίνει τη χαρά της βεβήλωσης. Όχι, η Τζουν δεν είναι δαίμονας. Η ζωή είναι δαίμονας που κυριεύει την Τζουν, και η συνουσία της με τον δαίμονα είναι άκρατη, επειδή η βουλιμία της για ζωή είναι τεράστια, είναι η επιθυμία της να δοκιμάσει και τα πιο πικρά αρώματα».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα