Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η ζωή στα χρόνια της παθοκρατίας




Παρακολουθώντας τα κυρίαρχα θέματα της Ελληνικής πραγματικότητας, διαπιστώνει κανείς μια σειρά από γεγονότα που μπορούν μόνο ως παρεκκλίσεις εκ του ομαλού να θεωρηθούν, δηλαδή να εκληφθούν ως παθολογίες, με την κανονικότητα να αναπαρίσταται αλλά διαφυγούσα. Η φυσιολογική ροή, λογική ακολουθία και συμπεριφορική ευγένεια της δημόσιας ζωής δεν υπάρχει ως αληθινή πέραν από αστικός μύθος.

Προσωπικότητες που εμφανώς χρήζουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω εμφανούς διαταραχής προσωπικότητας διαπρέπουν κατόπιν πολιτικής εντολής σε τομείς όπου δεν έχουν την παραμικρή γνώση και εκπαίδευση – παράδειγμα Γεωργιάδη. Εκτός και αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ότι η διαστρέβλωση της Ιστορίας, ο φανατισμός, οι συμπεριφορικές εκρήξεις και η λατρεία της κάμερας είναι προσόντα που εγγυώνται ότι είναι ικανός και κατάλληλος να διοικήσει μεγάλους οργανισμούς, να αντιμετωπίσει τους περίπλοκους ισολογισμούς τους και να διαπραγματευτεί διαπλοκές που έχουν χτιστεί και διατρανωθεί επί σειρά δεκαετιών ή εν τέλει να αντιληφθεί τι σημαίνει «υπουργός δημόσιας υγείας» και γιατί δεν νομιμοποιείται να δηλώνει ότι «εξυπηρετεί την ιδιωτικό τομέα.»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ( Από τον Όμηρο έως σήμερα)



Δεν γνωρίζω, φίλοι μου, αν άλλοι λαοί είχαν θεσμοποιήσει τον Όρκο, την Ικεσία, τη Φιλοξενία, υπάγοντάς τους μάλιστα στην εποπτεία κάποιου Θεού και δη του σημαντικοτέρου! 
Εμείς πάντως, ως Έλληνες, είχαμε ορίσει τον “Πατέρα θεών τε και ανθρώπων”, το Δία, να προστατεύει, να εποπτεύει αυτών των θεσμών και να τιμωρεί όσους δεν τους τηρούν, όλους τους επίορκους, τους ανελέητους, τους άξενους.
Έτσι ο Έλληνας έμαθε να μην ορκίζεται επί ματαίω, να λυγίζει στις παρακλήσεις του πάσχοντα, να θεωρεί “ιερό” τον ξένο, που θα χτυπήσει την πόρτα του σπιτού του, σεβόμενος τον Όρκιο, τον Ικέσιο και τον Ξένιο Δία, ως συνεχιστής αυτών των εθιμικών νόμων.


Ανοίγουμε, λοιπόν, το βήμα, πάνω στην ομηρική οδό του Ξένιου Δία, και βρισκόμαστε στο παλάτι του Οδυσσέα, στην Ιθάκη. Ο ίδιος λείπει, μαχόμενος στη θάλασσα της επιστροφής του, είναι παρών όμως ο γιος του, ο Τηλέμαχος, που υποδέχεται έναν ξένο, πατρικό φίλο, στην ουσία την ίδια τη θεά Αθηνά, μεταμφιεσμένη σε Μέντη, βασιλία των Ταφίων:

«Ο Μύθος της Διοτίμας» - Πλατωνικός μύθος



Η Διοτίμα από τη Μαντινεία, συνήθως μνημονεύεται ως ιέρεια, και μας είναι γνωστή από το Πλατωνικό Συμπόσιο.
Σύμφωνα με μιαν άποψη, πρόκειται για πρόσωπο επινοημένο από το Πλάτωνα. Η Διοτίμα οδηγεί, ως πραγματική ιεροφάντης, τον ανίδεο ακόμη Σωκράτη στη φιλοσοφική και βαθύτερη (μυστική) έννοια της ερωτικής λειτουργίας, ακολουθώντας την πορεία της θρησκευτικής μύησης και φανερώνοντας σ’ αυτόν σχεδόν τελετουργικά τη «θεωρία της ιδέας». Έτσι η πλατωνική άποψη για την ψυχική ταυτότητα του Έρωτα διατυπώνεται με τόνο μυστηριακό, προφητικό, ποιητικό. 

Χαμογελώ άρα υπάρχω...



''-Θες να σου κάνω ένα μαγικό;'' είπε ο μπαμπάς της λιλιπούτειας ξανθομαλλούσας ύπαρξης καθώς έκαναν τον καθημερινό τους περίπατο, μέσα στο ηλιόλουστο πρωινό μιας ανοιξιάτικης ημέρας!

''-Ναι! Ξέρεις πόσο μου αρέσουν! '' ανεφώνησε εκείνη με ενθουσιασμό!
''- Άκου λοιπόν, τί θα κάνουμε! Θα παρατηρείς κάθε άνθρωπο που θα περνάει, κι εγώ θα σου λέω ποιος θα μας χαμογελάσει και ποιος όχι, πρωτού μας προσπεράσει!''
''-Ωραίο ακούγεται και σίγουρα θα χάσεις γιατί είναι αδύνατο να ξέρεις αν θα χαμογελάσει ο καθένας!''

''-Κι αν κερδίσω τί κερδίζω;''
''-Μία αγκαλιά! Αν κερδίσω όμως εγώ;''
''-Μμμμ... πολύτιμο το βραβείο μου θα έλεγα! Αν κερδίσεις εσύ μικρή μου, θα έχεις το πιο νόστιμο παγωτό χωνάκι που φτιάχτηκε ποτέ! ''
''-Ναι!!!! Τέλεια! Ας αρχίσουμε μπαμπά, βλέπω πολύ κόσμο να μας πλησιάζει! ''
''-Ωραία, οπότε ξεκινάμε! Ας στοιχηματίσουμε γι’αυτήν την ηλικιωμένη κυρία που έρχεται! Λέω πως θα χαμογελάσει σίγουρα! ''
''-Χμμμ, θα χάσεις! Δεν την βλέπεις πόσο στενοχωρημένη είναι;! Ούτε που θα μας προσέξει! ''

Η Γλυκοπατάτα και η Καλλιέργεια της

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


Η γλυκοπατάτα πέρα από την ονομασία της δεν έχει καμία σχέση με την πατάτα που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο όπως και η πατάτα καλλιεργείται για τις κονδυλώδεις ρίζες της, οι οποίες είναι πλούσιες σε άμυλο και βιταμίνη C και χρησιμοποιούνται εκτός από την διατροφή του ανθρώπου, στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφή, στην ζαχαροπλαστική, αλλά και στη βιομηχανία οινοπνεύματος.

Skhizein, στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς

Skhizein, στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς
Τι συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς; Πώς λειτουργεί; Πώς σκέφτεται;

Σχιζοφρένεια. Μία ψυχική διαταραχή που τρομάζει, που μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα το άτομο, επηρεάζει τον τρόπο αντίληψης όσων συμβαίνουν γύρω του, τις σχέσεις του με τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.  Οι ψευδαισθήσεις έχουν κυρίαρχη θέση και η ζωή αποκτά άλλες διαστάσεις, αλλάζει άρδην,  καθώς το άτομο περιχαρακώνεται στον εαυτό του, ζώντας σ’ έναν κόσμο φανταστικό,  στον κόσμο των ψευδαισθήσεών  του.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό ενός σχιζοφρενούς; Πώς λειτουργεί; Πώς σκέφτεται;

"Συναγερμός" για δορυφόρο που πέφτει στη γη τις επόμενες ώρες

"Συναγερμός" για δορυφόρο που πέφτει στη γη τις επόμενες ώρες
Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό δορυφόρο GOCE ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το 2009 για να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας. Αυτός ο δορυφόρος αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να πέσει στη Γη, ωστόσο κανένας από τους αρμόδιους επιστήμονες που παρακολουθούν τη λειτουργία του, δεν είναι σεθέση να γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία.

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", ο δορυφόρος ζυγίζει περίπου ένα τόνο κι έχει μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα θα εκραγεί και θα διασπαστεί σε κομμάτια, πολλά από τα οποία θα πέσουν αυτούσια στο έδαφος ή σε κάποιον ωκεανό.

Ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τροχιά που ακολουθεί τον έχει φέρει πολύ κοντά στη Γη. ¨οπως έχουν προβλέψει επιστήμονες του Οργανισμού, περίπου το 20% της μάζας του δορυφόρου κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα δεν θα διαλυθεί από την θερμότητα αλλά θα πέσει σε ξηρά ή θάλασσα σε πολλά κομμάτια.

Ποιο από τα δάκτυλα του χεριού μας


Ποιο από τα δάκτυλα του χεριού μας είναι σημαντικότερο ?

Μα φυσικά όλα. Το κάθε ένα έχει το ρόλο του και όλα μαζί συμβάλλουν στην αρμονική λειτουργία αυτού του υπέροχου μηχανισμού που λέγεται χέρι. Άρα δεν έχει σημασία ποιο δάκτυλο είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τα άλλα. Μπορεί να φαίνεται μικρότερο και ασήμαντο όμως η συμβολή του είναι εξίσου σημαντική. 

Οι παγίδες του ΕΓΩ



Το παρακάτω απόσπασμα δεν ανήκει στον Όσσο, αλλά βρίσκεται δημοσιευμένο στην ομάδα ΖΕΝ στο Facebook. Θεωρώντας σημαντική την ωφελιμότητα του, μεταφράστηκε στα ελληνικά.





Αν νομίζεις ότι είναι πιο "πνευματικό" να χρησιμοποιείς ποδήλατο ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πας στη δουλειά, ενώ κρίνεις αυτόν που παίρνει το αυτοκίνητο, τότε έχεις πέσει σε παγίδα του ΕΓΩ.

Αλέξανδρος και Διογένης: Η δεύτερη συνάντηση...

Λέγεται ότι ο Διογένης στοίχειωνε τον Μέγα Αλέξανδρο σ' όλη του την ζωή. Όπου και αν πήγαινε, ο Διογένης ήταν μαζί του σαν σκιά. Το βράδυ στον ύπνο του, έβλεπε τον Διογένη να του γελά. Και μια όμορφη ιστορία λέει ότι πέθαναν την ίδια μέρα.

Αλέξανδρος και Διογένης στην πρώτη τους συνάντηση

 Πέθαναν την ίδια μέρα, αλλά ο Διογένης πρέπει να περίμενε λιγάκι έτσι ώστε να προηγηθεί ο Αλέξανδρος. Καθώς περνούσε τον ποταμό που χώριζε τους δύο κόσμους, ο Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη και αυτή τους η συνάντηση ήταν πιο επικίνδυνη απ' την πρώτη. Ο Αλέξανδρος πήγαινε μπροστά γιατί είχε πεθάνει λίγα λεπτά νωρίτερα  - ο Διογένης περίμενε για να τον ακολουθήσει. 

Ο Αλέξανδρος, ακούγοντας κάποιον να τον ακολουθεί στο ποτάμι, κοίταξε πίσω και είδε τον Διογένη να γελά. Πρέπει να έμεινε άλλαλος για λίγο, γιατί τα πράγματα είχαν αλλάξει. Ήταν γυμνός σαν τον Διογένη, γιατί δεν μπορείς να πάρεις τα πράγματα σου στον άλλο κόσμο! Και αυτή την φορά δεν ήταν κάποιος, δεν ήταν ο αυτοκράτορας.

Ο θάνατός σου μπορεί να γίνει η φώτιση σου

Ένας σαννυάσιν με καρκίνο στο τελικό στάδιο και με λίγες βδομάδες ζωής, γυρίζει στην χώρα του. Ο Όσσο του δίνει την ευλογία του.



Μην ανησυχείς...μην ανησυχείς. Έρχομαι μαζί σου' μην ανησυχείς καθόλου. Το πήρες όπως ακριβώς θα ΄πρεπε. Είμαι πολύ χαρούμενος. Απλώς δέξου ό,τι συμβεί και κάτι είναι πιθανό μέσα απ' αυτήν την αποδοχή. Ακόμα και να 'ρθει ο θάνατος πρέπει να το δεχτεί κανείς με χαρά, σαν δώρο θεού. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μεταμορφώσουμε ακόμα και τη φύση του θανάτου' μ' αυτόν τον τρόπο μεταμορφώνεις τον θάνατο.


  Ο θάνατος θα 'ρθει σ' όλους. Δεν έχει σημασία το πότε' το πότε είναι άσχετο. Σήμερα, αύριο ή μεθαύριο - ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία. Ο θάνατος έρχεται, ο θάνατος έχει ήδη έρθει με την γέννηση σου, έτσι όλοι θα πεθάνουμε. Στο μόνο που μπορεί να γίνει κάτι, είναι στο πώς πεθαίνουμε. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, κανείς δεν τον αποφεύγει' αυτό είναι και το μόνο αναπόφευκτο στη ζωή. 

10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας!

10logoi

Πριν πούμε τους λόγους για τους οποίους ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται, είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι είναι »ο στόχος». Στόχος είναι η απόφαση να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή έχετε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και πότε. Οι ακόλουθοι λόγοι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, για να μην φτάσετε στο στόχο σας:

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Οι νευρόπονοι, η κούραση, η αυπνία και άλλα καθημερινά συμπτώματα, πολλές φορές κρύβουν την αρχή της κατάθλιψης.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μία οντότητα που κανείς δεν τα παραγνωρίζει, ούτε βέβαια οι γιατροί. Μάλιστα, τα οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις είναι πολύ συχνές και ειδικά στους άνδρες.

Το ζήτημα είναι να μην τα αγνοούμε και αν επιμένουν να αναζητούμε τη συμβουλή του γιατρού, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που η αιτία δεν είναι η κατάθλιψη , αλλά κάποιο σωματικό πρόβλημα υγείας.

Τα πιο συχνά ψυχοσωματικά είναι:

Τα νέα YouTube σχόλια έφεραν τα πάνω κάτω στους χρήστες!

Σου αρέσει το νέο σύστημα σχολιασμού του YouTube; Αν όχι, δεν είσαι ο μόνος, αφού οι περισσότεροι χρήστες του δημοφιλέστερου Κοινωνικού Δικτύου βίντεο φαίνεται να προτιμούν το παλιό σύστημα σχολιασμού και το ζητούν πίσω με κάθε τρόπο, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για την ενσωμάτωση του Google+.
youtube new comments

Η αντίδραση του Jawed Karim

Ο Jawed Karim είναι ένας εκ των ιδρυτών του YouTube και ο χρήστης ο οποίος ανέβασε το πρώτο βίντεο. Από τότε, 8 χρόνια πριν, ο λογαριασμός του δε συμμετείχε σε τίποτα περισσότερο, όταν στις 7 Νοεμβρίου έκανε την εμφάνιση του το εξής σχόλιο στο κανάλι του:
«why the fuck do i need a google+ account to comment on a video?» (μετάφραση: γιατί στο διάβολο χρειάζομαι λογαριασμό Google+ για να αφήσω σχόλιο σε ένα βίντεο;)

Ο θρυλικός του καράτε Μπρους Λη – Οι καλύτερες στιγμές του και ο μυστηριώδης θάνατος του (ΒΙΝΤΕΟ)

Bruce Lee
Ο Μπρούς Λη που κατέκτησε και μάγεψε τον κόσμο όλο με τις θρυλικές ταινίες καράτε κυρίως τις δεκαετίες 70 και του 80, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 27 Νοεμβρίου 1940 και απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1973.
Υπήρξε ηθοποιόςδάσκαλος πολεμικών τεχνών και συγγραφέας. Λόγω της εργασίας του πατέρα του, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Χονγκ Κονγκ .
Από πολύ μικρή ηλικία έπαιζε σε δραματικές ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, μελετούσε πολεμικές τέχνες και λάμβανε μέρος σε σχολικούς αγώνες Wing Chun και πυγμαχίας. Ακόμα, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, τα βράδια έπαιζε ξύλο με γειτονικές συμμορίες από την ηλικία των 11 χρόνων.

Η σημασία της λέξης «σχέση»


The sky and clouds being lit up by the morning sunrise
Ο καθένας έχει τη δική του «προσωπική αντίληψη για τη ζωή», αλλά υπάρχουν κοινοί παρανομαστές που διαμορφώνουν ομοιότητες στις ανάγκες και στις απαιτήσεις. Δεν χωρά αμφιβολία πως η ζωή είναι γεμάτη από σχέσεις, από μια σταθερή αναμέτρηση με τον Άλλο΄ αποτελεί μια διαλεκτική με τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας και του άνδρα. Ένας από τους πολλούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί ο ανθρώπινος πόνος είναι ακριβώς η διαπροσωπική σχέση που εννοείται ως δυνατότητα επαφής με τον άλλο, με το διαφορετικό από μας, αλλά ταυτοχρόνως απολύτως απαραίτητο.
Αρσενικό και θηλυκό είναι δύο άκρα διαφοροποιημένα, αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους, που οριοθετούν τη δυνατότητα να υπάρξουμε, ενώ το γεγονός ότι ο ένας αποτελεί βασικό στοιχείο για τον άλλο προσδίδει νόημα στη ζωή. Παρότι σήμερα παρατηρείται κατάχρηση και βιασμός του όρου «σχέση», στην πραγματικότητα δεν επιτεύχθηκε βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση του νοήματός του.
Άνδρας και γυναίκα συναντιούνται, αναπτύσσουν δεσμούς και σχέσεις, παντρεύονται κι αποκτούν παιδιά, συγκροτούν αυτό που ονομάζεται ζεύγος, αλλά στην ουσία δεν είναι παρά μια δυάδα. Η διαφορά που κάνει αυτούς του όρους μη παράλληλους είναι αξιοσημείωτη, αφού για τη δυάδα δεν απαιτούνται αυθεντικά και πηγαία αισθήματα, έντονη συναισθηματική συμμετοχή και επιθυμία για δόσιμο χωρίς την προσδοκία ανταλλάγματος.   

Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον...

Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι.
Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους.
Άλλοτε πάλι θέλω να σώσω την ανθρωπότητα,
αλλά εκείνη αρνείται.

"Όμως απόψε, βιάζομαι απόψε,
να παραμερίσω όλη τη λησμονιά
και στη θέση της ν' ακουμπήσω,
μια μικρή ανεμώνη."

Κύριε, μάρτησα ενώπιόν σου, ονειρεύτηκα πολύ
"μια μικρή ανεμώνη." έτσι ξέχασα να ζήσω.
Μόνο καμιά φορά μ' ένα μυστικό που το 'χα μάθει από παιδί, ξαναγύριζα στον αληθινό κόσμο, αλλά εκεί κανείς δε με γνώριζε.

Στην εποχή των καλοθελητών και των κολάκων...


"Τα κοπλιμέντα δεν κοστίζουν τίποτα και όμως πολλοί τα πληρώνουν ακριβα."  Τα λόγια ανήκουν στον Τόμας Φούλερ Άγγλο στοχαστή του Μεσαίωνα, που σίγουρα είχε προβλέψει τι θα συμβεί στην εποχή μας. Στην εποχή των καλοθελητών και των κολάκων. Στην εποχή των αμνών και των λύκων...

 Είναι απορίας άξιο, πως είναι δυνατον σε μια κοινωνία που το ίδιον όφελος και ο εγωισμός κυριαρχούν να υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι που θέλουν το...καλό μας! 


 Και παρακαλώ προτού βγάλετε συμπεράσματα για το...αυθαίρετο αυτής της σκέψης μου, σπεύδω να διευκρινίσω, πως όντως υπάρχουν συνάνθρωποι μας που νοιάζονται  και θέλουν να μας δουν να προοδεύουμε και να επιτυγχάνουμε πράγματα... Αυτοί όμως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και το θέμα είναι πως εδώ έχουμε...γεμίσει από ανθρώπους που χωρίς καλά καλά να μας ξέρουν γίνονται τιμητές του ίδιους μας του εαυτού. 

Να είχα, λέει, μιαν αγάπη σαν αλάνα...


 “Να είχα, λέει, μιαν αγάπη σαν αλάνα... Να κυλιόμουνα μέσα της, να ‘κανα τούμπες, να ‘πλωνα την αρίδα μου να λιαζόμουνα... 

  Να ‘ρχόντανε τα όνειρά μου σαν τις κάργιες να φτεροκοπούν πάνω από το κεφάλι μου. Βαρέθηκα να χώνω τη ρημάδα την ψυχή μου στα ντουλάπια και να της κρεμώ αρωματικά σακουλάκια να μην τη φάει ο σκόρος... 

Χαμογελάστε ρε, τι σας ζητάνε...


"Πάρε μου το ψωμί αν θέλεις, πάρε μου τον αέρα, αλλά μην μου παίρνεις το γέλιο σου". Ο Πάμπλο Νερούντα το έχει πει αυτό. Σοφό δε νομίζετε? 

 Συμφωνείτε ε? Και αφού συμφωνείτε γιατι δεν χαμογελάτε? Γιατί δεν χαμογελάμε ρε παιδιά? Δε κοστίζει τίποτα. Τζάμπα είναι...

 Ξέρω, ξέρω. Προβλήματα. Παντού. Στα προσωπικά μας. Στα επαγγελματικά μας. Οικονομικά θέματα, δύσκολες σχέσεις, δύσκολοι άνθρωποι. 
 Να, αυτό ξεχνάμε. Ότι είμαστε άνθρωποι. Έστω και δύσκολοι. Περπατώντας στους δαιδαλώδεις δρόμους αυτής της πόλης συναντάμε καθημερινά στο διάβα μας ανθρώπους αγέλαστους και ανέκφραστους. Με χαρακτηριστικά σκληρά και κοφτά. 
 Σαν και αυτούς της Αγέλαστης Πολιτείας που ήταν μουτρωμένοι και λυπημένοι. Κουβέντα δεν αντάλλαζαν μεταξύ τους και η καλημέρα ήταν ακριβή σαν το χαβιάρι... Έτσι νόμιζαν πως ήταν το σωστό. Τα χρόνια περνούσαν όμως και τίποτα δεν άλλαζε. Ώσπου κάποια βραδιά ήρθαν οι καλικάνζταροι και έφεραν τα πάνω κάτω. Αχ αυτή η τρέλα τους...! 

Ο χωρισμός της ενότητας, ως μέσον ανάγνωσης της κρίσης



Γενικά

Εάν δεν κατανοήσει κάποιος το πρόβλημα, δεν θα μπορέσει να ψάξει για την λύση.
Η λύση, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται μέσα στο πρόβλημα.
Όταν το πρόβλημα έχει πολλές πτυχές, τότε είναι πολύ δύσκολο να δεις και το όλον αλλά και το επιμέρους.

Η «δολιότητα» ενός πολύπλοκου προβλήματος, κρύβεται στην έκταση και στο βάθος του.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που σταματάει η ομαλή και αρμονική πορεία ενός συστήματος, ή μίας γενικότερης λειτουργίας που περιλαμβάνει πάνω από ένα μέρος.
Η ύπαρξη ενός συστήματος ή μίας εν γένει λειτουργίας, διέπεται από κάποιες αρχές που καθορίζονται άλλες φορές από μοναδικούς και άλλες από πολλαπλούς παράγοντες.

Όσο τα μέρη που αποτελούν το σύνολο, υπακούουν στους νόμους της συνύπαρξης, η λειτουργία εκτελείται αρμονικά.
Αυτό σημαίνει ότι, είτε το κάθε μέρος αντιλαμβάνεται πλήρως τον ρόλο του, είτε ότι είναι έτσι η "φύση" του ώστε να μην χρειάζεται να «αμφιβάλλει» για την διαδικασία.

Αυτή η εσωστρέφεια! Η τόσο όμορφη και παρεξηγημένη έννοια!

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν την εσωστρέφεια γιατί οι περισσότεροι είναι εξωστρεφείς και επηρεάζονται και προσδιορίζουν τον εαυτό τους με όσα συμβαίνουν έξω από αυτούς, από τον περίγυρό τους, την κοινωνία, την κρίση κι όλο αυτό είναι σεβαστό γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Αυτή η εσωστρέφεια που με κάνει να απολαμβάνω τις στιγμές με τον εαυτό μου, τη σιωπή, τη φύση, τη μουσική, κάθε τι που πια μπορώ να δω την ομορφιά του και την ουσία του!Αλλά το πιο σημαντικό από όλα, να αγαπώ!!!
Να κινούμαι πάντα εις βάθος και όχι επιφανειακά…

Και ειδικά στον τρόπο που σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους.

Και βέβαια μοιράζομαι, αλλά αυτό το μοίρασμα είναι πολύ πιο ουσιαστικό και αληθινό.

Η τίγρη


corbetts-tiger
Μεταφράζοντας ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που κάνω τώρα, «Η μόνη επανάσταση», έφτασα σε ένα κομμάτι που μου έδωσε μια αίσθηση αυτού που ήταν ο ίδιος ο Κρισναμούρτι. 
Έτσι θυμήθηκα, ότι σε κάποια συζήτηση λίγα χρόνια πριν πεθάνει, είχε πει στους ανθρώπους που ήταν κοντά του, ότι όταν πεθάνει, θα έπρεπε, όσοι τον έχουν συναντήσει προσωπικά, να μπορούν να μεταδώσουν το άρωμα εκείνου που ήταν αυτός, σε όσους δεν τον είχαν γνωρίσει και ίσως τους το ζητούσαν. 
Τότε, σκέφτηκα, ότι και ο ίδιος, πέρα από τις συζητήσεις και τις ομιλίες του,  έχει αφήσει και κάποια κείμενα που δείχνουν έμμεσα ποιος ήταν, και με κάποιο τρόπο δίνουν μία προσωπική αίσθησή του, «the perfume of that man» (το «άρωμα αυτού του ανθρώπου»), όπως έλεγε ο ίδιος. Τέτοια κείμενα υπάρχουν βέβαια, στα τρία  του ημερολόγια («Σημειώσεις», «Ημερολόγιο», «Εις εαυτόν») και στα λίγα βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος, γιατί τα περισσότερα είναι απομαγνητοφωνήσεις ομιλιών του και συζητήσεων. 
Ένα τέτοιο κείμενο, λοιπόν, είναι κι αυτό που μετέφραζα χθες και σκέφτηκα να το βάλω εδώ. Ίσως να έχει γενικότερο ενδιαφέρον, κι όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται ειδικά για τη δουλειά του Κρισναμούρτι.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

Η κανουμε τους εαυτους μας δυστυχεις η τους κανουμε δυνατους. Η δουλεια που πρεπει να γινει ειναι η ιδια.




Δεν  εχει σημασια το  πως  ανατραφηκε καποιος. Αυτο  που καθοριζει  τον τροπο δρασης  μας  ειναι  η προσωπικη  δυναμη. Ενας  ανθρωπος δεν  ειναι  παρα το αθροισμα  της προσωπικης του  δυναμης, και αυτο το  αθροισμα καθοριζει τον τροπο που ζει  και  πεθαινει.
Η  προσωπικη  δυναμη  ειναι μια αισθηση  κατι που μοιαζει με την   αισθηση   καποιου που ειναι τυχερος. Καποιος  αλλος  μπορει να το ονομασει ψυχικη διαθεση. Η προσωπικη  δυναμη  ειναι κατι  που αποκτα κανεις μεσα απο μια ζωη γεματη αγωνα.
Ο πολεμιστης  ενεργει λες  και γνωριζει τι κανει, ενω στην  πραγματικοτητα δε γνωριζει  τιποτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα