Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη που θα σου δώσει την ικανότητα να υποφέρεις την αμορφωσιά.

Πυθαγόρας ο Πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους μαθητές του την άσκηση της αυτογνωσίας.
 Ο Πυθαγόρας επέβαλε  στους μαθητές του να εφαρμόζουν στη ζωή τους τις αρετές:
α) της ευσέβειας. "Θεόν τίμα, πρώτα και σέβου".
β) της ευορκίας. "Σέβου όρκον" που θα πει συνέπεια και ακριβή τήρηση του όρκου που δόθηκε, αλλά και κάθε υπόσχεσης.
γ) τιμή προς τους γονείς. "Τους γονείς τίμα".

«Αυτοπραγμάτωση… Αυτοπροσδιορισμός… Αυτογνωσία…»



«Όχι στα προσωπεία», έγραφα τις προάλλες… Όχι στην υποκρισία!
Και φοβούμαι πως γι’ αυτή την άποψη (θα) κέρδισα την επιδοκιμασία και τον έπαινο των περισσοτέρων, σε μια εποχή που έχει, λέει, αναγάγει σε υψηλή αξία και επίτευγμα το “να είσαι ο εαυτός σου”. Πολύ όμορφο ακούγεται αυτό, τουλάχιστον “εκ πρώτης όψεως” [χμμ! η ορθή έκφραση δεν θα’πρεπε να είναι “εκ πρώτης ακροάσεως”;…] Κι υπάρχουν ακόμη πιο όμορφες και “πιασιάρικες” εκφράσεις και διατυπώσεις [ας είναι καλά η πρόοδος της διαφημιστικής τέχνης – τεχνικής…], όπως για παράδειγμα: “ο καθένας αξίζει να τραγουδά το δικό του προσωπικό τραγούδι”… Και άλλα παρόμοια!...

ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΜΑΖΟΝΩΝ




Στην ελληνική μυθολογία η Πενθεσίλεια ήταν βασίλισσα των Αμαζόνων, κόρη του θεού του πολέμου Άρη και της Οτρήρης. Η βασιλεία της ανάγεται στην εποχή του Τρωικού Πολέμου, ενώ στην (υποτίθεται προγενέστερη) εποχή του Ηρακλέους βασίλισσα των Αμαζόνων ήταν η Ιππολύτη. Μετά τον θάνατο του Έκτορα στον Τρωικό Πόλεμο, η Πενθεσίλεια ήρθε «από τον αλαργινό Πόντο» να βοηθήσει τους Τρώες επικεφαλής στρατού από Αμαζόνες. Σύμφωνα με κάποια εκδοχή είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει τη χώρα της μετά από κάποιο φόνο που διέπραξε άθελά της, ή ήθελε να εξαγοράσει το κρίμα.

Ο Θεός Άδωνης, ο μύθος, και οι τελετουργικές επιβιώσεις των εορτών του





(Δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό Φαινόμενα  του Ελεύθερου Τύπου 7 Απριλίου 2012)

Ο Θεός Άδωνης, ο μύθος, και οι τελετουργικές επιβιώσεις των εορτών του.
Το παρόν άρθρο θα αποπειραθεί  να αναδείξει  τις επιβιώσεις των αρχαίων ελληνικών τελετουργικών δρωμένων του Θεού Αδώνιδος στην σημερινή εποχή(Εικ.1). Άλλωστε, η πρόσληψη και η κατανόηση των ταφικών δρωμένων που την περίοδο του Πάσχα επιτελούνται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά την γνώμη μας, δεν καθίσταται ολοκληρωμένη εάν δεν συνδέσουμε τα τελέσματα αυτά με την πρωταρχική τους τελετουργική μορφή, που ανάγεται στα αντίστοιχα θρησκευτικά θέσμια των αρχαίων ελληνικών λατρειών. 

Εμβοές άγχος και αντικαταθλιπτικά φάρμακα


                        
Το βουητό στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. O πάσχων ακούει βουητό σφύριγμα κουδούνισμα ή βόμβο που μπορεί να είναι υψηλής ή χαμηλής έντασης, να εκλύεται με εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. stress, θόρυβος), να ομοιάζει με θρόισμα αέρα, κυματισμό νερού ή μουσική νότα. 

Περί Αξιοπρέπειας (Κρισναμούρτι)


Περί Αξιοπρέπειας (Κρισναμούρτι)

Η αξιοπρέπεια είναι κάτι πολύ σπάνιο. Ένα γραφείο ή μία αξιοσέβαστη θέση δίνουν αξιοπρέπεια. Είναι σαν να φοράς γραβάτα. Η γραβάτα, το κοστούμι, το πόστο, δίνουν αξιοπρέπεια. Ένας τίτλος ή μια θέση δίνουν αξιοπρέπεια. Ξεγύμνωσε όμως τους ανθρώπους απ’ όλα αυτά και θα δεις ότι πολύ λίγοι θα έχουν εκείνη την ποιότητα της αξιοπρέπειας που δίνει η ελευθερία τού να μην είσαι τίποτα. 

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αρχαία ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης

SHIPancientL


Στα 200 χρόνια από την εισβολή του Ξέρξη ένας γαστρονομικός πολιτισμός εκπληκτικής περιπλοκότητας αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού ήταν και η παράδοση των τοπικών τροφών και κρασιών. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως, καθώς η Ελλάδα αποκτούσε συνείδηση και γνώση των φαγητών της, οι τοπικές σπεσιαλιτέ και τα τοπικά επιτεύγματα ήρθαν στην επιφάνεια της συλλογικής γαστρονομικής συνείδησης.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΡΔΑΣ Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΔΑΣΚΑΛΟΥ»

                            ΑΠΟ  ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΠΛΟΓΚ..ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ...ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ... 



Ο Μανώλης Βάρδας, ο δάσκαλος από τον Άγιο Νικόλαο ζούσε ήρεμα….μέχρι η ζωή να του δείξει το σκληρό πρόσωπό της….Μέχρι η μοίρα να του παίξει το πιο άδικο παιχνίδι της… στερώντας του το παιδί του.

Είμαστε πιο αδύναμες από τις γιαγιάδες μας



Η είδηση δεν είναι διόλου ενθαρρυντική
: οι σύγχρονοι άνθρωποι γίνονται ολοένα πιο μαλθακοί και αδύνατοι, και οι περισσότεροι σύγχρονοι νέοι...
ούτε κατά διάνοιαν έχουν την ίδια δύναμη με τους γονείς ή, χειρότερα ακόμα, τους παππούδες τους.
Και οι γυναίκες είναι αυτές που κρατούν τα πρωτεία της αδυναμίας.

Η Μνήμη, η Λήθη και ο Πολιτισμός

                                Η Μνήμη, η Λήθη και ο Πολιτισμός

Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Μνημοσύνη υπήρξε θυγατέρα του Ουρανού και της Γης. Ο Ζευς, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, παντρεύτηκε με την Μνημοσύνη και μαζί απέκτησαν τις εννέα Μούσες. Οι Μούσες θα αποτελέσουν τις προστάτιδες θεότητες όλων των μαθήσεων και όλων των πνευματικών έργων του Αρχαίου Κόσμου. Η Κλειώ (κλέος προς τους ήρωες) της Ιστορίας, η Ευτέρπη (τέρπουσα τους ανθρώπους) της Μουσικής και των μουσικών οργάνων, η Θάλεια (θάλει τα φυτά) της Γεωργίας, της Γεωμετρίας, της Αρχιτεκτονικής και της Κωμωδίας, η Μελπομένη (εκ της ωδής-μολπής) της Ρητορικής και της Τραγωδίας, η Τερψιχόρη (τέρπει μέσω του χορού) του Χορού, η Ερατώ (του έρωτος) της Ποιήσεως και του έρωτα προς τις ιδέες, η Πολύμνια (η των πολλών ύμνων) της λύρας και της Υποκριτικής, η Ουρανία (εκ του ουρανού) της Αστρονομίας και τέλος η Καλλιόπη, προστάτις των πολεμιστών-ηρώων και των ηρωικών ποιημάτων.

Η αιθαλομίχλη αποδεικνύεται ευεργετική

                          Η αιθαλομίχλη αποδεικνύεται ευεργετική


Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ. ΟΙ ΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΚΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Α...ΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΛΟΙΜΟ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΞΥΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ (ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΘΥΜΑΡΙ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΚΤΛ). ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΙΩΣΕΩΝ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ



(ΦΩΤ. Γ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ"., ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

...Ο Χριστιανισμός όπως προαναφέρθηκε είχε πολλά κοινά με τις αρχαίες θρησκείες όπως σύμβολα και αρχέτυπα, αλλά και γνώσεις που δεν προσφέρονταν σε όλους, κατά το πρότυπο των αρχαίων μυστηρίων. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρέυς χρησιμοποιώντας όρους και πρακτικές των παγανιστικών μυστηρίων, μιλά συχνά για «την εποπτεία Θεού», η οποία όπως και στα αρχαία μυστήρια δεν προσφέρονταν σε όλους:

ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ



Στην αυγή  του 21ου αιώνα , θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως   είμαστε κάτοχοι του μεγαλύτερου γνωστικού κεφαλαίου που είχε ποτέ συγκεντρωθεί στην ανθρώπινη ιστορία.
Ενώ όμως η επιστήμη μας απάλλαξε από τα σκοτάδια της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας,  η  τεχνολογία χρησιμοποιείται για μια πολυτελή και άπληστη ζωή, την στιγμή που καταναλώνονται τεράστιοι φυσικοί πόροι εξαντλώντας την γη, δημιουργώντας συσσωρευτικά,  μεγαλύτερα προβλήματα από όσα οφέλη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώ τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού  είναι αξιοθαύμαστα,  το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί, προκάλεσε πλήθος οικονομικών, κοινωνικών και περιβαντολογικών προβλημάτων.

Conspiracy theory - Alternative 3: Μία αλήθεια, πολλές διαψεύσεις



Η εκπομπή με τα μυστήρια…
Το 1977 ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV – Anglia Television προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων, καθώς αναφερόταν σε περιστατικά που παρουσιάστηκαν ως ανείπωτες αλήθειες. Παρόλ’ αυτά, λίγο καιρό αργότερα ορισμένοι απ’ τους βασικούς συντελεστές της εκπομπής «ομολόγησαν» ότι το ρεπορτάζ ήταν ευθύς εξαρχής στημένο και προορισμένο για να παιχτεί από το κανάλι την 1η Απριλίου του 1977. Όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων και απεργιών, τελικά το ομολογουμένως αμφιλεγόμενο ρεπορτάζ της εκπομπής Science Report παρουσιάστηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί




«Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκεται ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία (έλλειψη καρποφορίας) που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδος, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω.»
Ιωάννης Καποδίστριας, 13 Απριλίου 1828

Magic, magic! - Πες το και θα γίνει!

Η σκέψη είναι μαγεία. Γι' αυτό ας προσέχουμε τι ευχόμαστε. 




Η ιστορία δεν αποτελεί αστικό μύθο, αλλά πραγματικότητα. Τα «ίχνη» της, όμως, χάθηκαν στο πέρας των δεκαετιών και κανείς πλέον δεν γνωρίζει πού ακριβώς συνέβη το γεγονός που θα σας περιγράψω λίγο παρακάτω. Μπορεί, μάλιστα, να μην έλαβε χώρα σ' ένα μόνο σημείο του πλανήτη, αλλά αντιθέτως να επαναλήφθηκε πάμπολλες φορές και με τρόπο μυστήριο, σχεδόν μαγικό. Γι' αυτό κάποια στιγμή «μεταφράστηκε» ως αστικός μύθος.

ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

               indianprayer.jpg

Ω Μεγαλο Πνευμα, ακουω την φωνη Σου στον ανεμο .
Η αναπνοη Σου δινει ζωη στον κοσμο ολο .
Ακουσε με .

Ηρθα σ 'Εσενα ως ενα απο τα πολλα παιδια Σου .
Ειμαι μικρος και αδυναμος ,χρειαζομαι την δυναμη Σου και την σοφια Σου .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα