Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας


ausenc_sexual
Η απουσία της επιθυμίας είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην κοινωνία μας. Το στρες, οι συγκρούσεις μέσα στη σχέση, η έλλειψη προσωπικών στιγμών, κάποια νόσος, η ρουτίνα και η καθημερινότητα, η κόπωση είναι τα πιο συχνά αιτία του προβλήματος. Όταν η αναστολή της επιθυμίας αισθάνεται από τους εταίρους μόνιμη είναι ένας κακός οιωνός για την πορεία της σχέσης. Είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να ξεπεραστεί μια παρατεταμένη περίοδος απάθειας, αποχής και δυσφορίας.
Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική επιθυμία είναι ένα συναίσθημα που μας προετοιμάζει για να ζήσουμε μια ευχάριστη εμπειρία. Αυτό συμβαίνει χωρίς να το επιδιώκουμε, απλά το αισθανόμαστε. Άλλες φορές πάλι, η επιθυμία είναι απρόθυμη να εμφανιστεί ενώ υπάρχει η βούληση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και αλληλοσυγκρουόμενους λόγους. Για παράδειγμα, η αγάπη είναι ένα μεγάλο διεγερτικό, ενώ ο φόβος είναι ένας ισχυρός παράγοντας αναστολής.

Μην συγχέετε το σεξ με τη σεξουαλική διέγερση. Η διέγερση είναι μια φυσιολογική αντίδραση που περιλαμβάνει φυσικές εκδηλώσεις, όπως η στύση ή η λίπανση. Η επιθυμία είναι η ώθηση που μας οδηγεί στο να αναζητήσουμε αυτή την ευχαρίστηση. Είναι αλήθεια ότι, υπό κανονικές συνθήκες, επιθυμία και διέγερση δρουν μαζί. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να έχουμε υψηλή ένταση επιθυμίας και, παρά το γεγονός αυτό, να μην υπάρχει σεξουαλική διέγερση. Ή και το αντίστροφο.
Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ενοχή, και συνήθως αποτελούν τη βάση και για να αναπτυχθούν άλλες αιτίες όπως:
  • Φόβοι: Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος μήπως εκτεθώ, γελοιοποιηθώ ή δεχθώ απόρριψη, ο φόβος της εγκυμοσύνης ή και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Η έλλειψη χρόνου και το άγχος: Το άγχος και η βιασύνη είναι το ακριβώς αντίθετο των συνθηκών ηρεμίας και χαλάρωσης που χρειάζονται για να απολαύσετε την σεξουαλική πράξη.
  • Ο θυμός και η σύγκρουση: Είναι έντονα συναισθήματα που ενδέχεται να μας μπλοκάρουν και να μας βυθίσουν στην αδράνεια. Βέβαια κάποιες φορές ενδέχεται να οδηγήσουν και στο ακριβώς αντίθετο.
  • Ταμπού και προκαταλήψεις: Η αμηχανία και η ντροπή που μπορεί να νιώθουμε για τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική πράξη. Επίσης μπορεί να έχουμε συνδέσει την αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα με την τιμή, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια μας.
  • Έλλειψη επικοινωνίας: Δεν συζητούμε ανοιχτά για αυτό που θέλουμε. Δεν μιλάμε για τις φαντασιώσεις μας και τις ερωτικές μας επιθυμίες με τον σύντροφό μας.
  • Η έλλειψη ενθουσιασμού και πάθους: Θεωρούμε τον σύντροφο μας, εντελώς λανθασμένα, δεδομένο στην ζωή μας και αφήνουμε την ρουτίνα να εισβάλλει στην σχέση.
  • Η άγνοια: Σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Αν δεν πειραματιστούμε με το σώμα μας και το σώμα του άλλου χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι γνώσης του να μάθουμε τι μας ευχαριστεί και τι όχι και ποια είναι τα ερωτικά «κουμπιά» τα δικά μας και του συντρόφου μας.
  • Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την υψηλή πίεση μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλικότητα.
Οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Σε αυτό σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να αναζητούν την ρομαντική αγάπη και να διατηρούν έναν πιο παθητικό ρόλο στην σεξουαλικότητα της σχέσης. Η γυναίκα εκπαιδεύεται από την κοινωνία να είναι επιθυμητή και ποθητή αλλά να μην έχει η ίδια την σεξουαλική επιθυμία. Μεγάλο ρόλο στην σεξουαλικότητα των γυναικών παίζει και η έμμηνος ρύση αλλά και οι ορμόνες που παράγει.
Και στον άνδρα παρατηρούνται δυσκολίες με τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά είναι γενικά πιο παροδικές και σχετίζονται περισσότερο με τους παράγοντες τους οποίους αναφέραμε παραπάνω. Αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος, την κούραση, κάποια ασθένεια, την ρουτίνα, τον θυμό και τον φόβο της αποτυχίας.
Για να σταματήσει η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας πρέπει να προμηθεύσουμε τον εαυτό μας με:
  • Μια καλή προσωπική γνώση, τόσο στο γνωστικό όσο και στο συναισθηματικό σώμα.
  • Μια θετική, υγιής και ανοικτή σεξουαλικότητα. Και μια υγιής αίσθηση ευχαρίστησης.
  • Μια καλή σωματική άσκηση.
  • Την φροντίδα της υγείας και της διατροφής σας.
  • Διάφορες φαντασιώσεις και πάθος.
Η εμπειρία από την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας είναι καθαρά υποκειμενική. Ως εκ τούτου το να ανασταλεί και να ξεπεραστεί είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση και μάχη. Ασχοληθείτε ενεργά με το θέμα και λύστε το. Δείξτε σεβασμό στον εαυτό σας και στον άλλον, να είστε ειλικρινείς απέναντι στα θέλω σας, ελευθερωθείτε από ταμπού και πεποιθήσεις που δεν σας προσφέρουν τίποτα και είναι εκτός φύσης και λογικής. Να θυμάστε πως και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξοπλισμένοι από τη φύση να επιθυμούν και να αναζητούν την ευχαρίστηση.
Το σεξ είναι ένας από τους εννέα λόγους για μετενσάρκωση.
Οι υπόλοιποι οκτώ είναι άνευ σημασίας.
Henry Miller
Βιβλιογραφία: Σεξουαλικότητα, Σίγκμουντ Φρόυντ, Εκδ. Δανιάς
Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Εκδ. Περιβολάκι και Ατραπός
Η φθορά στην ερωτική σχέση, Ayala Malach Pines, Εκδ. Περίπλους

 Το Κλειδί της Σκέψης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα