Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων, υπηρεσία και πνευματικότητα



Σπάνια οι νέοι στην εποχή μας προγραμματίζονται απ' την οικογένεια και την κοινωνία στο να λάβουν μια επαγγελματική κατεύθυνση με στόχο την υπηρεσία στην κοινωνία. Αντί αυτού, ο στόχος που τους θέτουν είναι να βγάλουν χρήματα και να έχουν “επιτυχία” για να “χαρούν τη ζωή” με το επάγγελμα που θα διαλέξουν. Όμως έτσι δεν εκπληρώνεται ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης πραγματώνεται όταν ο άνθρωπος καταφέρει να θέσει όλα του τα ταλέντα, τις γνώσεις και τις δυνατότητες στην υπηρεσία του ανθρώπου, της κοινωνίας και της φύσης. Αυτό μετρά ως πραγματική επιτυχία και αυτό φέρνει βαθιά ικανοποίηση, γαλήνη, δύναμη, υγεία κι ευτυχία στον άνθρωπο, καθώς δεν ζει ά-Σκοπα, αλλά πραγματώνει το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί.



Πρώτο βήμα λοιπόν στον επαγγελματικό προσανατολισμό του νέου είναι να αντιληφθεί τι αγαπά να κάνει και τι ταλέντα έχει. Θα περάσει βέβαια μέσα από μια αμφισβήτηση αυτή η σκέψη: “αγαπώ την τάδε ενασχόληση επειδή θα μου ανεβάσει το εγώ, επειδή θα φέρει χρήμα και φήμη, ή επειδή θα γίνω ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που θα βοηθήσει τα γρανάζια της εξέλιξης στη γη να κινηθούν σωστότερα και να συμβάλλω έτσι στην εξέλιξή της, που τόσα εμπόδια και καθυστερήσεις έχει;” Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα αρνηθεί μια λαμπρή καριέρα αν την αγαπά, όμως μέσα σε αυτή τη λαμπρή καριέρα, τι θέλει να περάσει στον κόσμο;

Οι γονείς θα παίξουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό το πρώτο βήμα του νέου: με τα όνειρά τους γι' αυτόν, με την πίστη τους στις ικανότητές τους, με την βοήθεια την υλική και συναισθηματική, θα προωθήσουν το παιδί τους να κινηθεί αποτελεσματικά στην κοινωνία. Πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουν τις ικανότητες και τις κλίσεις του παιδιού, αντί να προβάλλουν δικές τους φιλοδοξίες κι απωθημένα. Πρέπει να αναγνωρίσουν το παιδί τους γι' αυτό που είναι και μετά να το καθοδηγήσουν ανάλογα. Ούτε και μια νοοτροπία κακώς εννοούμενης ελευθερίας είναι σωστή, “κάνε ό,τι θέλεις”, η οποία δεν δείχνει παρά αμέλεια και ανευθυνότητα του γονιού στο καθήκον του να καθοδηγήσει το παιδί, να του βάλει σωστά όρια και πειθαρχίες. Ειδικά ο πατέρας, που συμβολίζει το μέλλον για το παιδί, θα παίξει σημαντικό ρόλο με τα οράματά του και την καθοδήγησή του στο να ανοίξει δρόμους για το μέλλον για το παιδί του.

Μια σημαντική ερώτηση που μπορεί να κάνει στον εαυτό του ο νέος για να δει πως μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και μέσα απ' το επάγγελμά του, είναι, “τι ανάγκες βλέπω ότι έχει η κοινωνία για να γίνει καλύτερη;” Αυτή η σκέψη και η διαπίστωση θα θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο βήμα για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Το δεύτερο βήμα για τον νέο είναι να πλουτίσει όσο το δυνατόν την φαρέτρα των ικανοτήτων του, με τις κατάλληλες σπουδές και μελέτες ή ασκήσεις, μια διαδικασία που ουσιαστικά δεν τελειώνει ποτέ στη ζωή. Έχοντας λοιπόν τα κατάλληλα εφόδια, θα μπορέσει πρακτικά πλέον να εξυπηρετήσει τον κόσμο και δεν θα μείνει μόνο σε όνειρα και οράματα. Επιπλέον, αν επιλέγει σπουδές με τον στόχο και το όραμα να γίνει αποδοτικός στην βοήθεια της κοινωνίας, θα έχει περισσότερη ενέργεια, επιμέλεια και αποτελεσματικότητα στις σπουδές του.Πάντα ένας στόχος είναι κινητήριος κι ενεργοποιητική δύναμη.

Βασικό ρόλο στην πραγματική επιτυχία του νέου στις σπουδές και στην καριέρα του, θα είναι η πνευματικότητα. Ο σωστός διαλογισμός θα θρέψει το νου, θα τον γεμίσει ψυχική ενέργεια, η οποία θα τον πλουτίσει με χαρίσματα, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Η πλήρης αποφυγή φαύλων συνηθειών, όπως το τσιγάρο, το χασίς, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και οι πρώιμες ή και λάθος σεξουαλικές σχέσεις, θα του επιτρέψουν να κρατήσει τον “κουβά” του χωρίς τρύπες απ' τις οποίες θα διαρρέει η ενέργεια και θα αποφύγει έτσι βασικές αιτίες καταστροφής του εγκεφάλου του. Μια αγνή ζωή με στόχο, χωρίς καταστροφικές συνήθειες και σκέψεις αλλά με δημιουργικότητα, μελέτη και προσφορά, θα δυναμώσει τον εγκέφαλό του και η υπηρεσία του στον κόσμο θα γίνει πολύ αποτελεσματική.


 elenastral

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα