Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ακμή και διατροφή

ακμή και διατροφή
Η ακμή είναι μια νόσος η οποία ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, αλλά και μεγαλύτερους. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Παρότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τα αίτια και τη βαρύτητά της, υπάρχουν ορισμένες βασικές συμβουλές διατροφής οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ακμής:

• Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και άπαχων πηγών πρωτεΐνης. Επίσης, η αποφυγή κατανάλωσης «γρήγορου» φαγητού και τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμινών C, Ε και Α, αντιοξειδωτικών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος, περιορίζουν τις ενδεχόμενες φλεγμονές και μειώνουν την παραγωγή σμήγματος.
• Ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μελέτες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Πιθανολογείται πως αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες τροφές δίνουν «τροφή» στα βακτήρια που αναπτύσσονται στο δέρμα. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το λευκό ψωμί, το ρύζι, αρκετά από τα δημητριακά πρωινού, τα γλυκά, το μέλι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων κ.ά.
• Τα μικρά και συχνά γεύματα πιθανόν να προλαμβάνουν την έξαρση της ακμής, αφού, όπως και η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα μικρά και συχνά γεύματα εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα γλυκόζης αίματος.
• Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με την εμφάνιση ακμής. Η σχέση αυτή, όμως, δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί.
• Ο μύθος της σοκολάτας: Παρ’ ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι γνωρίζαμε πως η κατανάλωση σοκολάτας επιβαρύνει την ακμή, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένας μύθος. Πιθανόν, οι ορμονικές διαταραχές, που αποτελούν αίτιο εμφάνισης της ακμής, συχνά συνοδεύονται από την κατανάλωση σοκολάτας, με αποτέλεσμα να φαίνονται αλληλένδετα τα δύο γεγονότα και η σοκολάτα να ενοχοποιείται ως αίτιο ακμής χωρίς αυτό να συμβαίνει. Φυσικά, η υπερκατανάλωση σοκολάτας σίγουρα δεν έχει καλά αποτελέσματα, αφού είναι κι αυτή πολύ πλούσια σε λιπαρά και το λίπος θα πρέπει να αποφεύγεται για τον περιορισμό της ακμής.
ygeia24
meacolpa

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα