Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Απιστία

Απιστία

“…θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα πράγματα που μας προκαλούν ευχαρίστηση είναι παράλογα…” Μontesquieu
Η έννοια της απιστίας είναι γνωστή και αποσιωπάται ακόμα, καθώς οι κοινωνίες παραμένουν κλειστές και με αυστηρά ηθικούς κανόνες μέχρι και σήμερα. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα ζευγάρια αρνούνται να εντάσσουν μέσα στους κανόνες που διέπουν τη σχέση τους την απιστία. Ακόμα και οι ανοιχτές σχέσεις, κατά τις οποίες θεωρητικά επιτρέπονται παράλληλες ερωτικές σχέσεις, η απιστία είναι μη αποδεκτή, καθώς συνηθίζεται ο ένας από τους δυο να διεκδικεί μια κλειστή σχέση.
Για να λειτουργήσει μια σχέση πρέπει να υπάρχει πίστη;

Το 70% των ανδρών και το 60% των γυναικών θεωρουν πως για να υπάρξει μια σωστή και λειτουργική σχέση πρέπει να υπάρχει πίστη. Αν λάβουμε υπόψη τα αναρίθμητα διαζύγια και τους αμέτρητους χωρισμούς μάλλον η πίστη δεν είναι και τόσο ευεργετική. Ο άνθρωπος είναι ένα πολύπλοκο και αμφίθυμο ον. Μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση υπάρχει μια συνεχής εσωτερική σύγκρουση: αφενός, το άτομο επιθυμεί και αποζητά την πίστη, αφετέρου, ασφυκτιά και αποζητά την ποικιλία.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το ιστορικό της απιστίας μας;
Η απάντηση ποικίλει ανάλογα με το φύλο σύμφωνα με έρευνες. Οι γυναίκες είναι πρόθυμες να εξομολογηθούν μια απιστία τους (το 43% δεν θα το έκανε), ενώ οι άνδρες θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, αντιθέτως ίσως είναι καταστροφικό (μόνο το 37% θα το έκανε). Θεωρητικά η ειλικρίνεια είναι κάτι σημαντικό, ωστόσο για την λειτουργικότητα της ειλίκρινειας, ενώ πρακτικά, η απάντηση εξαρτάται από το τι έχει κανονίσει το ζευγάρι στην αρχή της σχέσης του σχετικά με τους κανόνες που θα τη διέπουν π.χ. αν είναι ανοιχτό το θέμα της απιστίας, αν με ορθά επιχειρήματα θα συγχωρούνταν κτλ.
Η άλλη όψη της απιστίας:
Είναι δεδομένο πως η απιστία σκοτώνει την εμπιστοσύνη μέσα στο ζευγάρι, ανάλογα το είδος της απιστίας βέβαια. Η απιστία μιας βραδιάς ή με κάποιον επαγγελματία θεωρείται λιγότερο σοβαρή από μια σταθερή σχέση “απιστίας” που μάλιστα μπορεί να καταλήξει και ως μια συναισθηματική σχέση. Στη δεύτερη περίπτωση, οι νέοι χωρίζουν πιο εύκολα, ενώ οι παντρεμένοι, ίσως λόγω περισσότερων ευθυνών, αποφασίζουν την πολυγαμία. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως είμαστε άνθρωποι με αισθήματα, συνεπώς, δεν είναι δύσκολο να μπορέσουμε να αγαπήσουμε δυο άτομα ταυτόχρονα. Το δύσκολο είναι να είμαστε πιστοί και στους δυο, καθώς ο όρος “πίστη” είναι συνώνυμο της μονογαμίας και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται.
Σκοπός δεν είναι να ενθαρρύνουμε την απιστία, σκοπός είναι να γίνει αντιληπτή και η άλλη της όψη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα