Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Τι συμβαίνει με τα αναβράζοντα δισκία;

Η πιο δημοφιλής μορφή φαρμάκων, παυσίπονων, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον τα αναβράζοντα δισκία, εκείνα που διαλύονται σε νερό και τα λεγόμενα πόσιμα εναιωρήματα. Αναμφισβήτητα αποτελούν μια εύκολη λύση για κείνους που δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια και κάψουλες. Λέγεται όμως πως κρύβουν ένα ρίσκο για την υγεία. Είναι αλήθεια ή όχι;

Δημιουργούν υπέρταση;

Βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, αποκάλυψε ότι τα διαλυόμενα και τα αναβράζοντα δισκία αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νάτριο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό ισχύει για άτομα που τα καταναλώνουν συστηματικά – παίρνοντας μάλιστα το μέγιστο της ημερήσιας δόσης. Επομένως η συνταγογράφησή τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, ενώ όσοι τα πίνουν θα πρέπει να παρακολουθούνται μήπως παρουσιάσουν υπέρταση. Βέβαια οι εσώκλειστες οδηγίες στα περισσότερα από τα σκευάσματα αναφέρουν την περιεκτικότητά τους σε νάτριο (αρκεί να τις διαβάσει κάποιος προσεκτικά) – προειδοποιώντας όσους έχουν λόγους να περιορίζουν το αλάτι στη διατροφή τους.

Όχι οποιοδήποτε νάτριο

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Άλλοι επιστήμονες – απαντώντας στη βρετανική έρευνα – τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα του αλατιού που καταναλώνει στο φαγητό του αυτός που παίρνει τα αναβράζοντα (ή διαλυόμενα σε νερό) δισκία. Όμως το κυριότερο είναι, όπως ισχυρίζονται, ότι η υπέρταση προκαλείται μόνο από το χλωριούχο νάτριο (σ.σ. το κοινό επιτραπέζιο – επεξεργασμένο – αλάτι). Τα σκευάσματα που αφρίζουν και διαλύονται στο νερό συνήθως δεν περιέχουν χλωριούχο νάτριο αλλά διάφορα άλατα νατρίου (κιτρικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, φωσφονικό νάτριο κλπ.), που δε δημιουργούν υπέρταση. Δεν έχουν όλες οι μορφές του νατρίου την ίδια επίδραση, τονίζουν οι ειδικοί και εκτιμούν πως η βρετανική μελέτη χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα