Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι δέκα σημαντικότερες καλλιέργειες αρωματικών φυτών


Ποιες είναι οι δέκα σημαντικότερες καλλιέργειες αρωματικών φυτών που εξελίσσονται σε πραγματικά χρυσορυχεία τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών τειχών; Ποιες είναι οι αποδόσεις τους, για να ξέρετε και τι θα ζητήσετε στις οικονομικές σας συμφωνίες, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε στην καλλιέργειά τους;  Απαντήσεις σε όλες τις εύλογες ερωτήσεις και απορίες δίνει o Περικλής Διαμαντόπουλος, επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής στην Εταιρεία «Ελληνική Γεωργία», ο οποίος μας αναλύει τα 10 αυτά φυτά.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (Ocimum basilicum, Lamiaceae):  Καλλιεργείται για αρτυματική-φαρμακευτική χρήση και για το αιθέριο έλαιο σε μικρή έκταση. Είναι φυτό μονοετές και έχει ύψος 20-80 cm. ανάλογα με την ποικιλία (λεπτόφυλλος, πλατύφυλλος, συμπαγής κλπ). Ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα. Το νωπό υπέργειο τμήμα του φυτού αποδίδει 1.500-2.000 κιλά ανά στρέμμα ενώ το ξηρό βάρος κυμαίνεται από 300-400 κιλά ανά στρέμμα. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη αναβλαστική ικανότητα γι’αυτό γίνονται και αρκετές συλλογές το χρόνο. Η περιεκτικότητα του αιθέριου ελαίου στα ξηρά φύλλα είναι 0,7 %.

Η Αίγυπτος έχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά του βασιλικού και εφοδιάζει την Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Στην Ελλάδα, η ξηρή δρόγη έχει ακαθάριστη πρόσοδο περί τα 1000 Ευρώ/στρέμμα. Επίσης, θα μπορούσε να αποφέρει, ως αιθέριο έλαιο με πώληση στην παγκόσμια αγορά, εισόδημα 30-70 Ευρώ ανά κιλό ανάλογα με το χημειότυπο του βασιλικού.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (Rosmarinus officinalis, Lamiaceae): Είναι αειθαλής πολυετής θάμνος ύψους 1,5-2 m. Προσαρμόζεται σε ποικιλία εδαφών. Το φυτό φτάνει σε πλήρη απόδοση τον 3ο χρόνο. Η απόδοση σε νωπό φυτικό υλικό είναι γύρω στα 1.000-1.500 κιλά ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 350-500 κιλά ξηρό φυτικό υλικό. Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι περίπου 0,6 %. Κυρίαρχη θέση στην παραγωγή του έχουν η Ισπανία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Οι τιμές του αιθέριου ελαίου στην παγκόσμια αγορά κυμαίνονται από 45-50 Ευρώ το κιλό.

ΔΙΚΤΑΜΟ (Origanum dictamnus, Lamiaceae):  Είναι πολυετές (4-5 έτη) ενδημικό φυτό που αυτοφύεται και καλλιεργείται ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου το θεωρούσαν φυτό «πανάκεια». Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία,  και φύεται ακόμα και σε άγονα εδάφη. Έχει ύψος 30-40 εκ., τα φύλλα είναι μικρά ωοειδή μήκους 8-10 mm, παχουλά και καλύπτονται από χνούδι και τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα. Η στρεμματική απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται από 400-600 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό βάρος είναι 40 %. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο είναι 4-5 Kgr/στρ.  Είναι η καλλιέργεια με τη μεγαλύτερη δυνητικά ακαθάριστη πρόσοδο (2.000 Ευρώ/στρέμμα). Το αιθέριο έλαιο θα μπορούσε αντίστοιχα να απολαύσει ιδιαίτερα υψηλές τιμές, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται και στην ποτοποιία.

ΘΥΜΑΡΙ (Thymus vulgaris, Lamiaceae): Είναι μικρός πολυετής θάμνος (4-6 έτη) με τετραγωνισμένους βλαστούς 20-40 εκ ύψος. Έχει φύλλα μικρά άμισχα, με χρώμα γκριζωπό. Τον πρώτο χρόνο η απόδοση είναι 1.000-1.200 κιλά ανά στρέμμα και 225-300 κιλά είναι η απόδοση σε αποξηραμένο προϊόν. Οι υψηλότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται κατά τον τρίτο χρόνο. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο (1-3% σε ξηρά φύλλα) κυμαίνεται μεταξύ 2,5-5 Κgr/στέμμα.  Διαθέτει χωνευτική, σπασμολυτική, αποχρεμπτική και διουρητική δράση. Κύρια συστατικά του είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη (20-80%). Η παραγωγή της Ισπανίας θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως και οι τιμές του θυμαρέλαιου μπορεί να φτάσουν και τα 40 Ευρώ ανά κιλό.

ΛΕΒΑΝΤΑ (Lavandula angustifolia, Lamiaceae) – ΛΕΒΑΝΤΙΝΗ ( Lavandula intermedia): Η λεβάντα είναι φυτό πολυετές με διάρκεια ζωής 10 ή και περισσότερα χρόνια. Είναι μικρός θάμνος που φτάνει τα  30-80 cm με όρθιους τετράγωνους βλαστούς. Κύρια παραγωγός χώρα είναι η Γαλλία, η οποία κατέχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Τρεις ποικιλίες καλλιεργούνται, κυρίως, ανάλογα με  το υψόμετρο: Η Lavandula spica  σε υψόμετρο 0-600 m., η Lavandula hybrida στα 400-700 m. και η Lavandula vera στα 600-1300 m.

Η απόδοση είναι περίπου 120 κιλά χύδην λεβάντας ανά στρέμμα. Οι αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο κυμαίνονται ανάλογα με την παραγωγή και την ποικιλία από 1,2-7 κιλά/στρέμμα. Η Λεβαντίνη αποδίδει αιθέριο έλαιο που ανέρχεται ακόμα και σε 8,5 κιλά/στρέμμα. Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται ευρύτατα τόσο στη βιομηχανία καλλυντικών όσο και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Η τιμή του κυμαίνεται 69-76 Ευρώ ενώ η τιμή της λεβαντίνης φτάνει τα 20-25 Ευρώ/κιλό. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ανά στρέμμα τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή πώλησης.

ΜΕΝΤΑ (Mentha sp. Lamiaceae):  Άριστη μέση θερμοκρασία για την καλλιέργεια της μέντας είναι οι 17 οC. Η καλλιέργεια της μέντας είναι πολύ απαιτητική σε νερό. Μπορεί να χρειαστούν και τρία ποτίσματα την εβδομάδα. Οι αποδόσεις φθάνουν τα 1500-2000 κιλά χλωρό χόρτο. Η  ξηρή δρόγη κυμαίνεται 250-300 κιλά ανά στρέμμα. Η ποσότητα αιθέριου ελαίου ανέρχεται σε 6-7 Kgr/στρέμμα.

Έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και ειδών προσωπικής υγιεινής. Το μειονέκτημα είναι ότι προσβάλλεται από τη σκωρίαση με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποδόσεις του αιθέριου ελαίου. Η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 35 ευρώ/ στρέμμα.

ΡΙΓΑΝΗ (Origanum vulgare, Lamiaceae) Aυτοφυούμενο φυτό σε διάφορα μέρη της Ευρώπης κυρίως στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα αυτοφύεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη του κόσμου. Σε χλωρό βάρος η στρεμματική απόδοση είναι 1.000-1.500 κιλά και σε ξηρό βάρος φτάνει τα 400 κιλά. Με την απόσταξη παραλαμβάνουμε περίπου 3 κιλά αιθέριου ελαίου ανά στρέμμα.  Το αιιθέριο έλαιο της ρίγανης (ριγανέλαιο) έχει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Η ξηρή δρόγη αποδίδει στον παραγωγό μέχρι 2,5 ευρώ ανά κιλό.

ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis sp., Lamiaceae) Αυτοφύεται στην Ελλάδα σε υψόμετρο >1000 m σε ασβεστολιθικές εκτάσεις. Η μέση παραγωγή κυμαίνεται στα 100 – 150 κιλά ξηρού προϊόντος. Η ξηρή δρόγη αποφέρει εισόδημα της τάξης των 4 ευρώ ανά κιλό.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (Salvia sp. Lamiaceae):  Πολυετές, θαμνώδες με πολυάριθμα κλαδιά φτάνει τα 70 cm ύψος. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 6-10 χρόνια. Στρεμματική απόδοση: 1.500-2.500 Kgr/στρέμμα. Ξηρά φύλλα: 350 Kgr/στρέμμα. Η παραγωγή αιθέριου ελαίου φτάνει περίπου τα  7,5 Kgr/στρέμμα.  Τα ξηρά φύλλα του φασκόμηλου ανάλογα με την εποχή πώλησης μπορούν να προσδώσουν σημαντικά κέρδη από 2.000-3.500 ευρώ ανά τόνο ξηρού προϊόντος.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria chamomilae, Compositae) Μονοετές φυτό ύψους 10-35 εκ. Τα άνθη είναι μικρά, χρώματος κίτρινου και έχουν το τυπικό σχήμα της μαργαρίτας. Η παραγωγή νωπών ανθοκεφαλών κυμαίνεται μεταξύ 400-700 κιλών ανά στρέμμα. Η παραγωγή ξηρών κεφαλίδων ποικίλει μεταξύ 50-120 κιλά ανά στρέμμα. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο είναι μεταξύ 200-1.200 gr/στρέμμα.  Οι τιμές του χαμομηλιού σε ξηρές ανθοκεφαλές κυμαίνονται από 3-8 Ευρώ/κιλό. Οι τιμές εξαρτώνται από την τιμή διαπραγμάτευσης σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση της περιόδου πώλησης του φυτικού προϊόντος.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα