Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ύφασμα 9.000 ετών βρέθηκε στην Ανατολία



Φεβρουάριος 16, 2014.

Οι ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου οικισμού στο Τσαταλογιούκ- Çatalhöyük , στην κεντρο-ανατολική επαρχία του Ικονίου, έφεραν στο φως ένα κομμάτι ύφασμα, υφασμένο από λινάρι.


Το ύφασμα βρέθηκε σε οικία που κάηκε πριν από 9.000 χρόνια.
Στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού εργάζονται συνολικά πάνω από 120 επιστήμονες από 22 χώρες. Το ύφασμα που βρέθηκε ήταν τυλιγμένο γύρω από τον σκελετό ενός μωρού και αποτέλεσε το πιο εντυπωσιακό εύρημα.

Η ανακάλυψη έγινε το Σεπτέμβριο του 2013 και ο επικεφαλής των ανασκαφών , καθηγητής του πανεπιστημίου του Stanfordo Ian Hodder, είπε ότι η πιο σημαντική αρχαιολογική  ανακάλυψη του 2013.

Αναφερόμενος στο κομμάτι του υφάσματος δήλωσε: «Οι φλόγες της πυρκαγιάς θέρμαναν το έδαφος και τα θεμέλια του κτηρίου, δημιουργώντας έτσι μια επίδραση ξήρανσης, παρόμοια με αυτή που  παρατηρούμε στους κλιβάνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ύφασμα διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι αυτό το λινό ύφασμα είναι με ίνες κάνναβης. Είναι το πρώτο και το καλύτερα διατηρημένο στολίδι στο είδος αυτό στο κόσμο».

Το ύφασμα είναι πολύ λεπτό, πιθανότατα, το έφεραν στην Κεντρική Ανατολία από την Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζουμε ότι  κατά την εποχή αυτή υπήρχε αποδεδειγμένα εμπόριο στις περιοχές αυτές κατά τη νεολιθική εποχή.

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι στο χώρο αυτόν του Τσαταλογιούκ έχουν εντοπισθεί πολλά σημαντικά  προϊστορικά ευρήματα.

«Έχουμε ανακαλύψει μια νέα τοιχογραφία, επάνω στη δομή των σπιτιών της Νεολιθικής εποχής. Τα ογκώδη τοιχώματά των δομών αυτών είναι κατασκευασμένα από τούβλα. Υπάρχει μια μοναδική τοιχογραφία με κόκκινο και μαύρο χρώμα σε λευκό φόντο. Υπάρχουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα», είπε ο Hodder.

--

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα