Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αυτοσεβασμός


autosebasmos
Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλός είναι ο σεβασμός. Είναι κάτι που μαθαίνουμε από παιδιά. Ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, προς τους συνανθρώπους μας, κτλ. Αλλά κάτι που συνήθως δεν μαθαίνουμε ως παιδιά, αν και θα μας χρειαστεί αρκετά στην ενήλικη ζωή μας, είναι ο αυτοσεβασμός. Ο αυτοσεβασμός είναι ίσως μία από τις πιο βασικές πτυχές μιας αρμονικής σχέσης με τον εαυτό σας και μια σημαντική προϋπόθεση για να έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση. Θα αναφερθούμε σε 5 απλά βήματα που θα σας δείξουν τον δρόμο για να αρχίσετε να δείχνετε τον απαιτούμενο σεβασμό στον εαυτό σας.

  1. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη. Αν κάποιος σας συμπεριφερόταν άσχημα θα τον σεβόσασταν; Μάλλον όχι. Συμπεριφερθείτε καλά στον εαυτό σας και μιλήστε του όμορφα. Φράσεις όπως «είμαι ηλίθιος», «δεν είμαι άξιος για τίποτα», κτλ θα σας κάνουν μόνο κακό και θα σας κρατήσουν μακριά από την επίτευξη των στόχων σας αφού ποτίζουν τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.
  2. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Αν ανακαλύπτατε πως κάποιο κοντινό σας άτομο σας λέει ψέματα θα πληγωνόσασταν, ενώ παράλληλα μπορεί εσείς ο ίδιος να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας, να είστε ειλικρινείς και έντιμοι μαζί του. Αν είστε μέσα σε μια κακή κατάσταση, παραδεχτείτε την πραγματικότητα και προσπαθήστε να βελτιώσετε την κατάσταση. Να είστε αισιόδοξος σε μια άσχημη κατάσταση αλλά χωρίς να εξαπατάτε τον εαυτό σας λέγοντας του ψέματα. Η αισιοδοξία που περιλαμβάνει ψέματα είναι σαν δηλητήριο για τον εαυτό σας.
  3. Απαιτήστε τον σεβασμό από τον κόσμο γύρω σας και δείξτε σεβασμό στον κόσμο γύρω σας. Οι άνθρωποι πολλές φορές μαθαίνουν ένα μοντέλο συμπεριφοράς και το ακολουθούν για όλους. Αν κάποιος φέρεται άσχημα στον εαυτό του, θα φέρεται άσχημα και στους άλλους. Και αν κάποιος φέρεται άσχημα στους άλλους θα φέρεται άσχημα και στον εαυτό του. Δείξτε σεβασμό και δεχτείτε σεβασμό δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς.
  4. Φροντίστε τον εαυτό σας. Προσέξτε την εικόνα σας, το σώμα σας, την εμφάνισή σας, τη διατροφή σας… κλπ. Αφιερώστε χρόνο στο να ασκηθείτε, πιείτε άφθονο νερό και ξεκινήστε να ασχολείστε με πράγματα που σας αρέσουν. Χαλαρώστε, απολαύστε και χαρίστε στον εαυτό σας πράγματα που αγαπάει.
  5. Γνωρίστε τον εαυτό σας. Ανακαλύψτε τα ταλέντα σας, τις επιθυμίες σας, τα κίνητρα σας, τον τρόπο που σκέφτεστε, τα ένστικτα σας και ένα σωρό άλλα γνωρίσματα του χαρακτήρα σας που πιθανώς αγνοούσατε. Ξεκινήστε σήμερα μια διαδικασία ενδοσκόπησης ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας και να σταματήσετε να κάνετε ότι κάνουν οι άλλοι. Αν δεν σεβαστείτε τον εαυτό σας όλα αυτά τα όνειρα, οι στόχοι και οι επιθυμίες που έχετε δεν θα γίνουν πραγματικότητα ή θα δυσκολευτείτε πολύ να τα καταφέρετε αφού θα έχετε για αντίπαλο και τον εαυτό σας. Όλα εξαρτώνται από εσάς. Ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι καταστάσεις, ούτε τα γεγονότα μπορούν να σας αποτρέψουν από το να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Μπορούν μονάχα να σας καθυστερήσουν αλλά όχι να σας εμποδίσουν.
Ο αυτοσεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε αρετής.
John Herschel

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα