Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η Διατροφή κατα της γρίπης

Η σωστή κι επιλεγμένη διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό από την γρίπη. Ποια τρόφιμα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για την προστασία της υγείας μας; Είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών προκειμένου να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από την γρίπη, αλλα΄και κάθε ασθένεια. Οι τροφές αυτές είναι:



- Β-καροτένιο: συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NK κύτταρα), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων. Κυριότερες διατροφικές του πηγές είναι: τα καρότα καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα).

- Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων και αντισωμάτων (πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Κυριότερες φθινοπωρινές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.



- Βιταμίνη Ε: Συντελεί στην παραγωγή κυττάρων με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), οι ξηροί καρποί.

- Ψευδάργυρος: Έχει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι: φασόλια, καρύδια.


Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά εποχής: Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά κάνουν απολαυστικό το τραπέζι μας και τη διάθεσή μας. Συνοδεύσετε πάντα τα κυρίως γεύματα σας με μια σαλάτα. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην αναδόμηση της επιδερμίδας και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η όψη της. Παράλληλα εμπλουτίστε τη σαλάτα σας προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά: αχλάδι, μήλο, πορτοκάλι, σταφύλι, λάχανο, κουνουπίδι, παντζάρια, σπανάκι, μπρόκολο, σέλινο, ακτινίδιο.

Ενυδάτωση: Απαραίτητη για μία καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία! Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι αναγκαία, εάν αναλογιστούμε ότι το 50-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, οπότε η συνεχής αναπλήρωση των υγρών που χάνει ο οργανισμός είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι χωρίς καθόλου υγρά δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερες από περίπου τρεις ημέρες. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα υγρά στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος (Ritz & Berrut 2005). Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος. 
Μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα. 
Μεταφορά και χρήση υδατοδιαλυτών βιταμίνων 
Αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα 
Ενυδάτωση του δέρματος και των άλλων ιστών.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών επιφέρει σοβαρές παρενέργειες. Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος και ο συνολικός όγκος του αίματος. Η μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο. Χωρίς νερό ο εγκέφαλος, το αίμα, οι μυς, και τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τα συμπτώματα είναι κόπωση και μακροπρόθεσμα, κυκλοφορικά προβλήματα καθώς και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος με πιθανότητα εμφάνισης κραμπών, εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να κρατήσουμε το σώμα μας καλά ενυδατωμένο, οφείλουμε η ημερήσια κατανάλωσή μας σε υγρά να ανέρχεται στα 2-2,5 λίτρα, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της πρόσληψης νερού, αλλά και στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα (ξηρών καρπών) χυμοί).

Επιπλέον, στην καθημερινή ενυδάτωση συμβάλλουν και όλα τα ροφήματα (π.χ. τσάι χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος (βιολογικός) καφές, ρόφημα κρόκου Kοζάνης, ρόφημα κουρκουμά και καγιέν), τα οποία αποτελούν έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπο για να ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη.

Όλες τις βιταμίνες τις παίρνουμε και από συμπληρώματα διατροφής, που σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας και χτίζουν προστασία από κάθε ιό και ασθένεια που χτυπάει το περιβάλλον μας, κρατώντας μας μακριά από φάρμακα-φαρμάκια.

Κατερίνα Μηστριώτη (σύμβουλος κλινικής διατροφολογίας)

diet-web

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα