Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Προσπάθεια ανακούφισης των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα



Μέσα από μια μακρόχρονη προσπάθεια ανακούφισης των Κρίσεων Πανικού με ανθοϊάματα και καθώς έβλεπα τα ανθοϊάματα που είναι κατάλληλα για το φόβο αυτόν καθ’ αυτόν να αποδεικνύονται ανίσχυρα να βοηθήσουν έστω και λίγο σε τέτοιες καταστάσεις, σταδιακά, κατάλαβα ότι το αίσθημα του πανικού θα έπρεπε να προσεγγιστεί σαν το αποτέλεσμα και όχι σαν αιτία του προβλήματος.

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να καταλάβουμε τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου που βιώνει ακραία εσωτερική ένταση, η οποία καταλήγει σε τεράστιο άγχος έτοιμο να εκραγεί μέσα στο σώμα.




Cherry Plum (Prunus cerasifera)
Αυτή η «εκρηκτική» φύση των συμπτωμάτων μπορεί να μας οδηγήσει να σκεφτούμε το Cherry Plum. Ο άνθρωπος στην κατάσταση αυτή αδυνατεί πλέον να ανεχθεί την εσωτερική ένταση. Τούτη η απώλεια ελέγχου εκφράζεται ως αναστάτωση στο σώμα, ως χαοτική επιτάχυνση των ζωτικών λειτουργιών, που αυξάνεται σε σημείο έκτακτης ανάγκης. Πολλές φορές ο άνθρωπος που υποφέρει από Κρίσεις Πανικού αισθάνεται κυριολεκτικά ότι χάνει τα λογικά του. Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι τέτοιες κρίσεις συμβαίνουν συχνά σε κλειστούς ή συνωστισμένους χώρους, όπου ο άνθρωπος έχει λίγο ή και καθόλου έλεγχο (π.χ. στο να μετακινηθεί, να βγει έξω κλπ), θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εμπειρία που αναπαριστά μια γενικότερη έλλειψη ελέγχου του ατόμου πάνω στη ζωή του. Οι περιοριστικές εξωτερικές συνθήκες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια εσωτερική κατάσταση απελπισίας και συναισθηματικής «ασφυξίας»


Impatiens (Impatiens glandulifera)
Μπορεί επίσης κανείς να παρατηρήσει έντονη ανυπομονησία στη διάρκεια των κρίσεων και στα μεσοδιαστήματα των επεισοδίων. Ο άνθρωπος που βιώνει μια τέτοια κρίση θέλει να βγει από τον κλειστό χώρο αμέσως. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ταχυκαρδίας, της δύσπνοιας κ.λπ. είναι συμπτώματα επείγουσας ανάγκης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού φαίνεται πως είναι διαρκώς σε μια κατάσταση ανυπομονησίας και όχι μόνο στη διάρκεια των κρίσεων, παρόλο που οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Η ανυπομονησία είναι η φυσική αντίδραση στην εσωτερική ένταση και δυσαρέσκεια, την οποία δεν μπορούν να ανεχθούν. Σαν ηφαιστειακή έκρηξη, η ένταση αυτή απελευθερώνεται με θεαματικό τρόπο στη διάρκεια μιας κρίσης. Το επόμενο ανθοΐαμα που μπορούμε να επιλέξουμε εδώ είναι το Impatiens.





Chestnut Bud (Aesculus hippocastanum)
Το τρίτο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στις περιπτώσεις των κρίσεων πανικού είναι ότι ο άνθρωπος δεν φαίνεται να έχει καμία επίγνωση της αιτίας του προβλήματός του. Παρά το γεγονός ότι οι ψυχικές εντάσεις έχουν κορυφωθεί σε σημείο έντονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το άτομο επιμένει να θεωρεί ότι το πρόβλημά του είναι καθαρά σωματικό. Επομένως, δεν κάνει κανένα συσχετισμό ανάμεσα στην οξύτητα των συμπτωμάτων και στην υποκείμενη ψυχολογική πραγματικότητα που αφορά τη συνολική κατάσταση της ζωής του. Η ιδέα του να επιχειρήσουν μια ψυχολογική ερμηνεία της κατάστασής τους ποτέ δεν έρχεται στο νου των ανθρώπων που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού, ούτε και όταν παρακινηθούν προς κάτι τέτοιο στα πλαίσια ψυχολογικής συμβουλευτικής. Η έλλειψη εσωτερικής κατανόησης καταλήγει σε επιδείνωση των συναισθημάτων πανικού και σε σύγχυση. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη για το ανθοΐαμα Chestnut Bud.




Agrimony (Agrimonia eupatoria)
Διαπίστωσα ακόμη ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού είναι σχεδόν πάντα εξωστρεφείς προσωπικότητες, που προσπαθούν να αποφύγουν το να σκέπτονται τα προσωπικά τους προβλήματα και στρέφουν την προσοχή τους σε ευχάριστες ασχολίες για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται. Όταν αρχίσουν να ξεσπούν οι κρίσεις πανικού, κρατούν το γεγονός για τον εαυτό τους ή το πολύ για τους οικείους τους. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να φαίνονται φυσιολογικοί, ακόμη και χαρούμενοι προς τα έξω. Ο φόβος μήπως εκδηλώσουν τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπροστά στους άλλους φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αγοραφοβίας. Για το λόγο αυτόν, συμπεριλαμβάνω το Agrimony στο συνδυασμό για τις κρίσεις πανικού.
Red Chestnut (Aesculus carnea)

Κάποιοι ασθενείς ένιωθαν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους για αρκετό διάστημα πριν αρχίσουν οι κρίσεις πανικού. Οι άνθρωποι αυτοί έβρισκαν ουσιαστικά τις συνθήκες της ζωής τους ανυπόφορες, όμως αισθάνονταν ανίκανοι να τις αλλάξουν, ή πίστευαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό. Οι συνθήκες αυτές αφορούν πολύ συχνά σε στενές σχέσεις, συνήθως με κάποια μέλη της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές οι σχέσεις αυτές είναι με υπερπροστατευτικούς ή καταπιεστικούς γονείς, που συγχρόνως είναι πολύ εξαρτημένοι από τον ασθενή, είτε ψυχολογικά είτε και υλικά.


Έτσι, το άτομο που πάσχει από κρίσεις πανικού ενδιαφέρεται υπερβολικά για κάποιους δικούς του και αισθάνεται υπεύθυνος γι’ αυτούς, νιώθοντας συγχρόνως ότι υφίσταται κάποια εκμετάλλευση από πλευράς τους ή ότι έχει φορτωθεί τα προβλήματά τους. Ταυτόχρονα, αμφιβάλλει για την ικανότητά του να ανταπεξέλθει χωρίς τη βοήθεια των «δικών» του. 


Ακόμα, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται παγιδευμένοι σε συνθήκες όπως μια δουλειά που δεν τους αρέσει ή ακόμη και σε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που τους συνθλίβει και τους φαίνεται αδύνατον να αλλάξει. 

Το Red Chestnut είναι λοιπόν το επόμενο ανθοΐαμα που επιλέγω για την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους και την παγίδευση σε στενές σχέσεις. Παρόλο που η αρνητική κατάσταση του Red Chestnut δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή από το άτομο στα αρχικά στάδια, το ίαμα αυτό αποδεικνύεται μια επιλογή καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει κανείς να ελευθερωθεί από δυσλειτουργικές εμπλοκές στις σχέσεις του και να προχωρήσει προς την απαλλαγή από τα συμπτώματά του.

Ευεργετικοί συνδυασμοί
Φαίνεται ότι με τη βασική φόρμουλα των ιαμάτων Agrimony, Cherry Plum, Chestnut Bud, Impatiens και Red Chestnut μέσα στις πρώτες κιόλας ημέρες οι κρίσεις πανικού είτε μειώνονται αισθητά σε συχνότητα και ένταση ή παύουν τελείως να εμφανίζονται. Το ανθοϊαμα Gentian, προστιθέμενο στο συνδυασμό, προστατεύει το άτομο από πιθανή απογοήτευση και αποθάρρυνση μπροστά στο ενδεχόμενο υποτροπών κατά τα αρχικά στάδια. Κάποιες σπάνιες φορές, ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα μπορεί να αισθανθούν «ανησυχία» ή άγχος για λίγες ημέρες όταν αρχίζουν την ανθοθεραπεία. Η κατάσταση αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα είδος «θεραπευτικής κρίσης» που οφείλεται στη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στην αυτοσυνείδηση του ατόμου, φαίνεται ότι μετριάζεται ή και αποφεύγεται με το ίαμα Star of Bethlehem.

Η ανακούφιση και απαλλαγή από τις κρίσεις διευκολύνεται και επιταχύνεται με την προσθήκη κάποιων ακόμα ανθοϊαμάτων, όπως πχ. τα Dog Rose (Bauera rubioides) για την ανησυχία και το φόβο, Dog Rose of the Wild Forces (Bauera sessiliflora) για τη «σωματοποίηση του άγχους» (για να εμποδίσει τις συναισθηματικές εντάσεις να επηρεάσουν τις σωματικές λειτουργίες), Emergency Essence για περισσότερο κουράγιο στην αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν τρόμο στο άτομο, αλλά και τα Scarlet Pimpernel (Anagallis arvensis) για καλύτερη ενεργειακή ισορροπία όσο νέες ψυχικές δυνάμεις απελευθερώνονται στην προσωπικότητα εμπλουτίζοντας την, Blackberry (Rubus villosus) για να απαλύνει και να απομακρύνει το φόβο και το άγχος που προέρχονται από την εντύπωση ότι το άτομο ή κάποιος δικός του κινδυνεύει ακόμα και να πεθάνει και το Apricot (Prunus armeniaca) που φέρνει χαρά και ανάλαφρη διάθεση όταν η ψυχή νοιώθει να γέρνει κάτω από το βάρος στενόχωρων καταστάσεων και δυσκολιών.


Ιατρός Μαρίνα Αγγελή

Kalymnos Herbs


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ


1 σχόλιο:

  1. θα ήταν καλό να γράψετε και για την πηγή αυτού του άρθρου από την ιατρό Μαρίνα Αγγελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα