Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Θέλετε να μείνετε υγιείς; Πλύνετε τα χέρια σας!

handwashing

Δίπλα στο «κλείσε το φως» ή το «μην χτυπάς δυνατά την πόρτα», ίσως θα πρέπει να διδάξετε από νωρίς τα παιδιά σας να υπακούν στην οδηγία «πλύνε τα χέρια σου» γιατί αυτή θα τα βοηθήσει να παραμείνουν υγιή.


Το πλύσιμο των χεριών έχει όντως αποδειχθεί πως είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να έχει κάποιος καλή υγεία. Για ποιο λόγο; Επειδή τα χέρια είναι ο υπ’ αριθμόν 1 τρόπος για να μεταδοθούν τα μικρόβια, αφού αυτά θα ακουμπήσουν τα μάτια σας, το στόμα και τη μύτη σας, που αποτελούν εισόδους για κάθε λογής βακτήρια.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας;
Με τα χέρια σας αγγίζετε τα πάντα γύρω σας και είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να επικοινωνούν τα μολυσματικά μικρόβια. Μερικές κοινές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω χεριών περιλαμβάνουν τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και μια σειρά από διαρροϊκές ασθένειες. Να θυμάστε πως το τελευταίο μικρόβιο που έχετε στο στομάχι σας, πιθανότατα το πήρατε από τα χέρια σας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από διαρροϊκές ασθένειες κατά 50%, σύμφωνα με μελέτες.
Πώς μπορεί να κρυολογήσετε αν δεν πλένετε τα χέρια σας;
Τα μικρόβια μπορούν να ζουν σε άψυχα αντικείμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αγγίξετε μολυσμένες επιφάνειες, τα μικρόβια φτάνουν στα χέρια σας. Τελικά, αγγίζοντας με τα χέρια σας τα μάτια, τη μύτη, ή το στόμα σας βοηθάτε τα μικρόβια να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του οργανισμού σας.
Πού είναι πιο πιθανό να πάρετε μικρόβια;
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η τουαλέτα και όλα όσα σχετίζονται μ’ αυτήν. Επίσης, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, τα τηλέφωνα και τα τηλεχειριστήρια μπορούν να έχουν επάνω τους κάποια μικρόβια. Τα περισσότερα βακτήρια, ωστόσο, καθώς και οι ιοί… προτιμούν τα θερμά και υγρά περιβάλλοντα, όπως μια πετσέτα στο μπάνιο.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλένετε τα χέρια σας;
Ο σωστός τρόπος για να πλένετε τα χέρια σας είναι με σαπούνι και ζεστό νερό για όσο διάστημα έχετε υπομονή, ο στόχος σας ωστόσο θα πρέπει να είναι τα 20 με 30 δευτερόλεπτα.
Τι γίνεται με τα νύχια; Είναι απαραίτητη μια βούρτσα νυχιών;
Δεν χρειάζεται καμία ειδική βούρτσα νυχιών για να καθαρίσετε τα νύχια σας. Απλά  βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας και κάτω από τα νύχια.
Εχει σημασία η θερμοκρασία του νερού;
Δεν έχει σημασία η θερμοκρασία του  νερού, αλλά αν είναι πάρα πολύ καυτό θα σας αποτρέψει από τα ξαναπλύνετε για πολύ καιρό… Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε το σαπούνι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, καθώς τα πλένετε. Ιδανικά το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό.
Μήπως χρειάζεται αντιβακτηριακό σαπούνι;
Το σαπούνι και το νερό είναι μια πολύ καλή λύση για τα βρώμικα χέρια. Κάθε σαπούνι έχει συστατικά που διασπούν τα κύτταρα των βακτηρίων και οδηγούν στη θανάτωσή τους. Και αν δεν υπάρχει σαπούνι ή διαθέσιμο νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό που να περιέχει οινόπνευμα με τουλάχιστον 60% αλκοόλης, αν και αυτό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό αν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα.
Είναι κάποια σαπούνια καλύτερα από άλλα; Πρέπει να περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά;
Οποιοδήποτε σαπούνι κάνει.
Ενα απλό ξέβγαλμα των χεριών δεν είναι αποτελεσματικό;
Ενα γρήγορο ξέβγαλμα δεν πρόκειται να καθαρίσει τα χέρια σας. Μόνο το πλύσιμο με σαπούνι θα τα καθαρίσει.
Δεν υποτίθεται ότι η έκθεση σε ορισμένα βακτήρια κάνει καλό επειδή συσσωρεύει αντίσταση στον οργανισμό;
Η έκθεση σε μικρές ποσότητες μικροβίων είναι όντως καλή για τον οργανισμό, αλλά δεν είναι καλό να… παίζει κανείς με ένα ολόκληρο βάζο γεμάτο σαλμονέλα. Η δόση είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει το σώμα. Μην ξεχνάτε ότι ο καθένας μας συναντάει καθημερινά στο δρόμο του έναν σημαντικό αριθμό μικροβίων που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πάντα σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Δεν χρειάζεται όμως να… προκαλούμε την τύχη μας και να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κινδύνους.
Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας μετά την κηπουρική;
Το σωστό είναι να πλένει κάποιος τα χέρια του ακόμα κι αν φοράει γάντια, επειδή υπάρχουν βακτήρια και παράσιτα σε ορισμένες περιοχές του εδάφους και του χώματος.
Μπορεί κανείς να αρρωστήσει από την επαφή με ένα κατοικίδιο;
Πιθανότατα δεν μπορεί κάποιος να αρρωστήσει αγγίζοντας το κατοικίδιό του. Αν όμως το κατοικίδιο είναι άρρωστο και στη συνέχεια χωρίς να πλύνει τα χέρια του αγγίξει άλλο κατοικίδιο, μπορεί να μεταφέρει τα μικρόβια και να σταθεί η αφορμή για να αρρωστήσει και το άλλο ζώο.
Πρέπει να πλένει κάποιος τα χέρια του πάρα πολύ;
Δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κάποιος στην υπερβολή. Αν όμως δουλεύει σε κάποια δουλειά που έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως σε έναν οίκο ευγηρίας για παράδειγμα, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του, θα πρέπει να προσέξει κάτι άλλο: To υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να του δημιουργήσει ρωγμές. Και μια ρωγμή στο δέρμα είναι κάτι σαν ένας αυτοκινητόδρομος για το μικρόβιο, καθώς τού δίνει άμεση και ευρεία πρόσβαση στο σώμα. Για να μη συμβεί αυτό οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενυδατικό σαπούνι και να απλώνουν μια ενυδατική λοσιόν επανειλημμένα στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πότε είναι σημαντικό να πλένει κάποιος τα χέρια του;
Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας κάθε μα ΚΑΘΕ φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και σίγουρα πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε ή να προετοιμάζετε το φαγητό. Το πλύσιμο των χεριών κατά την προετοιμασία των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως όταν δουλεύετε με ωμό κρέας, πουλερικά ή αυγά. Εάν επίσης φροντίζετε κάποιον άρρωστο, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας, όπως και αν πρόκειται να αλλάξετε πάνα (τα πλένετε και πριν και μετά). Κάθε φορά που είστε άρρωστοι, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας αν φτερνιστείτε ή βήξετε. Κάθε φορά που βγάζετε έξω τα σκουπίδια του σπιτιού επίσης. Μετά το τάισμα των κατοικιδίων, όταν τους δίνετε λιχουδιές από τα χέρια σας και βέβαια αφού καθαρίσετε τα απόβλητά τους επίσης.
Τέλος, μην ντρέπεστε να ρωτάτε τους οικείους σας αν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Το αντίθετο. Θα πρέπει να τους το υπενθυμίζετε συχνά πυκνά για την περίπτωση που οι ίδιοι το έχουν ξεχάσει.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα